Свободата днес и тук 28 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Цветанов продължи да дразни Цацаров – имало секретна справка за престъпления на Сарафов

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

 Призован от главния прокурор да докаже с факти твърденията си за "потулена преписка" срещу зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, бившият вътрешен министър Цветан Цветанов заяви в сряда, че такава информация (справка)имало, но класифицирана. От думите му стана ясно, че той не може да извади конкретни данни. Цветанов, който в момента е притиснат не само от депутата от ДПС Делян Пеевски и главния прокурор Цацаров, но и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов заради нападките си срещу прокуратурата, декларира, че Борисов е "абсолютно прав".


Преди ден Борисов се ядоса на заместника си, че не си е извадил поука от предишните си нападки срещу съдиите, след като сега необосновано атакува Цацаров, който в "европейския доклад е изведен като положителен пример".

"Нашият лидер е абсолютно прав и аз се съобразявам с него, че не трябва да се атакуват институциите, защото институциите са държавността в една държава. Не смятам, че от това, че нашият лидер е казал едно мнение, с което аз съм се съобразил изцяло, ние сме говорили и вчера, и онзи ден, и днес. В тази посока той каза само едно - нека да има конкретика и днес ви давам конкретиката", каза Цветанов пред репортери в парламента.

В същото време отбеляза: "Не е правилно да се хвърлят предположения за обвинения, които са отправени към мен, които не са със съответната доказателствена стойност".

След това бившият МВР шеф пристъпи към "конкретиката" по отношение на твърденията за зам.-главния прокурор.

"Има справка на ГДБОП за оказване на натиск и други данни за престъпления от Борислав Сарафов. Понеже информацията е класифицирана, ще кажа само следното – има справка, която е изготвена от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", която е изпратена по компетентност на главния прокурор на Република България, касаеща действия, свързани с оказване на натиск и други данни за престъпления от Борислав Сарафов. Тази справка е изпратена на главния прокурор, главният прокурор е разпределил по компетентност на съответна прокуратура – аз не знам коя е. В момента, когато това нещо по всяка вероятност, е станало достояние и на Борислав Сарафов, започнаха проблемите с разформироването на ГДБОП, защото няма интерес днешното правителство да се бори ефективно срещу тежката организирана престъпност. Ако тази справка беше разгледана в дебата за номинациите за заместник-главни прокурори, смятам, че главният прокурор нямаше да даде това предложение за Борислав Сарафов", каза Цветанов.

"Но когато има подобни справки, с подобно съдържание, смятам, че всеки един доблестен гражданин в тази република трябва да говори с тъга и болка за тази ситуация. В тази посока лидерът Борисов е абсолютно прав... Ако сравним информацията в тази справка и информацията, която беше изнесена публично, за разговорите на Камен Ситнилски - това, което излезе за Ситнилски е едно десертче, спрямо основното ядене, което излезе за Борислав Сарафов", продължи Цветанов, сравнявайки образно "прегрешенията" на Сарафов и тези на Ситнилски, който бе отстранен от ВСС след скандал с подслушани разговори.

Според разясненията на Цветанов, залогът Борислав Сарафов да стане заместник-главен прокурор била въпросната справка.

Бившият вътрешен министър отрече твърденията на депутата от ДПС Делян Пеевски, че е искал от Сотир Цацаров да назначи Ася Петрова за заместник-главен прокурор. Цветанов благодари на главния прокурор за позицията му, че Петрова е била избрана на база нейния професионализъм.

"Никога не съм си позволявал дори да взимам отношение по начина, по който беше проведен изборът за главен прокурор, за заместник-главни прокурори. Смятам, че, ако съм бил взел отношение, щях да говоря тогава за тази справка", каза Цветанов по повод твърденията на Пеевски за оказван натиск.

Той допълни, че едва сега дава гласност за въпросната справка, защото се е вслушал в призива на главния прокурор от вторник. Цацаров настоя зам.-шефа на ГЕРБ "незабавно и публично да обяви всички данни, с които разполага, защото изреченото от него е пряко твърдение, че Борислав Сарафов и Сотир Цацаров са извършили престъпление".

"Това, което стана възможно през последните няколко дни да има такава реакция и от главния прокурор, и от един депутат от ДПС в лицето на Делян Пеевски, мога да кажа следното. Понеже призивът на главния прокурор беше публично да заявя какво съм имал предвид и лидерът на партия ГЕРБ г-н Борисов каза, ако има информация, тя да бъде споделена", коментира още Цветанов.

Той увери, че няма опасения за политическото си бъдеще.

На въпрос дали ще остане зам.-председател на партията и след конгреса им в неделя, Цветанов отговори: "Това ще бъде решено на нашия партиен форум и от предложенията, които ще бъдат направени от нашия партиен лидер".

Преди време Цветанов каза, че остава доживот в ГЕРБ, дори да не е зам.-председател.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional