Свободата днес и тук 11 Август 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

България се превръща в ядрена проститутка

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иван Бакалов, http://e-vestnik.bg

 

 

 

Къде ще го копаме тоя ток?

Колаж с лика на Путин и ангелски ореол от газови пламъчета на протест пред Парламента срещу АЕЦ “Белене” и руската енергийна зависимост. За баланс сега България ще строи и и американска АЕЦ. Снимка: Булфото

Светът тия дни гърми за иранската ядрена програма и споразумението за ограничаването й. Само че българската ядрена програма е на път да се превърне в сензация.
Както е тръгнало България ще се окаже с още три нови ядрени блока в обозримо бъдеще и ще настигне Франция по атомен ток на глава от населението. И по ядрен боклук, разбира се, който ще трябва да закопава някъде из плодородните си полета.
Но най-важният въпрос е – какво ще го правим в България толкова ток?

Икономическият министър донесе изненада от САЩ – предложение за нов блок в АЕЦ „Козлодуй”, който да строи американската компания „Уестингхауз”, с американско финансиране.
Същевременно БСП е обещала предизборно да строи АЕЦ „Белене” и премиерът се изказва неколкократно, че работят в тази посока.
Проводникът на руски интереси у нас, бившият президент Първанов, веднага пусна ток по темата – той заяви в Русе, че „Изграждането на седми блок на АЕЦ “Козлодуй” не е алтернатива на АЕЦ “Белене”. По думите му АЕЦ “Белене” е много по-напред като проект и затова строителството „не търпи отлагане”. И казва още нещо забележително: “Можем да строим и едната, и другата мощност, без да се налага да избираме между някои от двамата големи братя, образно казано”.

Образно казано, за да угоди и на двата големи братя, България се превръща в ядрена проститутка. Ще строи още две ядрени централи, а досега няколко експертизи показаха, че има излишък на ток. Също, че нова АЕЦ излиза прекалено скъпо и токът от нея няма да е толкова евтин като досегашния.

Случващото се е удивително. Не ГЕРБ, който уж спря „Белене”, а правителство на БСП, обвинявано от всички, че иска да прокарва руските интереси с нова АЕЦ, придвижва американски проект. Проект, който практически прави излишен руския. Защото на площадката в Козлодуй я има цялата инфраструктура и далекопроводи към енергийната система. А в Белене това всичко трябва да се строи и ще глътне повече пари. Ако все пак строят АЕЦ и в Белене, както обещава Първанов, толкова ток със сигурност няма къде да се дене в България.

Багер прави първа копка на размразения и стартиран отново строеж на АЕЦ “Белене” през 2008 г. Снимка: Булфото

Икономическият министър социалист (Драгомир Стойнев) пък е завършил Сорбоната и още два френски университета и се очаква да защитава френски ядрени интереси (те възпитаниците на Сорбоната са нещо като мафия по цял свят). Но, не – активно защитава американски проект. Дори нови мощности в ТЕЦ „Марица Изток” щели да строят американци, съобщи министърът. Е, тогава наистина ще светнем като крушки тук.

Някои наблюдатели тълкуват всичко това като резултат от протестния натиск срещу правителството и предвиждат, че сега протестите ще затихнат, доколкото част от движещите им сили са мотивирани от американски интереси. Дали е така, ще се види.

Но страната действително е изправена пред перспектива да строи три ядрени блока. Главно заради вътрешните си противоречия и политическа нестабилност, при която става податлива на външен натиск. И за да има мир, се кани да угоди на всички.

Съвсем реална е опасността да накарат България поради излишък да спре сегашните си реактори в АЕЦ „Козлодуй”, които дават евтин ток (или да ограничи продукцията им), за да работят и да се изплащат новите мощности, които ще произвеждат поне 3 пъти по-скъп ток.
Сега консумацията на ток през лятото пада дори под 3000 мегавата в най-натоварените часове през деня. А в България при такова развитие на ядрената енергетика ще има общо 5000 мегавата само ядрени блокове и още около 9000 мегавата мощности от други централи. Дори през зимата ще има излишък - в най-студените дни пиковата консумация стига до 7000-7400 мегавата. Сега около 30% от мощностите са студен резерв, централи, които не работят, но взимат пари, за да имат готовност да заработят при моменти на недостиг.

Иначе, в ядрените планове няма значение технологията. И руската е с реактори поколение три плюс, и американската. Когато се готвеше проектът АЕЦ „Белене”, от ЕС казаха на България да осигури технически възможности новата АЕЦ да работи с ядрено гориво от различни доставчици. Никой не се загрижи за това. Сега и в американския проект е предвидено да работи само с ядреното гориво на „Уестингхауз”. И руснаци, и американци искат да си продават ядреното гориво и ядрените реактори. И всички ние ще ги плащаме.
Но по-важно е – къде ще складираме ядрените отпадъци, които няма повече да прибира Русия? Нито пък САЩ има намерение да се ангажира с това в новия проект.

Така страната сама се бута да стане ядрен заложник на интересите на големите държави. За нас отпадъците и ядреният риск, за тях - ток и печалби от строителство, от доставки, гориво, поддръжка.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional