Свободата днес и тук 21 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ДАНС-овата България

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Eдвин Сугарев

Странно е, че българите като че ли изобщо не осъзнават какво става в държавата, която обитават. Вялата реакция по отношение на правилника за работа на ДАНС, приет тихомълком от правителството на новата тройна коалиция, доказва повече от убедително това.

Реагираха неколцина правозащитници и неколцина публицисти – и толкоз. А става дума за откровено възраждане на Държавна сигурност под нова и по-модерна форма – сиреч – за оторизиране на основната тайна служба в държавата с правото да работи против българския народ. И нещо повече – с правото да фалшифицира, да подменя реалността.
Със споменатия правилник ДАНС придоби правото да създава фондации, да организира граждански сдружения и да регистрира фирми – като, разбира се, участието на агенцията в тях няма да бъде маркирано по никакъв публичен начин. Нейните агенти пък ще имат правото да използват фалшиви лични документи, като при това – забележете – държавните и общински органи са задължени да им съдействат с необходимите фалшифицирани актове за раждане, дипломи и свидетелства за брак.
С други думи – ДАНС започва неявна, нелегална дейност в страната, която не подлежи на никаква публичност и граждански контрол – а държавата в лицето на нейните институции се оказва в подчинена роля, като се задължава да подпомага ДАНС-овите копои в работата им срещу българския народ. С което България престава да отговаря на собствените си Конституционни изисквания, според които например: “Сдруженията на гражданите служат за задоволяване и защита на техните интереси.” Сега се оказва, че създаването на граждански сдружения е прерогатив не само на гражданите, но и на бдящите над тяхната лоялност към властта ченгета. Оказва се, че страната ни не принадлежи нито към нормалния свят, нито към цивилизовоните демократични държави, че бавно и полека се е превърнала в ДАНС-ова България.
Пита се в коя година, в кой век и в кое хилядолетие живеем. Защото ситуацията е съмсем като преди 10-ти ноември 1989 г., когато основната задача на ДС беше да дебне и репресира инакомислещите, като изгражда огромен агентурен апарат с тази цел – и да осъществява скрит контрол над всички държавни институции и въобще над всички структури в публичния сектор.
Всичко това днес се възражда – както се възражда и превръщането на агенцията от държавна структура в партийна – каквато беше ДС още от самото си създаване – и каквато очевидно си е останала и до днес – когато очевидно другарите са решили, че е дошло времето не само те, но и ченгетата им да излязат от нелегалност.
Забележете само следната дребна подробност: ДАНС придобива правото да създава обществени организации. Задава ли си някой въпроса – а с каква цел? Може би за да контрапротестират в полза на правителството? Да събират подписи в негова подкрепа? А с какво прочее беше заета БСП досега? Не беше ли именно с това – да създава структури, които да имитират гражданственост, да подменят реалността, да участват в нейна полза в псевдо-гражданския псевдо-дебат – а когато се налага, да нахлупват качулки и да се юрват по улиците, за да свалят неудобното за БСП правителство? Впрочем – не подема ли ДАНС тези си мракобесни функции пост скриптум? Какво е например “Сила” – какво друго освен зачената с политическо ин витро структура (подкрепяна впрочем от Алексей Петров, който беше персонален наместник на Станишев в ДАНС) и използвана най-пълноценно (заедно с още няколко такива) за свалянето на правителството на Бойко Борисов – както се използва и сега, за подкрепа на сламения Орешарски? И само за “граждански организации” ли става дума? Нямат ли същия ДАНС-ов режим и политическите структури – като тази на дудука Бареков например?
Отишли сме твърде, твърде далеч. Няма смисъл вече да се казва, че демокрацията е в опасност. Истината е по-трагична: демокрацията вече не съществува, налице е само нейната имитация, реализирана чрез вампирясали ДС-структури. Свободата ни е мнима – всъщност живеем в режим на диктатура – нищо, че на хартия все още се водим в ЕС.
Редно е да се запитаме: докога? А също и – и този път ли ще ги изтърпим, и този път ли ще се сврем в дупките си – сакън да не стане нещо лошо? Още половин век може би?

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional