Свободата днес и тук 28 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Плевнелиев атакува опита за легитимиране на предсрочни избори за президент

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.mediapool.bg

 

"Освен политически сили и медийни олигарси, са впрегнати и държавни институции"Росен Плевнелиев. Сн: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев призова всички демократично мислещи българи "да се противопоставим заедно на задкулисните сценарии" и критикува остро готвения от управляващите партии Изборен кодекс.

"За пореден път в проект на закон намират място идеите и плановете на тайни лаборатории за политически инженеринг", посочва в своя позиция държавният глава.

Плевнелиев визира вече отпадналия параграф от кодекса, който бе разчетен като подготовка за избори "3 в 1" – за президент, национален парламент и Европейския парламент.

Мая Манолова от БСП, която е вносител на закона и ръководеше комисията по подготовката му, вече обясни обаче, че въпросният текст (параграф 12 от преходните и заключителни разпоредби) е част от доклада на предишната временна комисия, която излезе с проект през октомври миналата година. По думите й въпросният параграф е имал за цел само да опише различни хипотези. Текстът обаче не присъства във внесения от БСП проектозакон и не се обсъжда от депутатите.

"Още по-притеснително изглеждат и поредицата съвпадения, които допълват съдържанието на този параграф 12 от Изборния кодекс, и в които, за съжаление, освен политически сили и медийни олигарси, са впрегнати и държавни институции", посочва Плевнелиев.

Той отбелязва, че текстът присъства в публикувания на сайта на Народното събрание на 17 октомври 2013 г. проект за Изборен кодекс и е изпратен за мнение на Венецианската комисия. Този проектозакон и е поставил "отново на дневен ред някои от най-тежките недостатъци на българската политическа система".

"За пореден път закон, който по думите на управляващите е изработен по най-публичния и прозрачен начин, с участие на гражданското общество, всъщност съдържа текстове, които никой не може да обясни с какви мотиви и от кого са включени в проекта. Още по-притеснително е, че публично и без каквото и да е притеснение се демонстрира пред гражданското общество, че през изминалата есен, когато българските граждани бяха на улицата и призоваваха за морал в политиката, някой някъде, на тъмно е правил задкулисни планове", посочва Плевнелиев.

Според него изпращането на този проект във Венецианската комисия с изричната уговорка в него, че през 2014 година се планират избори за президент, представлява по същество и опит да се потърси международна легитимация на този план. Според Мая Манолова текстът е изпратен във Венецианската комисия, тъй като по това време още не е бил готов проектът на БСП.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional