Свободата днес и тук 21 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Колко си приличат опорните точки на Москва за Украйна и България

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Лада Коротун, "Голос Росии", http://offnews.bg

 

Снимка: Иво Божков

Този текст, посветен на протестите в Украйна, е публикуван в сайта на руското държавно радио "Голос Росии". Преди месец президентът Владимир Путин обедини  информационната агенция РИА Новости и радио "Гласът на Русия", което се изтълкува като активизиране на пропагандата.

Препечатваме текста, озаглавен Съмнителният аромат на „Евромайдан”, без редакторска намеса.

Открийте дали има разлики между опорните точки на Москва за Украйна и България.

 

Съмнителният аромат на „Евромайдан”

„Евромайдан” загнива. Украинските опозиционери признават: техният бунт се провалил, тъй като „евромайдан” нямаше общ лидер и повече или по-малко легитимен повод за искане за промяна на властта. Загубена е масовостта и въодушевлението. Остана мръсотия, неприятна миризма, няколко стотици безработни, студенти и клошари.

Катастрофалните антисанитарни условия и мръсотията, това са онези очевидни резултати, които внесоха в центъра на Киев „борците за европейски ценности”. Районът около Майдан все по-често фигурира в криминалната хроника. За никого не е тайна, че сред обитателите на палатъчното градче, огромно количество хора са в издирване за извършени различни престъпления. Но независимо от това, че днес „Майдан” е сборище на озлобени и агресивни фанатици, опозиционерите имат намерение да продължат да го използват като лост за оказване на натиск на властта, отбелязва политологът Игор Шишкин:

- Опозицията никога не е криела плановете си: това е сваляне на правителството, проваляне на приемането на бюджета на страната, а също предсрочни избори за Върховната рада и президент. В правното поле всичко това е невъзможно. И за сега „Евромайдан” остава инструмент за дестабилизация на ситуацията в Киев. И затова до колкото е възможно, до толкова опозицията и главните й спонсори ще се опитат да запазят Майдан.

Днес опозицията се опитва да направи „евромайдан” своя стартова площадка за предизборната кампания. А бурната енергия на „борците за европейски ценности” за пореден път ги използват като политически капитал, отбелязва политологът Леонид Гусев:

- До изборите остана една година и опозицията ще използва всяка възможност, за да може по някакъв начин да афишира своите кандидати и да напомни за себе си. Затова мисля, че те ще продължат да подкрепят Майдан, където наблизо са разположени всички правителствени учреждения. Това придава на опозицията сила.

Въпреки това е очевидно, че доверието и искреността на опозиционерите с всеки изминат ден намалява сред украинците. В течение на последните две седмици на „евромайдан” не са фиксирани никакви мащабни опозиционни акции. И дори въпреки отделни прояви, когато няколко десетки активисти с коли пикетираха сградата на министерството на вътрешните работи, то това въобще не може да се сравнява с онова, което се наблюдаваше в Киев макар две седмици преди Нова година. Вероятно „евромайдан” умира. 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional