Свободата днес и тук 05 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Говори Пловдив: Андерталци и неандерталци

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Пламен Асенов, http://kafene.net

Онзи ден застудя, та най-после и ние като приличните хора седнахме по обед на чаша вино в топлата кръчма и заговорихме за живота. То досега какво беше – вкиснаха ни се душите от бира посред зима.


Да, и ако някой все още пита, отговарям за последен път – червено вино пихме, не бяло, защото, както казва Васко, бялото става само да си миеш косата с него. Но, така или иначе, в случая важното е, че, от дума на дума, стигнахме до темата за неандерталците.


Винаги съм се чудил какви ли престъпни типове са били предците им, андерталците, та някой да вземе доброволно да се кръсти „не-андерталец”, само и само да се разграничи категорично от тях. Но не успях да попитам, защото междувременно бе цитирано изследване на проф. Дейвид Райк от Харвардския медицински колеж.


Според Райк два до четири процента от гените на европейците са ни наследство от неандерталците и тъкмо те носят проблемите ни с някои болести, тютюнопушенето, гъстото окосмяване, грубата кожа и нокти.


За гъстото окосмяване съм съгласен, виждал съм – съвсем неандерталско изглежда. И жени съм виждал…..така де, европейки. Не ми е ясно обаче как се е пренесла страстта към тютюнопушенето, освен ако неандерталците не са открили първи Америка. Или са пушили нещо съвсем друго - тогава пък трябва да са открили Амстердам. Е, поне онези амстердамски барове, по които и Хомо сапиенс си пада твърде. 


Установил е обаче професорът още, че в гените на европейския Хомо сапиенс, които определят речта и общуването, няма никакво неандерталско влияние.


Тук вече много се усъмних в коректността на изследването, граждани. Най-малкото – усъмних се, че Райк е пропуснал сред групата изследвани европейци да покани поне един българин. Може професорът още да не знае, че България вече си е чиста Европа – казах си. Или още не може да повярва – подхвърли гадният ми „аз”.


Но, така или иначе, съмнявам се, че ако имаше българин, резултатите за генетичното предаване на речеви и комуникационни умения от неандерталците към Хомо Сапиенс щяха да са така чисти. Мисля, че щяха не само да ни свържат пряко с не-андерталците, а и да разкрият истината за тяхната връзка с предците им - андерталците.


Особено ако привлеченият респондент-българин е комунист, независимо дали от лагера на Станишев или от лагера на Първанов - подхвърли някой от компанията по повод на това размишление.


И като се озърне човек, напълно си е така – двете групи комунисти наистина са от един дол дренки и съответно резултатът от проучването на техните гени би бил абсолютно еднакъв. Дори можем веднага да се досетим какъв точно, ако проследим развитието на отношенията им през последните седмици.


Кои са добрите и кои са лошите сред тях, добрите ли ще изключат лошите или лошите ще изключат добрите, ще се разпадне ли родната ни партия любима или не ще да се разпадне, горе демокрацията, долу демокрацията – на тези и още други хазартни игри ни накараха те, природните хитреци, да залагаме всички. Направиха си добър ПР, няма що, а ние налапахме мухите и още дълго ще ги дъвчем.


Както и да погледнем обаче, трябва да им се признае, граждани, че, когато става дума за оцеляване на любимата им престъпна партия, нямат равни в намиране на обтекаеми формулировки. Направо ми скриха шайбата онзи ден, когато кликата на Станишев каза, че „снема доверие” от кликата на Първанов. Кой да ти се досети, че сред комунистите снемането на доверие се счита за толкова голям морален, а оттам и политически удар по авторитета на съответния ударен.


Никой нормален човек не може да се сети, защото очевидно никой не предполага каква важна роля сред комунистите играе моралът.


Съвсем честно, аз си мислех, че това със снемането на доверие е нещо като наказанието „мъмрене”, от което не следва никога нищо. Поне така ми се стори, като видях как по-рано пък Първанов, Румен Петков и техните другарчета твърдяха, че са снели доверие от партийното ръководство на Станишев, но нито на Станишев, нито на партийното ръководство му пукаше от това.


Та ето, де, този вид комуникация на мен ми прилича точно на начина, по който са общували неандерталците с андерталците – и затова той има пряко отношение към темата за предадените от тях към нас, сапиенсите, комуникационни гени.


Или да вземем друг случай. Президентът Росен Плевнелиев предложи да се проведе референдум, свързан с разни изборни положения като въвеждане на мажоритарен елемент в изборите, задължително гласуване и електронен вот.  


За да не бъда излишно заподозрян в пристрастие, ще уточня, че аз лично съм четворно несъгласен с президентската идея. Първо, принципно не одобрявам провеждането на референдуми в България поради голямото количество простотия по нашите земи – нещо, което свежда гласа народен до обикновен болшевизъм.


Второ, смятам, че в момента референдумът само излишно ще отвлече общественото внимание от най-важната цел – свалянето на това правителство.


Трето – смятам, че точно тези въпроси, които президентът предлага, трябва да се решават в Парламента, където все пак може да се чуе някой и друг експертен глас. И четвърто – мисля, че въвеждането във вота на мажоритарен елемент и задължителното гласуване са изключително лоши идеи, а електронното гласуване рано или късно, но не много късно, ще бъде въведено като практика.


Но да забравим това. Важното е друго – че, както казах, въпреки тези ми несъгласия, президентът все пак лансира идеята си като нормален Хомо сапиенс. А, кой знае защо, бившият президент Георги Първанов веднага се изпъчи насреща му като истински не-андерталец, започна да се бие в гърдите и да реве гръмогласно.


И какво изрева?


Президентът да заложи поста си и ако референдумът се провали, да подаде оставка и да се проведат предсрочни президентски избори – ето това изрева.


Преведено от неандерталски, това означава – стани да седна, че от по-обикновените столове, на които ме курдисват  напоследък, ме боли г…зът. С други думи, прищял му се е трети президентски мандат на Гоцето – има право по Конституция, пък и почти е сигурен, че ако се кандидатира, ние отново ще си го изберем, каквито сме прости. За разлика от съпартиеца му Станишев, който също е прост, но не иска да го избере за евродепутат и това е.


Ще ви кажа, граждани, че този пич или е много голям хитрец, или се мисли за такъв. Във всички случаи обаче и в двата случая ние с вас сме виновни, защото цели два пъти си го избрахме за началник на държавата, но нито веднъж не го махнахме – било по нормален демократичен път, било по ненормален, но пак демократичен.


То спрямо такива като него каквото и да направи човек, все ще бъде демократично, де, но това е друга тема.


Трябва да кажа обаче, че на мен ми хареса отговорът на Росен Плевнелиев на това заяждане. Той не влезе в дребен спор с Първанов, като му каже – `ми ти, като даваш акъл на другите, на времето `що си не заложи президентския мандат срещу постигането на прочутия Голям енергиен шлем срещу руснаците.


Не, Плевнелиев правилно реши да премести тази битка към наистина важна за обществото територия. И затова изведнъж призова всички досиета на всички български държавни сигурности да бъдат веднага изцяло отворени и предоставени на обществото. Това включва и досиетата на военното разузнаване, което вече 20 години упорито се ошумулява.


Малко се учудвам, че президентът, който е и върховен главнокомандващ, не може да скръцне със зъби на българското ГРУ и да го накара да си предаде архива, но това е друга тема. Важното е, че на комуникационно ниво Плевнелиев този път отигра топката като истински Хомо сапиенс.


С което всъщност доказа, че дори всички ние, българите, за разлика от останалите европейци наистина да имаме неандерталски гени на общуването, то при някои от нас те са само между два и четири процента общо. Докато на други само между два и четири процента им липсват, за да си ги допълнят до сто.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional