Свободата днес и тук 20 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Половин България иска предсрочни избори

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://offnews.bg

 

Половин България иска предсрочни избори

Почти половината от българите (48,6%) смятат, че в момента България се нуждае от предсрочни парламентарни избори. Малко повече от една четвърт – 26,9%, не одобряват предсрочния вот, докато 24,5% не могат да преценят кое е вярното решение за страната в настоящата политическа ситуация.

Това показват данните от проучване на социологическия екип на Института за модерна политика (ИМП), проведено в периода 12 -17 декември сред 987 респонденти.

За незабавни предсрочни избори настояват 24,3% от анкетираните. 23% смятат, че те трябва да се проведат едновременно с изборите за евродепутати през май 2014 г. Значително по-малък брой от анкетираните смятат, че предсрочни парламентарни избори трябва да се проведат през есента на 2014 г. – 3,2%. Почти една трета не могат да преценят кога е подходящият момент за предсрочни избори – 32,4%.

Общо 57,3% от респондентите декларират готовност да отидат до урните, ако изборите се провеждаха към момента на настоящето проучване. Всеки пети (20,7%) твърдо не би гласувал, а 22,1 заявяват, че не са решили дали да упражнят правото си на вот.

Декемврийското проучване на Института за модерна политика регистрира преднина за БСП спрямо бившите управляващи от ГЕРБ с 0,2%.

БСП получава подкрепата на 21,2% от общия брой на респондентите, а ГЕРБ 21.0%.

Според Института за модерна политика, две от формациите, които понастоящем не са представени в парламента, имат потенциал да преодолеят 4-процентната избирателна бариера, ако изборите се провеждаха към момента на изследването: политическият съюз на движението на Николай Бареков „България без цензура” с ВМРО и Земеделския народен съюз и Реформаторският блок.

Движението на Бареков, заедно с ВМРО и Земеделския съюз, получава подкрепата на 5% от общия брой на респондентите. Тествани поотделно, движението на Бареков получава 3,5%, а ВМРО - 1,3%.

Реформаторският блок регистрира 4,8% от общия брой на респондентите, твърдят от ИМП.

ДПС регистрира подкрепа от 4,8% от общия брой на респондентите. Паритет има между двете националистически партии – „Атака” и НФСБ, които получават подкрепата на по 1,9% от общия брой на респондентите.

В рамките на изследването на ИМП е поставен и въпрос за отношението на българите към решението на Народното събрание да остави без промени правния режим на тютюнопушенето на закрито.

Повече от половината от анкетираните – 51,3% подкрепят решението на парламента да остави в сила забраната за тютюнопушене на закрито в заведения. Над една трета (35,8%) искат отпадане на забраната, а без категорично становище по въпроса са 12,9% от респондентите.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional