Свободата днес и тук 28 Септември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Първанов събаря Орешарски!

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Валентин Стоев, http://viewpoint.actualno.com

 

Снимка: БГНЕС
  •  
  •  

Ако са верни слуховете, че Доган води тайни разговори с Първанов, то на Станишев наистина му е спукана работата. И нищо чудно! От една страна, бившият президент не е от хората, които зарязват магарето си в калта, а и това магаре може доста още да издърпа - в политиката, в левия електорат, а и в Брюкселска Европа.

От друга страна, на ДПС й е все едно с коя фракция на БСП ще управлява. Важното е да управлява!

Колкото до сантиментите й спрямо Станишев, тази партия е доказала, че при нея сантиментите са последният аргумент. Важното е да е близо до до парите! А откъм парите Станишев доста се компрометира!

За Доган и Местан не са без значение и натрупаните от Станишевата БСП негативи, както и обстоятелството, че няма как те да не се прехвърлят автоматично и на ДПС. А ДПС негативи не търпи, особено чужди!

Ако - както се очертава - Доган и Местан предпочетат Първановото АБВ и загърбят Станишев, това ще е изгодно за тях и по казуса "Сидеров", който в последната седмица подпали не само България, но е на път да взриви и Брюкселска Европа. Не случайно вече седмица ДПС упорито мълчи по самолетния скандал на Сидеров! Да не забравяме, че въпреки че се облагодетелстват от "златния пръст", ДПС и Местан вече девет месеца, откакто са на власт, се стараят да се държат резервирано спрямо третия в коалицията "Атака". В традиционния за турската партия стил, възползват се от него, без да се обвързват! Даже точно обратното - демонстират наляво и надясно дистанцираност, като изцяло прехвърлят негативите от парламентарната им дружбата с крайните националисти на партньора БСП! Далновидно и подлярски!

Много му се събра на горкия Станишко. В последните дни от Брюксел дойде още една лоша новина - ще разследват съпругата му Моника за получени по съмнителен начин и неправомерно добри пачки европари - за неосъществени и подвеждащи пиар ангажименти на фирмата й към Евросъюза!

Освен че изтървава БСП, Станишев се проваля и на европейски терен. Да не забравяме, че когато стана шеф на ПЕС, той бе единственият кандидат за длъжността, но още тогава много от партиите-членки гласуваха "против"; че тогава нашият човек се спаси само с един глас повече "за". И не без съдействието на Мартин Шулц, негов предшественик в ПЕС и настоящ президент на Европейския парламент. Малката подробност е, че междувременно и "гурото" му Шулц вече не е безусловно на негова страна! Заради съешаването му с "Атака" и Сидеров, но и заради непреклонната му линия спрямо опозицията в българския парламент!

Каква е процедурата ли? Много проста! Първанов вади втора листа за европейските избори. Станишевата губи поне 30% от преминали към Първановото АБВ избиратели-социалисти. ДПС се отдръпва от Орешарски, правителството пада, парламентът е разтурен, а Плевнелиев определя датата на предсрочните парламентарни избори, които назначеното от него служебно правителство трябва да подготви за някъде през есента.

Колкото до Сидеров, възможно е да получи някоя годинка условно заради самолетния скандал. И дотук! Иначе и той, и партията му ще си останат един мрачен и тегав епизод в посттоталитарната история на България. Както се казва, обеца на ухото!

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional