Свободата днес и тук 21 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Политологът Жан-Мишел дьо Ваел: Сергей Станишев е камъчето в обувката на Мартин Шулц

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

 Сергей Станишев трябваше да бъде сменен като лидер на Партията на европейските социалисти по-рано, коментира Жан-Мишел дьо Ваел, преподавател по политически науки в Свободния университет в Брюксел пред Euraktiv.


Кампанията за европейски избори ще започне скоро. Основният сблъсък ще е между кандидата на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Мартин Шулц, в момента председател на Европейския парламент, и кандидата на Европейската народна партия (ЕНП), който ще бъде избран на 6 март. Дьо Ваел бе попитан от изданието кои са рисковете пред кампанията на Шулц, който вече понесе няколко атаки.

"Критиките са основно заради Сергей Станишев (изданието пояснява, че Станишев е президент на ПЕС и лидер на Българската социалистическа партия и беше критикуван заради участието на партията му в българското правителство, което оцелява благодарение на подкрепата на екстремистката партия "Атака", и заради съмненията за конфликт на интереси около проект, финансиран от Европейския парламент, и спечелен от неговата съпруга). Сергей Станишев е камъче в обувката на Шулц, камъче, което може да му причини беди. Защото той представлява лесна мишена за атаки", казва Дьо Ваел.

"Появата на Сергей Станишев начело на ПЕС беше голяма изненада за мнозина от наблюдателите. Той не беше силен кандидат, беше резултат от труден компромис и днес този толкова рисков избор ни струва скъпо. Разбира се, опонентите на Мартин Шулц ще се възползват от това, защото критиките на европейските социалисти и по линия на ПЕС, и по линия на други движения губят от правдоподобността си заради ситуацията с "Атака", която осигурява оцеляването на правителството, създадено с мандата на социалистите", продължава политологът.

Евентуална смяна на Сергей Станишев не фигурира в дневния ред на конгреса на ПЕС в Рим на 1 март, напомня Euractiv. Изданието предполага, че ще бъде твърде късно за смяна, като се знае колко близо са европейските избори.

"За мене винаги е било чудно защо не се намериха други кандидати. Смяната му можеше да бъде направена по-рано", отговаря Дьо Ваел. "В момента ПЕС има избор между две лоши решения. Смяна - която е трудна от политическа и стратегическа гледна точка, защото лошото вече е сторено. Но да не бъде сменен, ми се струва още по-рисковано. Без съмнение е по-добре да бъде сменен, да бъдат понесени някои и други критики, отколкото да се прави предизборна кампания с това камъче в обувката. И понеже господин Шулц ще пътува много, с камъчето в обувката ще му е много трудно".

Жан.Мишел дьо Ваел обяснява, че случаят "Станишев" е "много интерес за анализиране на развитието на политическите партии в Централна Европа." За самия него, понеже следи процесите в Централна Европа и България отблизо, случаят не е изненада, каквато е за западните наблюдатели.

"Изучавам политическите партии в Централна Европа от двайсетина години. Много съм работил и публикувал по този въпрос и по-специално - за слабостта на левица в Централна Европа. Занимавал съм се с Българската социалистическа партия, присъствал съм на много конгреси, правил съм много изследвания, срещал съм се с мнозина лидери в БСП, по времето, когато Сергей Станишев изглеждаше, че може да стане реформатор на БСП. Имаше един момент, когато този млад човек изглеждаше носител на обновлението и на важната промяна в социалистическата партия. Той въплъщаваше баланса между семейните и историческите традиции, които могат да сплотят старата гвардия, и отварянето към модернизацията и към европейските ценности", казва политологът и завършва:

"За нещастие обещанията не бяха спазени, той не можа нито като премиер, нито като лидер на БСП, да направи толкова необходимите вътрешни реформи".


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional