Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Емигранти и студенти се събраха в София за "Коледна оставка"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.mediapool.bg

 

Недоволни демонстрираха и в няколко от областните градове


На втория ден от Коледа хиляди граждани излязоха да протестират в столицата и редица градове из цялата страна. През 196 ден на протеста ДАНСwithme недоволните от управлението поискаха оставката на премиера Пламен Орешарски.

В София протестиращи първо блокираха за кратко кръстовището на Орлов мост, а после шестваха мирно до сградата на Българската народна банка, където предварително бяха обявили, че ще протестират българи емигранти, върнали се от чужбина, за да поискат оставката на кабинета на "Орешарски". Към тях се присъединиха и „ранобудните студенти” от цялата страна.

Пред БНБ демонстрантите опънаха огромен транспарант, на който беше изписано „Оставка”.

Националният протест се организира във Facebook под надслова „Прибираме се за оставка”. Емигранти от цял свят обсъждаха в група в социалната мрежа, че се връщат за празниците и имат възможност на днешния ден - 26 декември - „физически” и „заедно” да покажат подкрепата си към студентите и протеста.

В късните часове на протеста в София се стигна до леки сблъсъци между демонстриращите и полицията.

Малко след 17.00 часа протестиращите хвърлиха димки по сградата на парламента. Хората заудряха по металните заграждения пред НС, като полицейското присаствие се засили. Част от органите на реда прескочиха загражденията, образуваха кордон и увеличиха разстоянието между оградите и протестиращите. Двама полицаи отведоха момиче до кола на жандармерията.

Десетки излязоха да протестират срещу управлението на страната и във Варна. Хората развяваха българското знаме, пееха песни и скандираха „Оставка”. След това демонстрантите се отправиха на шествие по централната част на града и стигнаха до централата на ДПС. След освирквания, протестиращите запяха химна на страната.

Протестиращи с искания за промяна на политическата система се събраха пред областната управа в  Добрив. Около 50 души се събраха пред Часовника в Бургас на протест срещу правителството. Протестиращите искат незабавна оставка на кабинета „Орешарски” и промяна в изборния кодекс. Хората носеха метли с надписи „Оставка”, развяваха български знамена и надуваха свирки.  Протестиращите организираха мирно шествие до Морската градина, след което се разотидоха.

Около 100 човека поискаха оставката на правителството в Стара Загора. С плакати „Честита оставка” хората се събраха в 15.00 ч. пред сградата на общината.

С плакати „24 години кражби и простотии стигат! Господа другари! 13 века  ви гледат! Засрамете се!” граждани на Сивен излязоха на „седянка” и протестираха срещу правителството. Според участниците целта на „седянката” е, че „тези, които са власт да се чувстват наблюдавани и когато посягат към общата каца, най-малкото да ги е срам”.

15-ина души, половината от които студенти, се събраха на централния площад в Хасково. Недоволните заявиха, че протестират срещу цялостната политика на кабинета, срещу манипулацията и подмяната на общественото мнение. По думите им протестът вече е победил, защото има събуждане на морала и на младите хора, които повече не могат да търпят и толерират подобна подигравка с България.

Около 15 протестиращи се включиха в общонационалния антиправителствен протест „Оставка” във Велико Търново. На протеста присъстваха и „Ранобудните студенти” от града, българи от чужбина, както и жители на Велико Търново. Те развяваха българското знаме, скандираха „Оставка” и за няколко минути блокираха движението на булеварда пред Пощата в града.

В Благоевград около 10-ина души се събраха пред сградата на Областна администрация, за да изразят своя протест срещу правителството. Сред протестиращите бе и Мариела Монева, инициатор на окупацията на зала 501 в ЮЗУ „Неофит Рилски”.

Около 40 души се включиха в Общонационалния протест в Шумен и Силистра. Малобройни групи се събраха във Видин и Русе.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional