Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

МВР отмени Конституцията

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Константин Павлов – Комитата, http://komitata.blogspot.com/

 

Чл. 35. (1) Всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната и да напуска нейните предели. Това право може да се ограничава само със закон, за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани.  – Конституция на Република България

Сега, ако си мислите, че този член от Конституцията действа, значи не сте питали министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Днес, в деня на големия антиправителствен протест, МВР беше напълно решено така да блокира центъра на София, така че да не предизвика абсолютно никакво неудобство за депутатите, напускащи сградата на Парламента. Дори да се наложи да ограничи конституционните права на гражданите и да се блокира цяла София.

В Закона за митингите, събранията и демонстрациите е записано:

 Чл. 7. (1) Събранието или митингът може да се провежда на открито или в закрито помещение.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2010 г.) Събрание, митинг или манифестация не може да се провежда в обозначената зона около сградите на Народното събрание, на Президентството и на Министерския съвет, както и в непосредствена близост до военни обекти.
(3) (Нова - ДВ, бр. 24 от 2010 г.) Обозначена зона е зоната за сигурност около сградите по ал. 2, която обхваща не по-малко от пет и не повече от двадесет метра от съответната сграда. Обозначената зона може да се определя за всеки конкретен случай по предложение на администрацията на органите по ал. 2, след съгласуване с компетентните органи на Министерството на вътрешните работи, и се утвърждава от кмета на Столична община, за което се уведомява организаторът на събранието, митинга или манифестацията.

Този закон, коригиран от правителството на ГЕРБ, беше предмет на ожесточени разисквания в парламентарните комисии, където и аз участвах в обсъждането на закона. Препъни камъкът беше именно чл 7. (3), където беше предвидено изпълнителната власт по свое усмотрение да реши колко широка да е зоната на сигурност – и 5 километра, ако им се прииска. И тъй като тази зона е в директно противоречие с конституционните права на гражданите, уточнени в чл. 35 на Конституцията, неправителствените организации и гражданите, участващи в тези разисквания, успяхме да убедим парламентарното мнозинство да впише конкретно число в закона - 20м. Дори ходихме да мерим разстоянието пред Президентството с ролетка.

Днес, МВР се държеше сякаш не съществува нито Конституция, нито Закон за  митингите, събранията и демонстрациите.

Очевидно (ако някой иска да ми дава аналогии с американските президенти), на следните места няма никаква заплаха за живота, здравето и сигурността на безценните български народни представители, което означава, че няма законов повод за блокада от такъв мащаб.

На предния голям протест, полицията допусна студентите да минат по ул. „Московска“ в тесен „коридор на свободата“, като на практика никой от шествието не можеше да се отбие вляво или вдясно.

Днешните мерки „за сигурност“ бяха абсолютно безпрецедентни, дори за всичките над 150 дена протести и абсолютно неоправдани по никакви закони. Ул. „Московска“ беше непроходима за студентите и протестиращите граждани. Дори и фамозният бял автобус беше запречил „Московска “ много символично.

От МВР бяха блокирани улици без директна връзка със сигурността на депутатите още предния път, когато преградиха „Оборище“ зад катедралата „св. Ал. Невски“ и когато имаше блокада между Университета и НХА. Този път размахът плаши.

Безпрецедентната блокада на „Дондуков“ и „Левски“ 
 

„Дондуков“ и „Левски“
 

 „Мария Луиза“ при „Орлов Мост“
 
„Мария Луиза “ и „Стамболийски“ (на вечерното шествие)
 
Това може и да са
позиционни ходове за превантивно поемане на контрол на ключови точки, където не бройката, а инициативата е от значение.“, както казва @BGInfoSecKnight 

Чисто тактически това може да е и добър ход, но политически е самоубийствен и трябва да се санкционира.

Премиерът „Пламен Орешарски“ заяви, че държавни служители ще бъдат уволнявани по „оперативни данни“, за участие в антиправителствени митинги (и ще бъдат, евентуално „заместени“ с родолюбиви кандидати за държавна длъжност, кандидатствали по документи в централата на БСП).

Наличието на „оперативни данни“ за протестиращи граждани означава, че МВР играе и ролята на „политическа полиция“

В доклада на МВР за Консултативния съвет по национална сигурност се казва следното:

Налице са определени опити за насочване, включително и на спонтанно протестиращите, в посока, която преследва конкретни политически цели. По този начин обществената енергия често се насочва към погрешни посоки и към деструктивни действия, които няма да доведат до разрешаване на проблемите
Очевидно, в доклад уж по сигурността МВР си позволява да дава политически оценки на политическата дейност на гражданите и да я квалифицира като „деструктивни действия“.

Дори само тези три факта са напълно достатъчни, министърът на МВР да подаде оставка, заедно с цялото правителство.

Защото те доказват неявното въвеждане на извънредно положение и политическа полиция в България.

Така че, ОСТАВКА!

PS. Дали митингът на „България без цензура“ на Барека не настъпва 20м. зона на сигурност пред президентството? Ало, полицията!

 
 

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional