Свободата днес и тук 24 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Оперни точки за опозицията по нотите на МВР

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев, www.ivo.bg

 

Руският националист Путин прави в момента откровен опит да си купи Украйна за 15 милиарда евро под формата на заем и това отново ми напомни за посещението му в София през януари 2008-ма, когато, изоставяйки обичайното лигавене за любовта си към „братушките”, руски медии безпардонно определиха визитата му като пазаруване на България.

В рамките на доклад за служебно ползване (изтекъл чрез Уикилийкс), но също така откровена в изказа си, Нанси Макълдауни, посланик на САЩ в София, описа днешна България като „полегнала между Лукойл и Газпром”.

Имаме нови и нови поводи да бъдем сравнявани в съответния смален мащаб с Русия , ноне само заради маниера на властта да управлява чрез телевизора и да насъсква срещу недоволните граждани платените си клакьори, но поради самия начин на мислене, копиран от московския.

Също като Путин, който не е в състояние да проумее, че много негови сънародници ( или украински „братя”) наистина не могат да го понасят и искат да се махне от върха на империята, така и путиноподобните ни управляващи боледуват от същата ме(н)тална мания. Ако някой ги отхвърля и протестира срещу тях, няма начин да не е платен или злонамерено подстрекаван от „определени сили”, убедени са те.

Ядосан на студентите, някои от които бяха бити заради дързостта да му развалят вечерята в софийски ресторант на метри от протестите, вътрешният министър Цветлин Йовчев демонстрира тази сутрин, че параноята на управляващите по отношение на демонстрациите, чиито генезис отказват да разберат, се задълбочава.

Подчертавайки, че това е напълно законно, министърът сподели пред официозната ТВ7, че полицията напредва в установяването на фактите за лидерството на протестите срещу властта и щял да ни ги съобщи, когато бъдат събрани достатъчно доказателства за извършителите.

Брех, да му се не види! Не им ли стигнаха цели 6 месеца да изобличат тези злодеи, които карат лично мен и семейството ми, както и семействата на десетки мои познати да ходят на протести?

Йовчев, оказва се, „знае” нещо за моята мотивация, което аз не знам. Тази претенция поставя под съмнение собствената ми нормалност. Направо е разболяващо да чуеш, че някой те кара да правиш нещо и ти му се подчиняваш, без да си даваш сметка, че те ръководи тайно.

Не съм съгласен с коментарите, според които Йовчев и подобните му просто следват опорните точки, с които ги подпират кукловодите на властта, повтаряйки мантрите за платените протести и дълбоко законспирираните им вождове. Да, разстройството на болните от демократична недостатъчност действително се отключва допълнително от опорните отрови, но основната причина за параноята им е изначалното им неприемане на живота извън техните си утъпкани от маршируване коловози. Съдейки по себе си, те просто не вярват, че някой може да е свободен дотолкова, че да поема рисковете на неудобството да е против силните на деня само защото това е въпрос на убеждение, на стремеж към лична съпричастност.

Или както всеки от тях повтаря ( с различни степени на закана) – „то бива, бива свобода, ама това вашето е прекалено”. Или- „ако зависеше от мен”…( „бих ги разстрелял”, както заяви в репортаж на Нова тв един почитател на съветския окупационен паметник в центъра на София на 7 ноември). Това не са някакви оперетни опорни точки, а друга опера- чиста проба болшевизъм, уврежданията от който водят до споменатите по-горе мутации под формата на възмущение от свободата на гражданите.

У нас, като в една малка Русия, макар и по-приглушено, въоръжената до зъби с полиция, жандармерия и медии власт се жалва като абориген от свръхестествени сили. Оплаква се от „чужда намеса” и други мъглявини, от които проблясват необясними за туземното им мислене светкавици и гръмотевици на гражданското недоволство.

Ще бъде интересно вътрешният министър най-после да извади на показ вътрешната си информация за митичните подстрекатели на народното недоволство. Ще бъде много интересно да се запознаем най-после с тези неподозирани таланти, обладаващи телепатичния гений да внушават еднакви мисли на хиляди хора едновременно и дори да пишат саморъчно лозунги, които за разлика от проравителствените, писани под индиго,един с един не си приличат. Но най-вече ще е полезно по този начин днешната милиция да посочи естествените лидери на раздираната от противоречия опозиция. Защото едно персонализирано обвинение в подстрекателство към гражданска позиция може, неподозирано за Йовчев, да извърши толкова чаканото чудо: да легитимира национални лидери на съпротивата срещу путинизацията на България.

Р.S. В рамките на автоиронията, нека ми е позволено да спомена, че на един от протестите на „жълтите павета” студенти ме осведомиха, че са си закачили някъде в една аудитория в Софийския университет статия, в която съм обявен за …техен лидер. Посмяхме се, но ми стана и малко тъжно: дощя ми се този път една лъжа по мой адрес да беше истина, но за съжаление не заслужавам комплимента на клеветника, който ме е издигнал на виртуален пиедестал!
Ако обаче вътрешният Йовчев има вътрешна информация за моята тайна мисия и случайно реши да ме повиши от „маргинал” ( каквато е устната инструкция на руския посланик Исаков, заявена публично на едно сборище на русофили), във вандал, внушаващ ефективно на гражданите да се бунтуват чрез блога си, няма да се дърпам. Обещавам да не спекулирам с тази награда за егоистични политически цели, но ще си я окача в рамка непременно.
Както се казва- вчера маргинал, днес вандал, а утре, току виж- на пиедестал съм се озовал!


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional