Свободата днес и тук 23 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Салдо мортале в мъртвата хватка на “Газпром”

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев, www.ivo.bg

 

Как се превежда на английски и на руски двойната игра на българското(?) правителство?

Ще илюстрирам това чрез прочита на двете имена на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в зависимост дали потребителите на неговата двойнственост са руснаци или английско говорещи.

Когато се вижда с Алексей Милер, нашият министър го преценяват „сколько стоит Дорогой Стойнев”. „Дорогой Стойнев” съответно ни излиза скъпо ( „дорого”) по начина, по който се е вкопчил в руския проект „Южен поток”. Току-що му се наложи да признае, че вече са ни измъкнали 191 милиона евро, платени от нашия джоб „ за да го има Южен поток”, както се изразява щедрият ( и на обещания) Драго.

И ако това е само началото, бедна ни е фантазията ( каквито и каламбури да правим) какво ли ще е салдото на края- салдо мортале!

При срещите си с американци обаче Драго намига на английски, уверявайки „партньорите”: „ We are dragging the feet” („бавим топката” в свободен превод) за руския проект. Така поне прозвуча реакцията на министъра след като от Брюксел гръмовно обявиха двустранните преговори на страни от съюза с „Газпром” за нарушение на правилата на Европейската комисия. Драгомир Стойнев би път по спешност за Брюксел, където , освен на работна закуска с комисаря Йотингер с представители на всички останали европейски държави, засмукани в тръбата на сепаратизма с „Газпром”, е имал и отделен разговор с отговорника на съюза по въпросите на енергетиката. В резултат на това от вчера правителството ни тръби, че ЕС поема от наше име преговорите с Москва за „Южен поток”.

И както разправяше, че участието ни в проекта нямало да ни струва нищо, намигайки същевременно съюзнически към Запада, Стойнев изведнъж щедро насочил огромна за България сума от 191 милиона евро, пусната по тръбата на дружбата с „Газпром”.

Вероятно така разбират от кабинета диверсификацията- като дива русификация или, за краткост, направо като диверсия срещу общоевропейската политика на съгласуване на общата енергийна стратегия.

P.S. Да, не е хубаво човек да си прави игри на думи с имената на хората, но друго с Драго не ни остава, освен едната сатира за сатъра, с който ни посича.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional