Свободата днес и тук 20 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

БСП и ДПС с облекчение прехвърлиха на Цацаров отговорността за Сидеров

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
София Велкова, Mediapool.bg

 Управляващите партии БСП и ДПС остават без официална реакция по повод най-новия скандал с лидера на "Атака", който им осигурява парламентарното мнозинство. В сряда, часове преди очакваното решение на главния прокурор да поиска депутатския имунитет на Волен Сидеров заради агресивните му действия в самолета от София за Варна, зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова от БСП изрази пред Нова тв личното си мнение, че не приема подобно арогантно поведение. Манолова обаче бе твърде уклончива по въпроса ще гласува ли за снемането на имунитета на Волен Сидеров.


Тя заобиколи и въпроса с искането на ГЕРБ за сваляне на Сидеров от председателския пост на антикорупционната комисия, като препрати топката към комисията по парламентарна етика, която обаче няма правомощия да реши този казус.

Както преди ден направи парламентарният председател Михаил Миков, Манолова изцяло прехвърли случая "Сидеров" в полето на Темида. Заяви, че няма причини да се съмнява в прокуратурата и МВР, които според нея ще извършат всички действия, за да излезе истината наяве.

"До този момент те показаха, че са предприели всичко необходимо. Едва ли някой се съмнява, че Сотир Цацаров ще направи компромис на когото и да е депутат или властимащ...След като видя фактите и видя какво са събрали разследващите, ще видя как ще гласувам. Не приемам подобно арогантно поведение от никого. Сидеров не е невръстното дете на парламента, за да отговарям за неговите действия. Той е лидер на партия, той е в Народното събрание, не защото аз така съм решила, той е в парламента по волята на българските граждани”, подчерта Манолова.

Ако ставаше дума за действие, извършено от член на нашата парламентарна група, да, щях да отговарям в първо лице. Отказвам да нося отговорност за действията на лидер на друга партия. Сидеров ще понесе своята отговорност пред своите избиратели на първо място и ако се съберат достатъчно данни и пред съответните органи, добави още Мая Манолова.

Скандалът, разигран от Волен Сидеров и съпартийците му на 6 януари вечерта при полет за Варна и след това на летището, засега се очертава като най-сериозния в скандалджийската му кариера, защото доведе до искане на имунитета му. Лидерът на "Атака" се е държал непристойно и цинично, твърди прокуратурата като посочва, че народният представител и шеф на антикорупционната комисия е нападнал полицай и му е нанесъл лека телесна повреда. Стигна се и до дипломатически скандал, тъй като Сидеров се е саморазправил и с френския културен аташе, заради което френското посолство реагира с официално съобщение, настояващо българските власти да вземат мерки.

В тази ситуация отказът на двете управляващи партии да заемат политическа позиция изглежда неадекватен, но само на пръв поглед. Ако осъдят последния скандал на "Атака", БСП и ДПС трябва да отговорят защо не са реагирали на предишните му демонстративни изцепки, цинизъм, агресия, непристойно поведение и в парламента, и извън него. И още по-лошо – рискуват да признаят публично, че са легитимирали това поведение, както и крайния национализъм на "Атака", след като разчитат именно на тази партия за гарантиране на правителственото мнозинство.

Сега, след като Сотир Цацаров свърши "мръсната работа" и поиска депутатския имунитет на Волен Сидеров, БСП и ДПС с облекчение ще прехвърлят отговорността за съюзника си на прокуратурата и съда, които формално са независими от другите власти.

И двете партии се чувстват крайно притеснени от това съюзничество в навечерието на европейските избори с ясното съзнание, че ще им навреди. Още повече, че европейските им партии майки отдавна заклеймиха сътрудничеството на българските си дъщерни формации с крайните националисти на Сидеров и настояват то да бъде прекратено.

Актът на разлъката идва и в удобен за "Атака" момент, тъй като партията губи рейтинг заради подкрепата си към правителство с участието на ДПС. Волен Сидеров вече влезе в ролята на жертва, твърдейки, че е "поръчан" от всички останали партии, включително БСП и ДПС, надявайки се това послание да стигне до избирателите му. Основните действащи лица в това театро ще имат достатъчно време и поводи до евроизборите да внушават на електората, че нямат нищо общо едни с други.

За да спасят парламентарното мнозинство, депутатите на БСП и ДПС трябва да се погрижат дисциплинирано и под строй да идват на работа, както и да привлекат гласовете на двамата бивши избраници от ГЕРБ, обявили се наскоро за независими.

Има и друг сценарий. Опозиционната партия ГЕРБ и управляващите БСП и ДПС да решат да демонстрират европейско поведение и да формират заедно кворума за заседанията на НС, като игнорират "Атака". Така всички в Брюксел ще са доволни, а след месеци на долнопробни политически кавги, интриги и дебнене за кворума, трите партии ще покажат пред българския народ, че работят "отговорно" и по "европейски".

Очертаващият се консенсус за избора на нов главен съдебен инспектор може да се окаже и тест, и първа лястовица за такъв нов почин. Този избор зависи изцяло от ГЕРБ, тъй като за него е нужно квалифицирано мнозинство и управляващите БСП и ДПС със своите 120 депутати не могат да осигурят такова дори с присъдружната "Атака".

Кандидатурата на съдия Веселина Тенева за главен съдебен инспектор на Висшия съдебен съвет бе издигната от ДПС и внесена в последния възможен срок – на 27 декември, в краткия отрязък между коледната и новогодишната ваканция. Изтеклата информация за спорни имотни сделки и прехвърления в семейството на Тенева разколеба ГЕРБ, най-вече защото случаят заплашваше да повтори предишни скандали с провалени номинации за КС, които силно отекнаха в Брюксел.

Не е ясно дали ГЕРБ ще внесат своя кандидатура, след като заявяват, че нямат нищо против Тенева, за която дори номиниралият я Четин Казак от ДПС твърди, че досега не я познавал и не може да обясни кой е предложил Тенева и как се е стигнало до нейното име.

ГЕРБ официално предложиха срокът за номинации да се удължи до края на януари, защото в обществото се създавало впечатление, че се действа задкулисно и това не влияе положително на кандидатурата, която и да е тя.

Истинският тест около избора на главен съдебен инспектор е именно този – дали опозиция и управляващи след съответни задкулисни пазарлъци ще създадат "впечатление" за прозрачна и публична процедура, или реално ще има такава.

Както се вижда, политическият сезон обещава да е голям спектакъл, с много шум и многозначителни жестове на сцената, със стари герои в нови роли и нови герои в ролята на детронирани играчи. Голяма забава за кукловода...


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional