Свободата днес и тук 21 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

За закона, прокуратурата и тайният меценат на Сидеров

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Росен Босев, http://www.capital.bg

 

Въпреки, че има задължение да декларира пътувания в чужбина, които не е плащал, лидерът на Атака не го е направил

 
  •  
  •  

Волен Сидеров в ролята на председател на... парламентарната комисия за борба с корупцията.

© Анелия Николова

 

"Има хора, които винаги ще ми помогнат, както и приятели в чужбина, които са винаги готови да ме посрещнат. Има хора по света, които ме ценят истински. Имам влиятелни приятели, които могат да ме поканят и в скъпи хотели. И в Париж съм бил, без да харча народни пари."

Така лидерът на Атака и председател на парламентарната комисия за борба с корупцията Волен Сидеров обясни пътуванията си в чужбина, станали пословично известни в края на годината покрай изтеклите негови снимки от луксозен парижки хотел, Венеция и Куба. Впоследствие от хотел Four Seasons Hotel George V потвърдиха пред "Нова телевизия", че Волен Сидеров е бил техен гост и престоят му е струвал 15 хил. евро.

Преглед на декларациите на Сидеров по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности от 2007 г. насам показват, че той никога не е декларарал пътувания в чужбина, които са платени от друг. Според чл.3, ал.2 от закона "На деклариране подлежат дадени обезпечения и направени разходи от или в полза на лицата по чл. 2, ал. 1 и 3 с тяхно съгласие, когато те не са платени със собствени средства или със средства на институцията, в която заемат длъжността, за: 1. обучение; 2. пътуване извън страната; 3. други плащания с единична цена над 500 лв."

Във всичките подадени от лидера на Атака декларации графата "Направени разходи от или в полза на декларатора, неговия съпруг /съпруга/ или ненавършилите пълнолетие деца с тяхно съгласие, когато те не са платени със собствени средства или със средства на институцията, в която заемат длъжността", е празна.

В средата на ноември бившият зам.-председател на парламента и депутат от ДПС Христо Бисеров получи няколко обвинения, едно от които беше именно защото в декларацията си пред Сметната палата е "затаил истина", като не е декларирал банковите си сметки в Швейцария.

Ако държавното обвинение е последователно в действията си, би трябвало да разследва и Сидеров, който на практика призна в националния ефир, че е затаил обстоятелства в декларацията си.

Съвсем друг е въпросът дали можем да очакваме такъв ход от прокуратурата. Разследванията за корупция и в частност тези срещу депутати, министри и магистрати са поверени на специализираното звено в Софийска градска прокуратура (СГП), което се ръководи от зам.-градският прокурор Роман Василев.

Активностите на прокуратурата са съобразени с политическата конюнктура и най-често разследванията са насочени срещу политиците в опозиция, а в случаите когато се "удря" някой от управляващите, то по-скоро изглежда като разчистване на сметки отколкото за борба срещу корупцията. Така например няколко дни преди Бисеров да бъде обвинен, очевидно информиран за разследването срещу него, той подаде оставка от всички ръководни постове, които заема.

Преди време пред bTV главният прокурор Сотир Цацаров изрази несъгласие с подобни критики, като в своя защита изброи разследванията срещу депутати: "Ами досега са повдигнати следните обвинения, или досега са искани имунитети, хайде да ги изброя така: два на депутати от ДПС; един на лидера на БСП и три на господин Цветанов." Това което Цацаров не казва е, че с изключение на разследванията срещу Цветанов, всички останали са от времето когато БСП и ДПС бяха, хм, в опозиция.

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional