Свободата днес и тук 29 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Престанете! (кой не иска да говори за Делян Пеевски)

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
В. Дневник

"Не мога да разбера"
"Нямам нищо общо с това" 
"Престанете" 

Това са репликите, които се чуват пред камерата на БиТиВи в кулоарите на парламента. С тях директорът на правителствената информационна служба Ани Димитрова буквално бяга от въпросите дали е случайно стечение на обстоятелствата, че фирмата, която притежава имоти, ползвани в момента от Делян Пеевски, е създадена през 2004 от нея. 

Кадрите бях излъчени днес в предаването "Тази сутрин" в материал за пътя на успеха на депутата от ДПС. От него за пореден път стана ясно, че никой от хората, с които той съвсем официално е работил в шеметната си политическа кариера при вече четири правителства, не иска да говори за Пеевски.

"Не мога да разбера"

Крачки встрани, крачки назад, скриването в кабинет в парламента, и бързия ход на Ани Димитрова да се измъкне от питането за връзки с Делян Пеевски са забележителни. Не за друго, а защото нейната работа е да отговаря на въпроси и да се грижи за предоставянето на информация. 

В този случай обаче е невъзможно да поиска въпросите да бъдат изпратени, после да се прехвърлят дни наред из правителствения пресцентър и да не е ясно дали въобще ще получат отговори, така че докато се бавят, поводът да отмине или упорството на питащите репортери да се сломи (страничен пример - от понеделник (10 февруари) "Дневник" чака отговори за вечерята на премиера Орешарски в Сочи на една маса с Виктор Янукович и Ислам Каримов). 

В този случай въпросите засягат лично нея. Според професионалната й визиткаАни Димитрова има достатъчно дълъг опит в медии, маркетинг и PR, за да предположи, че все някога ще бъде или е възможно да бъде питана по темата. Да си изгради дори кризисна стратегия (PR-ите ги знаят тези неща) или да измисли поне отговор за спокойно измъкване. 

Защото пред факти от регистрите и опорните точки мълчат. 

"Нямам нищо общо с това" 


Данните за фирмата "Алфа медиа груп" и връзките й към имоти, ползвани от Пеевски, бяха изнесени за първи път в разследването на NOрешарски за имотите на депутата в края на ноември 2013г. 

Да, Ани Димитрова няма общо с фирмата от 2006 година (тогава според публикации в "Държавен вестник" е заличена като собственик и управител). Но преди това все пак е имала. Може само да гадаем - дали след това я продала, илисе е отказала от бизнес начинания, може да не се е разбирала със съдружниците, които влизат в компанията, може да е свършила парите… 

Първото занимание на "Алфа медиа груп" е издаването на седмичен вестник - "Контрасти". В материал на "Капитал" от юли 2004г., Димитрова, която е негов директор обяснява, че "той ще се финансира с "лични средства" на фирмата и с реклама". 

Година по-късно тя вече има друго занимание. В публикации покрай назначаването й в правителствената прессбужба е припомнено, че Димитрова ръководи маркетинга и международните връзки в Българския спортен тотализатор през 2005. До ноември същата година шеф на тотото е майката на Делян Пеевски - Ирена Кръстева…

"Престанете"  


Дали днес Ани Димитрова не иска да си спомня за времето, в което е работила със семейството или просто спазва нещо като омерта никой да не говори за него, не е ясно. 

В репортажа БиТиВи разказаха още, че бившият шеф на Национаната следствена служба Ангел Александров, който предложи Делян Пеевски да стане следовател през 2005 г., без да има необходимия юридически стаж първо приема да даде интервю, но после спира да отговаря на телефона си. 

Министърът на транспорта в правителството на НДСВ Пламен Петров, който назначава 21-годишния тогава Пеевски за свой съветник казва, че вече е далеч от политиката и отказа да коментира назначението. 

Емел Етем, чийто заместник министър е Пеевски в Министерството на бедствията и авариите по времето на Тройната коалиция, обещава да говори...следващата седмица. 

Съседи по имоти пък се страхуват да застанат пред камерата, а един от охранителите на къща в Симеоново, която също е притежавана от фирма на майката на Пеевски и е пазена денонощно като военна база, обяснява "за един репортаж от 5 минути, ще изядете хляба на 10-15-20-30 човека или 100 или колкото са…" и казва на журналистите, че ги пази от тях самите. 

Срам, страх, лоялност, споделена отговорност може да са причините за мълчанието за назначенията и работата с Пеевски.

Всички въпроси, свързани с него видимо дразнят и изнервят управляващите - от премиера Орешарски, до депутатите на БСП и ДПС. Лидерът на левицата Сергей Станишев миналото лято няколко пъти смени версията за номинирането на Пеевски, а в последните месеци при задаването на въпроса "Кой?" (той продължава да виси без ясен и категоричен отговор) всички бягат с обяснението, че темата вече е коментирана толкова много, че моля ви се няма нужда отново.

Новият сблъсък Пеевски - Цветанов от тази седмица, застигна с нови неудобни въпроси не само тях двамата, но и главния прокурор, и бившия главен прокурор, ВСС итн...Както и да се опитват да се измъкнат, каквито и опорни точки да съчиняват, колкото и да се надяваха, че с времето грешката (както я наричат) ще бъде забравена - не става. Напротив. Сянката на Пеевски тежи върху все повече хора, решения, политики, бизнеси. А въпросите стават все повече и все по-неудобни за питаните.

И сигурно все по-често ще чуваме от тях само отчаяно, уплашено, молещо "Престанете!".  


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional