Свободата днес и тук 19 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Мръсната коалиция срещу Странджа

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Калина Горанова capital.bg

 Даже да сте фен на идеята всеки квадратен метър българско морско крайбрежие да е бетониран, гората зад него - изсечена, а птичките - абе, майната им, начинът по който този процес протича, трябва да ви накара да се замислите. 


Последният завой в съдбата на Природен парк "Странджа" - едно от последните места със запазена природа по Черноморието, говори, че зад опитите за смачкването му стоят ясни и добре идентифицируеми интереси, които почти десетилетие методично, скандално и нахално прокарват своите идеи за застрояване на парка. И ако техните планове успеят, дори любителите на бетона няма спечелят от това.

В рамките на две седмици се нарисува картина на последователни, координирани действия на управляващите от БСП и ДПС, които забавят, но не забравят. Първо на 15 януари Върховният административен съд окончателно остави в сила Общия устройствен план на Царево (ОУП), предвиждащ няколко хиляди декара от парковата територия да бъдат урбанизирани. 

Петчленният състав на ВАС отмени решението на тричленен състав от юни 2013 г., според което регионалното министерство е издало в нарушение на закона заповед за одобрение на ОУП на Царево. Това се случва с оттегляне на становището на Министерството на околната среда и водите, че за ОУП-а е необходима актуална екологична оценка. 

За да няма грешки и обжалвания, е сменен и шефът на Природен парк "Странджа". Единственото, което остава да се разбере, е кой е купувал терени, предвидени за застрояване в рамките на Общия устройствен план на Царево, от които сега ще може да реализира бърза и добра печалба.

Това засега е последният завой в съдбата на парка, чието бъдеще бе поставено под съмнение през 2007 г., когато  инвеститорът в пословичния проект "Златна перла" край Варвара и община Царево обжалват заповедта от 1995 г., с която Странджа е обявена за природен парк. 

Оттогава насам опитите да се отвори вратата към застрояването на най-южното Черноморие не са спрели за миг. Въпреки общественото недоволство, което също е константа. Сега страната е през риск от още една наказателна процедура и санкции от Брюксел.

Последователно и методично

На 29 юни 2007 г., тричленният състав на ВАС с председател Андрей Икономов обявява за нищожна заповедта от 1995 г., с която Странджа се обявява за природен парк. Малко по-късно стана ясно, че ВАС се е сдобил с почивна станция на единия от двата плажа в с. Лозенец, и то върху терен, който доскоро е бил собственост на община Царево, чийто кмет Петко Арнаудов от БСП е автор на жалбата, заради която ВАС зачеркна природния парк "Странджа" от списъка със защитените територии. 

В крайна сметка паркът продължи да съществува като такъв, след като под обществен натиск бяха направени промени в Закона за защитените територии, така че всички защитени територии, обявени за такива преди 2007 г., да не могат да загубят статута си след дело в съда.

Скоро обаче, през 2008 г., се стигна до приемането на Общия устройствен план на община Царево, предвиждащ нови 75 хил. легла. Автор на проекта е арх. Калин Тихолов - номиниран за министър на инвестиционното проектиране в правителството на Орешарски и оттеглен след бурното обществено недоволство към него. 

Изготвена е и екологична оценка към него, като Николай Коджабашев, един от четиримата експерти, които дават оценките си, излиза с много особено мнение, а именно че 25% от значимите местообитания на зоната от "Натура 2000" ще бъдат унищожени. Рискът е за сравнително запазените крайморски територии, каквито има на юг, както и за запазената горска растителност в парка. 

Коджабашев подготвя и алтернативен, много по-балансиран вариант, който обаче не вижда бял свят. В крайна сметка оценката на плана е приета, но регионалното министерство издава заповед за одобрението му, преди да е изтекъл необходимият 14 дневен срок за нейното обжалване на оценката. "Асоциация на парковете" завежда две дела – за екологичната оценка на ОУП и за заповедта на регионалното министерство. 

През 2009 г. пред заплахата от наказателна процедура от страна на Брюксел министър Нона Караджова отменя становището по екологичната оценка на плана като несъвместимо с изискванията за опазване на ПП "Странджа" и защитените зони от "Натура 2000" в община Царево.

Председател на Висшия експертен екологичен съвет, който гледа доклада за екологичната оценка през 2008 г., е Чавдар Георгиев, който по това време е зам.-министър в правителството на тройната коалиция. Така запаленият по голфа заместник-министър си спечели славата на зам.-министъра, издействал наказателна процедура срещу страната. 

Участието му в управлението на две сдружения - "Българска голф фондация" и "Пар Тий голф клуб" по това време даде повод на природозащитниците организации да го обвинят в конфликт на интереси при приемането на ОУП на Царево, тъй като той предвиждаше зона за голф игрище, при това на територията на парк "Странджа".

Да сложим точката

Още след решението на Нона Караджова регионалното министерство трябваше да започне наново процеса по изготвяне на ОУП на Царево. Това обаче не се случва, тъй като според ведомството до приключване на съдебното производство няма основание да започне нова процедура. Така делото продължава, като след смяната на правителството то навлезе в решителната си фаза. 

Междувременно за министър на инвестиционното проектиране премиерът Пламен Орешарски номинира арх. Калин Тихолов. Въпреки че междувременно той се прочу отново покрай скандала "Дюнигейт", тъй като стана ясно, че е автор на подробния устройствен план, предвиждащ застрояване на дюните в Несебър. 

Острата негативна обществена реакция все пак доведе до отпадането на кандидатурата му. Той беше заменен от колегата му Иван Данов, за когото в медиите излезе информация, че е близък с Тихолов. Последваха още странни назначения. Така през август пък вече бившият кмет на Царево Петко Арнаудов беше назначен за директор на местното горско стопанство.

Черешката на тортата обаче беше завръщането на поста зам.-министър на околната среда и водите на Чавдар Георгиев. Въпреки острата реакция от страна на екоорганизациите той не само, че не беше освободен, но и е предприел действия за довършване на казуса "Странджа". 

Ден след последното заседание по делото за ОУП на Царево, на което МОСВ все още защитава предходната си позиция (или на 13 декември), в съда се входира писмено становище, подписано от Чавдар Георгиев по заместване на министър Искра Михайлова. С това си писмо МОСВ реално оттегля всички процесуални действия по делото до момента и внася нова позиция. 

"То стъпва на становище на независимия експерт Борис Милчев, до когото МОСВ се допитва след поискано разяснение от страна на община Царево по въпроса дали е проблем отсъствието на екологична оценка на ОУП-а. Независимият експерт разяснява, че ОУП може да се приложи и без нея, тъй като задава само рамките, като самото строителство ще става на базата на подробни устройствени планове", коментираха еколози, запознали се с текста на становището.

С подписаното становище от Чавдар Георгиев МОСВ на практика застава зад тази позиция и накрая съдиите посочват, че делото за оттеглената екологичната оценка няма обвързваща сила и че заповедта на министъра на регионалното развитие за ОУП на Царево е законна, т.е. документът е валиден.

Като финален щрих през изминалата седмица беше уволнен и дългогодишният директор на парк "Странджа" Стефан Златаров, който е на поста от 18 години. Директорът е имал пред себе си две възможности - да напусне по взаимно съгласие или да бъде уволнен поради некадърност. "Не съм калинка и не съм политическо назначение", коментира той малко след като се раздели с поста си. 

"Няма корупция, но във всяка една паркова дирекция се натрупват грешки и административни пропуски през годините", обяснява Златаров, като споделя, че от лятото на 2013 г. зачестяват и започват да се натрупват анонимни сигнали срещу служители на парка. Доста ясен сигнал за подготвяното бъдещо уволнение. Парковата дирекция е една от най-активните срещу строителството на пословичния проект "Златна перла". 

Първата заповед за спирането на стоежа от февруари 2006 г. е именно на директора на Природен парк "Странджа". Парковата дирекция е и против ОУП на Царево. Той е в разрез с плана за управление на парк "Странджа", който обаче вече 10 години не се одобрява от екоминистерството и тече като паралелен сюжет. 

Въпрос на оценка

От Коалиция "За да остане природа" съобщиха, че ще изпратят нова жалба до Европейската комисия, тъй като причините за прекратената наказателна процедура срещу България отново са налице. Еколозите са на мнение, че създаденият правен абсурд - да влезе в сила ОУП без екологична оценка, е опасен, както и че са налице поредните доказателства, че българското законодателство не може да гарантира спазването на няколко европейски директиви и това може да доведе до наказание от страна на Брюксел.

От МОСВ обаче не виждат проблем. "Не очаквам наказателна процедура. Ние сме убедени, че по отношение на опазване на околната среда България има нужда от ясна регламентация - какво е позволено и какво не на определена територия. Тази регламентация се случва с общите устройствени планове на общините, с плановете за управление на защитените територии и плановете за управление на защитените зони по "Натура". До момента, в който няма ОУП и планове за управление, ние нямаме ясни правила", коментира министър Искра Михайлова. 

И допълва: "Според нас одобряването на ОУП е крачка напред. Фактът, че има ОУП, предполага, че всяко следващо инвестиционно предложение ще подлежи на всички процедури, които гарантират опазването на околната среда. Когато няма такъв план, се взимат решения на парче, чрез малки ПУП, които разрешават строителството на един или друг хотел. Това се случи в много общини."

Министерството защитава и още една позиция. А това е, че "в момента планът има екологична оценка, тя е оттеглена в рамките на производство, но не е отменена". Според еколозите обаче, когато един административен акт, който се обжалва, бива оттеглен, той престава да съществува. Позицията на МОСВ се разминава и с тази на регионалното министерство. 

"В хода на отделното съдебно производство по обжалване на екологичната оценка на общия устройствен план МОСВ оттегля решението си по екологичната оценка. До момента МРР не е уведомено за изпълнение на указанията в постановеното от съда решение за довършване на производството по екологичната оценка от страна на МОСВ.

Преработване на плана по инициатива на МРР обаче не може да се очаква. "В действащата нормативна уредба не е предвидена правна възможност бъде върнат за преработване влязъл в сила общ устройствен план", коментираха от министерството. Досегашните действия на МОСВ не говорят, че ще има нова оценка. "Планът е бил одобрен с много сериозна екологична оценка и изисквания за опазване на околната среда", смята ведомството. 

Така бъдещите варианти са малко. Коалиция "За да остане природа в България" изпрати писмо до депутатите, в което апелира за спешни промени в Закона за устройство на територията и Закона за устройство на черноморското крайбрежие, като трябва да бъде разписано, общите устройствени планове, обявени без екологична оценка, да бъдат обявени за нищожни.

Последната надежда остава, разбира се, Брюксел, който по-всяка вероятност вече е уморен от неспособността на България да гарантира опазването на собствената си природа. ЕС обаче не е длъжен да се намесва, за да опази нашата природа. Изключително ниското ниво на този парламент предполага, че вероятността Странджа да бъде спасена от депутатите е малка. 

Така има много реален шанс една мръсна коалиция от алчност, задкулисни игри, съмнителни съдебни решения и откровено компрометирани политици да победи. В този случай няма такива - участниците в него са зависими един от друг и от интересите, които стоят зад тях. 

А хората? Хората да ги духа вятърът в гората...


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional