Свободата днес и тук 25 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Без почтеност няма личност

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Александър Тиянич, http://www.capital.bg

 

От публикувана в euinside.eu лекция пред студенти на починалия неотдавна известен сръбски журналист Александър Тиянич*

 
  •  
  •  

В края на 90-те години сръбските студенти бяха двигателят на протестното движение "Отпор" срещу режима на Слободан Милошевич, който падна през 2000 г. 

Таблоидната политика ражда таблоидна журналистика и таблоиден живот


Кои сте вие, бе хора? Какво е вашето поколение? Коя е вашата песен? Лозунг? Какво пише на вашата табелка? На кого вярвате? Срещу какво сте? За какво сте? Какво променяте? На какво се радвате? Кои са причините са вашето съществуване?

Защо сте на този свят? За какво имате смелост? 

Искате ли като поколение да бъдете без значение, кусур на историята? А да приличате на нас? Онези преди вас, следвоенните, видяха "Бийтълс", Кенеди, Виетнам, Мохамед Али, 68-а, Удсток, цветната сила, черните братя, поза 69, Селинджър, Нобеловия лауреат Андрич, кацането на Луната, транзистора, Бил Гейтс, цветната телевизия, Мерилин Монро, края на СССР, смъртта на Тито, края на апартейда, компактдиска, падането на Берлинската стена, отварянето на Китайската стена, влизането на България в ЕС, гражданската война и разпадането на Югославия.

Виждате ли разликата? Защо се съгласявате с нея? Защо неописуемо отпуснато сте се съгласили да бъдете следпредходното поколение на силикона?

Спокойно. Засега. Не сте виновни, че сте такива. Вас са ви препарирали. Първо, комунизмът и дълготрайният преход съсипват личната и поколенческа почтеност. Без почтеност няма личност. Без личност няма гражданска смелост и отговорност. Без гражданска смелост и отговорност няма демокрация.

Липсата на почтеност и грамотност създават днешната сръбска журналистика

Тя ентусиазирано се включва в дресировката на сръбското обществено мнение, като така допринася за атмосфера, в която всичко е възможно. Хора поради радикална загуба на съзнание, дори от личен интерес, се съгласяват или мълчат, когато с големи обществени сътресения и разруха на всеки десет години се обявява изгодна социална промоция за неуки, неопитни и послушни. Какво тук не е ясно?

Таблоидната политика неминуемо ражда таблоидна икономика, а след това таблоидно изкуство, после таблоидна журналистика и накрая таблоиден живот от десет часа дневно зомбиране пред телевизионните програми. Това не е случайност. Това е нечий политически проект всичко в Сърбия да се сведе до вечни непродуктивни конфликти.

За да може да разбирате как функционират нещата, за които ще пишете, трябва поне да можете да ги виждате ясно. На Балканите всяко богатство е като цяло продукт на корупция, Алцхаймерова болест ("не се сещам откъде са ми парите") или държавна милост.

Колеги, може с този разговор да съм ви ускорил съзряването. Може да съм ви уплашил. Но не съм ви лъгал. Наистина много бих искал поколенчески да опровергаете всяко мое твърдение.

Знам, че някои от вас ще го направят. Талантът е непреодолима природна сила. Напук на редакторите и прехода. Или ще успеете, или няма да ви бъде.

*Александър Тиянич ръководеше държавното Сръбско радио и телевизия RTS

**Текстът е част от първата лекция по журналистика на Александър Тиянич пред студенти по специалността във Факултета по политически науки в Белград. Тиянич почина на 28 октомври т.г.
"Таблоидната политика ражда таблоидна журналистика" euinside.eu


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional