Свободата днес и тук 23 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ЕВРОДЕПУТАТ ОТ ПЕС ВОДИ КАМПАНИЯ С ПЛАТЕНИ ТРОЛОВЕ В МРЕЖАТА

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Биволъ, https://bivol.bg

 

Българският евродепутат от ПЕС Илиана Йотова е използвала услугите на фирмата "Лийдуейс Медия Солушънс" за благоприятно позициониране в интернет, реклама на своята политическа дейност и черен пиар срещу еврокомисаря Кристалина Георгиева. За целта са използвани платени анонимни коментари във Facebook и в 28 новинарски сайта. Това става ясно от документи изтекли в платформата за анонимно споделяне Balkanleaks.eu

Подателят на документите доказва сътрудничеството на Йотова с "Лийдуейс" чрез видео от нейната електронна поща на адрес ilyana@ilyana.info. Във видеото се вижда кореспонденция сАнета Аврамова, която е пиар специалист и официален представител на "Лийдуейс". В съобщение от 13 януари т.г. Аврамова пише, че е удоволствие за нея да бъде част от екипа на Йотова.

В получените документи има и оферта от "Лийдуейс" към Йотова за подобряване на видимостта в интернет, изготвена на 10 септември 2013. Сред разнообразните мерки е включена и "кампания с коментари - 50 във форуми/месечно и 150 във Facebook/месечно". Офертата е за период от 10 месеца.


В началото на декември 2013 Йотова получава подробен отчет за кампанията извършена от 14 ноември до 1 декември (виж PDF файла). Описани са в детайли всички дейности за оптимизация на нейния сайт с ключови думи, реактивиране на профилите й в социалните мрежи Facebook и Twitter, както и на видеоканала в Youtube.

Фирмата обаче е използвала и някои доста спорни от етична гледна точка прийоми, като създаване на "група под прикритие", която е "използвана като допълнителен канал, през който популяризираме мнението на евродепутат Йотова по най-актуалната тема в момента в България" Става дума за групата "КЪДЕ СА ПАРИТЕ НА БЕЖАНЦИТЕ?" "В групата качваме новинарски материали, които коментирахме с наши профили така, че да разпространяват тезите си по темата" - разясняват от "Лийдуейс"

"Циганката, която хвалеше" възкръснала като трол...

Съдържанието на тезите става ясно от Приложение N°3, в което е отчетена Кампания с потребителска активност. Потребителите всъщност са фалшиви профили създадени от Лийдуейс, които "за отчетния период са публикувани 123 коментара, от които (53 бр.във форуми и 70 бр. във Facebook)". Коментарите във форумите покриват 28 онлайн медии, а тяхното съдържание и линковете са дадени в отделно приложение.

Формулирани са и посланията, които тези фалшиви коментиращи, известни като "платени тролове", трябва да разпръскват. Те са свързани с конкретни активности на Илиана Йотова като европейски политик - основно проблемът бежанците и създаване на еврофонд за рибарство.

Коментарите са предимно хвалебствени и подмазвачески, обикновено започват с "Права е г-жа Йотова..." "Съгласни сме с червената евродепутатка..." "Много е активна г-жа Йотова, когато защитава българските интереси...". и други лъстителни обръщения. Пълният списък с възможности на търсене в коментарите е публикуван на сайта Balkanleaks.

Атака срещу Кристалина Георгиева

Освен платената форумна любов към Йотова, кампанията има и не толкова славното измерение на кампания за поръчкова критика и черен пиар срещу българския еврокомисар Кристалина Георгиева.

"Еврокомисарката нищо не направи, дано този върховен комисар от ООН ни помогне. Но най-вече освен техническа и финансова помощ ни е нужна солидарност от другите европейски държави-членки на ЕС. Трябва и те да поемат от бежанския поток...."

Този коментар под статия в "24 часа" от трола toti е от 22.11.2013, два месеца преди Йотова да бъде обвинена от европейски социалисти, че атакува работата на българския еврокомисар. Черният пиар срещу Георгиева е размножен и в други онлайн медии:

"Еврокомисар Кр.Георгиева не свърши нищо за решаване на проблема със сирийските бежанци у нас. Дано Върховния комисър на ООН се справи по-добре. Трябваше наши евродепутати да организират кръгла маса по проблема, и дескусията да се излъчи в Интернет, за да разберат хората какво се случва!" (actualno.com запазен е оргигиналният правопис б.ред.)

Чак на 5 февруари 2014 европейските социалисти питат Йотова дали наистина в коментарите си в български медии поставя под въпрос работата на Кристалина Георгиева, това става ясно от мейл на евродепутата от ПЕС Берман Тийс до Йотова, с копие до Ханес Свобода, с който Биволъ разполага.

Кой плаща?

От получените документи не става ясно как е платена кампанията на "Лийдуейс", нито кой плаща за участието в екипа на Йотова на пиарката Анета Аврамова от същата агенция. Тя не фигурира в списъка с официалните сътрудници на евродепутата.

Трябва да се отбележи, че всеки евродепутат разполага с 4 299 евро месечно за т.нар. комуникационни и офисни разходи (expenditures allowance), които може да харчи почти безотчетно. Тези пари не са включени в разходите за сътрудници в екипа на европейския народен представител, които достигат 21 000 евро месечно и се изплащат официално като заплати от Европейския парламент.

За да изясни тези финансови детайли Биволъ се обърна към пресслужбите на ПЕС и Европейския парламент с въпроси дали тази "комуникационна" кампания на г-жа Йотова, включваща откровен черен пиар срещу европейски политик, е платена с партийни пари на ПЕС или от бюджета на Европарламента.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional