Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Параванов

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев, http://ivo.bg

 

От два дни близкият до медийната империя на Корпоративна търговска банка сайт БЛИЦ разпространява в снимки и текст новината, че Георги Първанов реанимира своя проект АБВ с предизборна цел. Вярвате ли, че това може да е случайно?

Днес и заслужаващият доверие „Медиапул” се присъедини с потвърждение на тази информация, цитирайки свои източници.

Работата явно е толкова напреднала и неудържима, че и Бойко Борисов не може вече да се сдържа с коментар, който потвърждава неговата многократно отричана връзка с Първанов през годините, през които двамата ту си правят комплименти, ту са официално скарани, но същевременно поддържаха тайно близки отношения.

Борисов, цитиран от агенция „Фокус”, днес подновява реверансите си към Първанов като към предпочитан опонент. Направо му предлага взаимодействие в името на националните интереси (както, позволявам си да припомня, съм прогнозирал, че ще се случи рано или късно).

Не искам да приличам на т.н. леви публицистични остриета, на които е забранено да се занимават с проблемите в партията и поради това са насъскани да плачат непрекъснато на гробищата на врага в дясно. Те дори и крайнолявото нямат правото да коментират- няма ги една антифашистка дума да проронят около скандалите на Сидеров, които тежат на шията на БСП в Брюксел като каменен пречупен кръст.

Ето защо, като свободен коментатор, ще използвам повода, за да кажа, че заиграването на десните с Борисов е отстъпление, което може да предизвика само недоумение. Това е същият, който вече оневини Пеевски, а сега се е устремил към открита дружба с Първанов. Има ли нужда да пояснявам за какви зависимости и топли връзки със студения Север става дума в навечерието на развръзката с натиска България да премине от фазата на заговора срещу Украйна в отбора на Путин чрез заобикалящия украинските земи „Южен поток”?

На фона на порнографията със скандалите на Сидеров, българското общество е практически изцяло лишено от ориентири за наистина важните събития в държавата и тя потрива ръце, разигравайки троянския си кон на неосветения манеж на лобитата в енергетиката, свързани с клановете на Първанов и Станишев. Те са готови да си прегризат гърлата за потенциалните небивали милиардни поръчки за български подизпълнители. Именно това е истинската причина за размразяването на атаката на Първанов срещу набиращото сила лоби на Станишев.

Ето една малка документална илюстрация за бълбукащата зад кулисите война. Вижте как чужда фирма, желаеща да участва законно като подизпълнител за „Южен поток”, недоумява що за процедури вървят в България ( в нарушение на европейските директиви за допускане на трети страни до подобни търгове).
Надявам се, че чрез документа, който публикувам, не навреждам на жалбоподателите, но в името на прозрачността и разбирането на истината какво се случва далеч от „интереса” на българските медии, съм готов да поема рисковете в ivo.bg

Изх. № 5-09.01.2014

От: Делян Тодоров Гривишки
Управител
„Балмс Абогадос България” ЕООД

ДО:

Г-н И. Елкин
Изпълнителен директор
„Южен поток България“ АД

и

Г-н И. Иванов
Изпълнителен директор
„Южен поток България“ АД

1303 София, ул. Три уши № 8

Република България

e-mail: office@southstream-bulgaria.bg

И С К А Н Е

Във връзка с участие в конкурса за избор на изпълнител за:
„Извършване на работно проектиране, доставка на оборудване и материали, строително-монтажни дейности, обучение на персонал
и въвеждане в експлоатация на преносен газопровод “Южен поток”
на територията на Република България“,

Уважаеми господа,

„Балмс Абогадос България” ЕООД е консултантска компания, регистрирана и работеща съгласно законите на Република България, която предоставя специализирани услуги на чуждестранни инвеститори в следните области: чуждестранни инвестиции, управление на инфраструктурни проекти, публично-частни парньорства, концесии, изработване на проекти за кандидастване за финансиране по Европейски програми и проекти, възобновяеми енергийни източници, финансови услуги, данъчно планиране и консултиране, юридическо и счетоводно обслужване.

„Балмс Абогадос България” ЕООД е част от международната адвокатска група Балмс Груп Интернешънъл (Balms Group International) – www.bgi-law.com – обединение на повече от 30 независими правни кантори на пет континента. Групата е основана през 1996 година от Балмс Абогадос (Испания) и Блек Граф и Ко (Великобритания) като първата международна организация с испано-английски произход.

С настоящето Ви уведомяваме, че нашите клиенти:

- УСАБИАГА ГРУП (GRUPO USABIAGA) – Испания (www.usabiaga.com);

- ФОМЕНТО ДЕ КОНСТРУКСИОНЕС И КОНТРАТАС (FOMENTO DE CONSTRUCCIONES Y CONTRATAS) – Испания (www.fcc.es);

- ИМАСА, ИНХЕНЕРИЯ И ПРОЕКТОС (IMASA, INGENIERÍA Y PROYECTOS) – Испания (www.imasa.com);

- ОХЛ (OHL) – Испания (www.ohl.es);

- ИДОМ (IDOM) – Испания (www.idom.com);

- ИНТЕРГЕО ТЕХНОЛОГИЯ (InterGeo Tecnología) – Испания (www.intergeotecnologia.com);

- АЛСТОМ (ALSTOM) – Франция (www.alstom.com),

проявяват интерес за участие в конкурса за избор на изпълнител за: „Извършване на работно проектиране, доставка на оборудване и материали, строително-монтажни дейности, обучение на персонал и въвеждане в експлоатация на преносен газопровод “Южен поток” на територията на Република България“, обявен на 21.12.2013 г. от дружеството „Южен поток България“ АД,.

Горепосочените дружества заявяват официалното си намерение да участват в настоящата процедура, подкрепяно от факта, че отговарят на съответните изисквания на Възложителя и са изпълнявали идентични проекти, с което доказват необходимия опит, съгласно условията на конкурсната документация.

Във връзка с гореописаното, и с възможността им да подготвят съответните документи за участие в упоменатия търг, отправяме към Вас настоящото ИСКАНЕ за удължаване на срока от 10.01.2014 г. Това удължаване ще спомогне за детайлна подготовка и на по-добро представяне, както и за едно професионално и качествено изготвяне на изисканите документи.

Имайки предвид значимостта и сложността на обекта, както и многото неясноти в тръжната документация, в бъдещото изпълнение на проектирането и изпълнението на СМР, доставката на материали и оборудването, това е свързано с голяма отговорност и съпричастност от страна на всички участници в гореописания конкурс – Кандидат-изпълнители и Възложител.

С оглед на гореизложеното, Ви уведомявам, че от публикуването на обявлението на 21.12.2013 до крайния срок 10.01.2014 г за представяне на документи, периода е изключително кратък – 9 работни дни, а следствие на многото празници като Коледа, Нова година и Денят на Трите Крале (Мъдреци) в другите европейски страни те са само 5-6 дни. Всичко това сериозно възпрепятства възможността да се подготви професионално съответната документация, защото много от официалните държавни институции и администрации са във ваканция.

Освен това, е необходимо да се разполага с повече време, защото за подготовка и издаване на изискваните от Вас официални документи, съществуват определени законови административни срокове, съгласно законодателствата на различните европейски държави – като референциите за специфични строежи, сертификатите от необходимите администрации и регистри, преводите и др.

Нашето намерение е да представим в процедурата за възлагане строителството на газопровода „Южен поток“ в Република България, реалния опит и възможностите на гореописаните дружества, и както е отбелязано в т. 5.1 от Обявлението, с документи които биха могли да бъдат от съществено значение за решението на Възложителя и за участието в Етап 2 на конкурса.

Намираме, че за един процес на неутрална и безпристрастна тръжна процедура с участието на чуждестранни фирми, както и за едни строително-монтажни работи от такова естество с национална значимост за България и Европа, следва да се определи разумен срок за подаване на документи, който да даде възможност за една сериозна и подробна подготовка. Това е съществена предпоставка за добро последващо изпълнение на СМР и е от първостепенна важност за имиджа на Българската държава пред европейските инвеститори и институции.

Поради, което Ви молим да предоставите равни условия на всички участници, относно възможността да представят документи и информация в приемлив срок.

Град София
09 януари 2014 година

С уважение: ______________

Делян Тодоров Гривишки
СЕО
BALMS ABOGADOS BULGARIA

Ако се върна на изходната си политическа теза, ще бъде полезно да я илюстрирам с още едно разкритие от електронната поща на Светлана Шаренкнова, от което се вижда как в навечерието на последния конгрес на БСП привържениците на Първанов в партията са били инструктирани с опорни точки, писани от политолога Теофан Германов. Изваждам пред скоби една от тях, поради актуалността й от днешния ден, белязан от реверансите на Борисов към Първанов. Надявам се да съм полезен с това не само на привърженицитге на БСП, но и на десните, които се правят, че не забелязват скандала с изобличаването на „ръката на Москва”, олицетворявана от механизмите на задкулисието в България, станали видими може би за първи път по толкова контрастен начин от електронната поща на Шаренкова.

• „Това е гьобелсовски подход – да се повтаря постоянно, че Първанов бил близък с ГЕРБ”, пише до съмишлениците в битката срещу Станишев политологът. Ето инструктажа в целия му „блясък”:

From: teofan germanov
Date: Fri, 18 May 2012 13:06:40 +0300 (EEST)
ТЕЗИСИ ПО АКТУАЛНИ ВЪПРОСИ:
1. Мажоритарният елемент в изборите:
• Президентът на Републиката по конституция е надпартиен. Той не просто не е злъжен да защитава партиен интерес, а ако работи с оглед на партиен интерес, то той нарушава конституцията.
• Президентът няма законодателна инициатива. Така приетият закон е плод на „усилията” на парламентарното мнозинство.
• Законът за мажоритарен избор на практика не беше такъв. Изборът на един мажоритарен депутат от район, при това на един тур и по вишегласие направи избора равен на пропорционалния, но не това предлагаше президента.
• Мажоритарния вот е негова стара идея. Тя не му е „хрумнала” през 2009 г., за да провали БСП.
• По изчисления на математици без тези мажоритарно избрани депутати, БСП щеше да има не 40, а 47-48 депутати. Да се твърди, че с 47 депутати БСП е щяла да бъде в по-добро положение е цинизъм и размиване на отговорността за загубата.
• БСП е традиционно силна в мажоритарен вот. Тя печели кметски избори в градове, които са били сини крепости, благодарение на силните личности, издигнати там. Защо през 2009 г. БСП не показа този си рефлекс.
• И защо лидерът на партията даде сигнал тогава, отказвайки да се кандидатира като мажоритарен. Ами този сигнал бе, че цялата БСП я е страх от този вид избор.
2. АБВ:
• Явно опонентите на Др. Първанов толкова говорят за този проект, че се чудим ние на конгрес на БСП ли сме или на АБВ?
• Важно е да си напомним, че АБВ не бе учредено, нито издигна кандидати за изборите, но от това БСП по-силна ли стана?
• Идеята за АБВ беше идея за граждански форум на широка основа, който да дебатира и дискутипра политики. Какво лошо има в това. Нека напомним, че през 2004-2005 г. БСП проведе над 20 дискусии по управленските проекти, именно на базата на тогавашния Граждански форум „Нова левица”. Защо тогава да е било добре, а днес – зле.
• Не президентът е създал разногласия, чрез АБВ, а абсурдните забрани да се присъства на дискусиите на АБВ, които бяха открити за граждани и експерти.
• БСП постоянно издига лозунга за връзка с гражданското общество. Ако не чрез АБВ, то утре, друг подобен формат БСП ще трябва да си създаде, за да е на „равна нога” със синдикати, граждански организации, работодатели, граждански инициативи. Да ги чакаме да дойдат и да почукат на вратите на „Позитано” 20 и да ни помолят да ги представляваме е немислимо. То е проява на липса на реализъм и на високомерие към тях.
3. „Коалицията” с ГЕРБ:
• Георги Първанов бе най-отявления опонент на Бойко Борисов във времето, когато към БСП нямаше и грам чуваемост, когато всички медии, всички партии неглижираха и изолираха БСП. Тогава само Първанов бе чуваемата опозиция в държавата.
• И как така именно Първанов бе обект на най-острите атаки на властта – три опита за импийчмънт, атаки заради посланиците, атаки заради негови мнения, статии, изказвания.
• Може ли президентът целенасочено да пали война в държавата, да откаже да говори с премиера и министрите. Това е част от едно друго време, но то не е равносилно на сътрудничество с ГЕРБ.
• А кога Др. Станишев започна да опонира на ГЕРБ, на Бойко Борисов? Не беше ли твърде късно и твърде неадекватно – с клопове с брадви, с измислена лидерска битка през 2009 г.
• През 2011 г. самият станишев говори за възможна коалиция, която би била възможна, но при строго определени правила. Значи и той е бил близо до идеята за коалиция с ГЕРБ.
• Това е гьобелсовски подход – да се повтаря постоянно, че първанов бил близък с ГЕРБ.
• Да се изяснят, тогава, кои близки на лидера на БСП работят по договори с днешните управляващи, защото как той ще бъде активен по темата за здравеопазването, при положение, че близка до него дама има договор със здравното министерство. БСП случайно ли няма остри, активни реакции към здравните министри и здравната реформа, при положение, че днес това е най-големия провал на ГЕРБ. Знаем, че това са лични неща, но в политиката и личното има значение, защото ако твърдим, че водим безкомпромисна борба с ГЕРБ, то тя наистина трябва да е безкомпромисна и ясна.
4. Левият и десен изход от кризата:
• Много атакуват Др. Първанов, че някъде бил казал, че няма ляв и десен изход от кризата. Това е негово право на мнение, на политически анализ и коментар.
• Виждаме, че и сега, в ЕС, има подобни дебати и как Оланд и Меркел търсят диалог и компромис между левите и десните мерки, а не са застанали на барикада в ЕС.
• А каква е визията на ПЕС за „ляв” изход от кризата – даване на пари за младежка безработица, данък върху финансовите транзакции, европейска кредитна агенция. Добри и интересни мерки, но това ли е мащабният и автентнично ляв подход към кризата, която не е криза на един или два икономически инструмента, а криза на целия капитализъм във вида му, наложен от Рейгън, Тачър и другите представители на дясната вълна преди години.
• А кой наложи най-десните мерки в българската история, каквото бе плоския данък. Днес авторите и изпълнителите на това не могат да се скрият зад закъсняла лява фразоеология и зад носене на дънки и кожено яке на митингите.
5. Дали се цепи БСП:
• Безпрецедентно за БСП в новите условия е самата атака срещу нормалния човешки и политически акт да се кандидатираш за политически пост. Това е нормално във всяка демократична партия и въобще приравняването на това един влиятелен политик да ти опонира с „разцепление” е проява на политическа комплексарщина и липса на демократичен рефлекс.
• Значи може срещу Сергей станишев да се кандидатира някой по-малко изместен партиен функционер, но не може никой от по-влиятелните. Огава било разцепление, създаване на разделителни линии.
• Нека самият Станишев каже как БСП ще използва политическия капитал от един успешен президент с два пълни мандата. Но не с общи приказки, а конкретно, за да видим дали въобще ръководството дължи на честта на партията.
• Партията се цепи много повече с насаждането на страх, апаратен натиск и заплахи, отколкото от свободната волеизява на един или друг партиен член.
• Съгласието в БСП не може да е съгласие на БСП с председателя Станишев. То е съгрласие на цялата партия около определени принципи и идеи.
• Не може когато ръководството си прави кампания да е нормално и правилно, а когато я прави друг – да е разцепление и разколебаване.
• Сегашният председател е от 10 години на поста. Иска още 4 години доверие. Не смята ли, че за 10, а още повече – за 14 години, е направил всичко, което може. Как смята той, че с багажа от 10 години като лидер ще е „новото” лице, с какви алгументи твърди, че е неопетнен. Какво ново може да предложи, и най-вече –как ще спечели изборите срещу ГЕРБ, след 5 поредни загуби, както и най-яловата победа в новата ни история – едва с 82 депутати и с премиерство с мандата на ДПС, на която БСП почти стана присъдружна партия.
6. Пречи ли се на издигането на Сергей Станишев за постоянен мандат в ПЕС:
• Издигането на Сергей Станишев в ПЕС не може да е единствената свръхзадача в БСП. Тя е важна, но не може заради това да изоставим всичко друго. Това значи, че СП се е превърнала в партия за лична употреба, в партия, която решава въпроса на служебното положение даже и на лидера си.
• В ПЕС всички председатели са бивши лидери на своите партии. Днес е важно конгресът да даде мандат за нова кандидатура на Станишев в ПЕС, и после да реши лидерски въпрос по съвест.
• Сергей Станишев да обясни как възнамерява да води битката и с Бойко Борисов, изискваща толкова време, и да е председател на ПЕС. А и да каже отсега ще се кандидатира ли за премиер, защото не може държавата ни да се управлява дистанционно.
• Да си обясним ясно – сега избираме лидер за 4 години, или лидер до есента, защото ако е второто, тогава партията трябва да знае какъв е хоризонта ни на мислене и действия.
• А какво трябва да направим, ако Станишев не бъде избран в ПЕС наесен, защото днес това се издига като водеща негова заслуга и като ЕДИНСТВЕНО основание днес да го изберем за лидер и на БСП. Ако е така, то ако отпадне единственото основание за неговия избор, той трябва да е любезен да подаде оставка наесен и без условно наклонение.
• Не може единственото ти основание да си лидер на БСП, е че си и в ПЕС. От това вдигна ли се доверието в БСП? От това намаляха ли петте загуби в парламентарни, президентски, местни и европейски избори? От това вдигна ли се организационното състояние на БСП – някога милионната партия, която днес е под 150 хиляди човека, повечето, от които не са в активна възраст? От това съживи ли се партийния живот? От това БСП по-реална артернатива ли е, ако изключим това, че пуска балони с образа на Бойко Борисов? От това БСП по-силна ли е, въпреки, че всеки вторник слушаме проповеди как трябва да сме силни, единни и да сме алтернатива?


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional