Свободата днес и тук 28 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Пеевски и Цветанов се обвиняват в "командване" на главния прокурор и съда

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

 Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов и депутатът и медиен магнат Делян Пеевски си отправиха взаимно обвинения за политически контрол върху прокуратурата. И двамата са убедени, че главният прокурор Сотир Цацаров е "командван", както преди, така и след управлението на ГЕРБ. Освен това Пеевски официално признава, че електронните и печатни медии, чийто собственик се води майка му Ирена Кръстева и са считани за близки до шефа на КТБ Цветан Василев, изпълняват политически поръчки, включително опъвайки "чадър" над "престъпни босове".


"В момента Делян Пеевски контролира прокуратурата чрез влиянието си върху Висшия съдебен съвет и главния прокурор Сотир Цацаров", обяви в понеделник пред бТВ Цветанов, който в момента е подсъдим по две дела и обвиняем по трето.

Пеевски отвърна, че докато Цветанов е бил вътрешен министър, е поискал "ултимативно" от Цацаров да назначи шуменската прокурорка Ася Петрова за заместник-главен прокурор. Пеевски допълни, че е бил свидетел на това искане.

Несъстоялият се шеф на ДАНС отвърна на Цветанов чрез интервю в агенция Пик, която напоследък "обнародва" неговите реакции на неща, казани по негов адрес в други медии.

Твърденията на Цветанов и Пеевски не си противоречат. През декември 2012 г., когато бе избран от ВСС за главен прокурор, Сотир Цацаров настоя Ася Петрова да стане негов заместник. Когато ГЕРБ загубиха властта, прокурор Петрова, известна с близките си контакти с Цветанов, бе командирова обратно в Шуменпод предлог да си довърши делото "Килърите". На свой ред Цветанов се превърна в любимия високопоставен обвиняем на прокуратура и вече има три висящи дела.

От прокуратурата казаха, че засега нямат коментар за изявленията на Цветанов и Пеевски, чиято словесна престрелка засегна и други висши назначения.

Контрол върху прокуратурата и данъчните

Настоящият конфликт Цветанов – Пеевски е своеобразно продължение на острата размяна на реплики в мутренски стил в началото на мандата на сегашния парламент. Тогава стана известно, че Пеевски е присъствал в кабинета на бившия вътрешен министър Цветанов, докато последният разговарял с главния прокурор Цацаров.

Според Цветанов това доказва близките отношения между Цацаров и Пеевски, което пък обяснявало политически мотивираните разследвания срещу него. По повод на тези коментари главният прокурор заяви миналото лято, че е заварил Пеевски в кабинета на Цветанов, а не го е водил сам.

Бившият вътрешен министър обясни и в понеделник пред бТВ, че проблемите му с прокуратурата започнали, след като Пеевски го е заплашил от парламентарната трибуна, че именно "прокуратурата ще изкара всичките му престъпления".

"Това беше направено в момент, в който той каза, че ще имам неприятности с прокуратурата и с данъчните. И понеже той самият (Пеевски-бел.ред.) контролира и управлява всички тези институции, той го каза с право, защото това се случи двадесет дни по-късно", каза Цветанов. Според него Пеевски стои и зад атаките срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и президента Росен Плевнелиев.

В отговор на въпрос как точно депутатът от ДПС управлява държавното обвинение, Цветанов каза: "С всички средства, чрез Висшия съдебен съвет и с главния прокурор, и със заместник- главния прокурор (Борислав Сарафов-бел.ред.)". Той препоръча на медиите да се поинтересуват колко са срещите между Цацаров, Сарафов и Пеевски преди избора на нов главен прокурор.

Разработки срещу зам.-главен прокурор?

Цветанов отговори с компромат и за атаките на Борислав Сарафов срещу него. Сарафов на няколко пъти каза публично, че Цветанов не е "свещена крава" и ще бъде съден, ако има доказателства за престъпления. На свой ред бившият вътрешен министър обяви, че Сарафов се е издигнал в прокуратурата, защото го държат с прокурорска преписка.

"Аз искам да задам въпроса има ли свещени крави в прокуратурата, защото това, което говорят прокурори в момента, е, че точно главният прокурор е прикрил сигнал срещу Сарафов за едно разследване, което е свързано с натиск спрямо определени лица, за да не се разкрие дадено престъпление, в което той може би има някакво пряко участие. Тази преписка обаче е потулена, поне това говорят в прокуратурата, и точно затова смятат, че е и този растеж на Боби Сарафов през последните няколко години", каза Цветанов, но не уточни за какво точно става дума. Той изрази убеденост, че ако темата не е била повдигната, то отнякъде е щяло да излязат "флашки" с подслушваните му разговори.

Бившият вътрешен министър бил разбрал, че все още го подслушват от приложено по едно от делата му писмо от следователите, които искат спиране на назначени СРС-та, защото те не са дали резултат относно обвиненията, които са му повдигнати. Прокуратурата все още не е дала официална информация по този въпрос, макар че главният прокурор допусна възможност да са били използвани СРС-та.

Пеевски: Цветанов притисна Цацаров за Петрова, Сарафов и Ченалова

Делян Пеевски разказа своята версия за прословутата среща в министерския кабинет на Цветанов. Той твърди, че отишъл по покана на министъра и че такива срещи е имало много.

"В този кабинет съм бил многократно през годините. И както си разговаряхме, звънна секретарката му, за да съобщи, че е дошъл главният прокурор. Аз предложих да тръгна, но г-н Цветанов настоя да остана....Главният прокурор влезе в кабинета и г-н Цветанов ребром започна разговора с него в мое присъствие, без никакви притеснения", казва Пеевски.

"Цветанов разискваше две теми. Първо - поиска ултимативно от главния прокурор да назначи протежето му Ася Петрова за зам.-главен прокурор. И по-скоро, поиска от г-н Цацаров гаранции, че изборът на Петрова пред ВСС ще мине. Каза, че тя му била много близка и много държал да заеме поста. Цацаров трябвало да осигури подкрепата във ВСС...И втората тема - Цветанов поиска в никакъв случай да не бъде избиран Борислав Сарафов за зам.- главен прокурор. Каза, че с него се познавали отдавна, но не го харесвал. Имал лични причини да не го харесва".

"Видях, че на главния прокурор никак не му стана приятно. Но Цветанов продължи с нова молба: искаше Цацаров да прикриел разследване, дошло от Македония, срещу съдийката Румяна Ченалова", твърди Пеевски.

Румяна Ченалова е съдия по делото "Октопод".

"Цветанов каза, че много държал на тази съдийка, тя непременно трябвало да остане съдийка по Октопода. Останах с усещане, че Цветанов е в някаква договорка с тази съдийка. На това главният прокурор отсече, че няма как да приеме. Отсече го остро и Цветанов видимо се изнерви. В този момент им казах "довиждане", защото срещата ставаше откровено неприятна", според спомените на Пеевски.

Срещали сме се на всякакви места, осъществявах медиен чадър над престъпни босове

"Г-н Цветанов често молеше за срещи с мен в неговия кабинет, а и извън него. Срещали сме се по време на неговия мандат на всякакви места. Молбата му - ще го кажа в прав текст, бе да осъществявам чадър в моите медии над няколко престъпни босове, с които той и Станимир Флоров били близки", твърди още Пеевски.

"Ами например за Киро Японеца и за Йоско от Сливен, който оказвал голяма подкрепа на ГЕРБ в изборните кампании. Но това са само част от имената, за които ме е молил".

На въпрос дали се е съгласил за такъв медиен чадър, Пеевски отговаря:

"Да, сега със съжаление ще призная, че съм оказвал такова съдействие".

Така Пеевски прави и друго важно признание - че притежава медии. Този факт не е отразен в нито една от декларациите му пред Сметната палата или по закона за конфликт на интереси.

Цветанов подслушвал и следял Пеевски – ползвал властта си за натиск

След това медийният бос е попитан вярно ли е, че Цветанов е имал план за неговото "подслушване и дори за ликвидация".

"Убеден съм, че ме е подслушвал, а на няколко пъти съм засичал нерегламентирано проследяване. Вижте, длъжен съм да споделя тези факти, за да е ясно на обществото какъв е този човек - Цветан Цветанов, какви замисли е имал и как и за какви цели е използвал поста си на вътрешен министър. Ползвал е властта си, за да осъществява натиск от името на държавата върху определени хора. Включително и върху мен", казва в заключение Пеевски


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional