Свободата днес и тук 29 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Трябва ли протестът да се яви на избори с гражданска листа

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Марина Юнакова, http://offnews.bg

 

Оставката е само началото. Целта е постигане на морал в политиката. Трябва да се организират редовни консултации и дискусии под формата на мрежи или клубове в София и страната. Трябва да се концентрират ресурсите, за да се създадат независими граждански медии, като гражданска интернет телевизия. Такива примери можем да видим в Украйна.

Това заяви д-р Том Джунс, експерт по история на Централна и Източна Европа, по време на дискусията „След оставката – накъде?”. Дискусията, която се проведе в окупираната Аула на СУ, е съвместна инициатива на три от най-активните и забележими групи в антиправителствените протести – Ранобудните студенти, Протестна мрежа и Преподаватели в подкрепа на студентския протест.

Втората идея, която искам да предложа, е след оставката да се създаде гражданска листа с представители на протестното движение, които да участват в изборите. Всички сме виждали оградата около НС – това е алтернатива как да я преодолеем. Нямам предвид създаване на политическа партия, а по-скоро движение, каза Джунс.

Според него, заплатите на избраните представители от гражданската листа могат да бъдат разпределени за цели на движението, а не за лично ползване. За да се постигне прозрачност на политическия процес, е важно да се изнесе информация за миналото на депутатите. Така ще се справим с проблема с конфликта на интереси, посочи Том Джунс.

Страната не може да се управлява от протести, не трябва да ги институционализираме. Един от въпросите, които се задават често, е каква е гаранцията, че, ако дойде следващото правителство, няма да има пак протест? Аз мисля, че така или иначе всеки може да създаде протест срещу някого. Но видяхме, че когато някой се опита да организира изкуствен протест, резултатите не са еднозначни, заяви доц. Даниел Смилов.

Според него, трябва да сме ревниви за основанията на протеста и да ги пазим.

Много хора си казват: абе, те, следващите ще са пак същите маскари и нищо няма да се промени. Затова тук трябва да присъстват освен протестиращи студенти и фактическите управляващи – дискусията трябва да е с тях, за да се реши под каква форма ще управляват те. Нов момент е Реформаторският блок. В момента те също имат своите проблеми. С тях също трябва да се говори, посочи доц. Смилов.

След оставката трябва да се концентрираме за реализиране на операция „Чисти ръце“. Не мисля, че Ранобудните студенти трябва да регистрират юридически движение, защото това ще доведе до вътрешни противоречия и убиване на идеята, каза от своя страна демонстрантът Цветозар Вълков.  
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional