Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

И ДСБ ползвали "тролските" услуги на Leadway

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Биволъ, https://bivol.bg

 Фирмата "Лийдуей Медия Солушънс" е имала договор с ДСБ за позициониране в Мрежата. Агенцията стана известна покрай разкритията на Биволъ за разработване и осъществяване на мащабна стратегия за манипулиране на публичното медийно пространство от БСП чрез стотици анонимни профили и десетки хиляди коментари в он-лайн медиите и социалните мрежи. За фундамент на пропагандата се използват разработените известни "опорни точки" на управляващата партия. Скандалът се разрастна след като разследването осветли много сериозна и организирана структура за насаждане на обществено мнение. Изнесеното от Биволъ е типичен разрез на сегашната ни медийна среда, подмяната на реалността от партийно-консултантски щабове за натиск върху мисленето и мнението на широката аудитория в полза на сегашното правителство и управляваща клика.

Преди часове Биволъ получи на редакционната поща файл с анонс "Вярваме в свободната журналистика". Файлът с разширение *.pdf представлява анализ на същата фирма ЛийдУей от август 2011 г. в разгара на кампанията за местни избори в полза на ДСБ. При проучване на метаданните правят впечатление веднага някои несъответствия: Файлът е създаден на 14.02.2014 г., час преди да бъде изпратен по мейла, но в графа "предмет" е отбелязано DSB WR 18-24.05.2011. В същото време в тялото на приложения анализ е описан период на обхвата му и той е: 15-28 август 2011 г. Сбъркано е името и логото на фирмата с нелепото "madia",вместо "media". Личат разлики в шрифтовете и неграмотна лексика: напр. "излезнаха", вместо правилно граматичното "излязоха".

Внимателното сравняване на посочените данни в съдържанието и приложенията към него обаче показаха почти 100% съвпадение с действителните факти, а приложените коментари и тролски самоличности също се валидират. Те са били активирани в предизборната кампания на Прошко Прошков за кмет на София през 2011 г. Използвани са същите тролове и платени послания, като БСП през 2013-14 г., показа разследването на Биволъ.

"Лийдуейс Медия Солушънс" е учредена на 14.01.2011 г., а четири дни по-късно Анета Аврамова е регистрирала домейнът LEADWAY-MS.COM. През май същата година специалистът по онлайн маркетинг Александър Стоянов кандидатства за работа в Лийдуей и по време на интервюто директно му е обяснено, че в задълженията му ще влиза и писане на коментари за политически партии в новинарски форуми, тъй като предстоят избори. Стоянов сподели всичко това в мейл до редакционната поща на Биволъ вчера, а днес го потвърди по телефона. Според него по това време във фирмата са работели вече двама служители, които той е трябвало да ръководи.

Проверихме подробно дали някой от известните вече псевдоними на коментатори, възхваляващи Илиана Йотова и БСП през 2013-2014 се срещат по форумите през 2011 г. Попаднахме на три от тях във форумите на "Икономедия" (Капитал и Дневник). Това са потребителите Мани, регистриран на 20 януари 2011, croushet,  регистриран на 24 фев 2011, и kavanozov  регистриран на 17 май 2011.

И тримата са се включили активно с положителни коментари за кандидата на ДСБ за кмет на София Прошко Прошков, показва историята на изявите им във форумите на Дневник и Капитал.

crouchet и kavanozov откриват кампанията в интервю с Прошков от 16 май: "Няма да ви очаровам с медийни шаманизми"

"Надявам се да се спазят обещанията, защото политиците са при хората само по време на избори. Лично на мен ми е любопитен този кандидат." - интригуващо започва kavanozov

"колко хейт има по този свят, Боже! Дайте шанс на Прошков. Сигурна съм, че има какво да покаже като кмет. От много източници знам, че е много разбран човек, което не може да се каже за повечето познати ни депутати и е в негов плюс!" - пише отдолу crouchet

Следващите коментари на crouchet са от 26 май по темата за предварителните избори за кмет на София в "Синята коалиция" и са също красноречиви:

croushet 26 май 2011: "Силно се надявам кандидатите на ДСБ да бъдат избрани. Сигурна съм, че ще покажат адекватно управление за пример!" към "СДС и ДСБ се разбраха за датата на предварителните избори" в Капитал

croushet 26 май 2011: "кандидатите на дсб за мен са най-надеждни и ще дам гласа си за тях, защото са културни и разбрани хора, а не мутренското общество, което сме..." към "На 12 юни ще са предварителните избори на Синята коалиция за президент и кмет на София" в Дневник

След дебата между Кисьов и Прошков за предварителните избори в хора на клакьорите се включва и Мани:

Мани на 09 юни 2011 "Дано Кисьов не реализира идеите си, че ще настане още по-голям хаос в София." към статията "Прошков vs. Кисьов за застрояването, кучетата, шахтите и боклука (видео)" в Дневник

През следващите седмици хвалебствените постове за ДСБ се умножават, а на мушка е взет конкурентът от БСП Георги Кадиев

Мани на 29 август 2011 публикува следния коментар [#28]: "Ясно, Кадиев с предложенията си сам каза, че не иска да има никаква промяна в манталитета и отношенията в обществото и пак да си я караме по..." към "Какво (ще) правят за София" в Капитал

Троловете провеждат и разговори помежду си, симулиращи автентичен граждански диалог:

croushet публикува на 30 септември 2011 отговор до коментар от "kavanozov": "Метрото не беше направено и наистина много хора трябва да се върнат и да видят какво обещаваш..." към статията "Прошков: Количеството прерязани ленти от общината не прави София по-добра" в Дневник.

"Струва ми се, че Кадиев го прави повече от популистки характер. Като развалена грамофонна плоча е с тези котараци. Прошков поне излага аргументи." - пише Мани на 25 август 2011

на което kavanozov "отговаря":

"Абсолютно съм съгласен, че Кадиев използва момента само, за да говори популистки за котараците. Това е тема, за която Прошков говори от много време насам."

С наближаването на изборите реториката срещу конкуренцията се изостря:

Мани 20 октомври 2011: "До коментар [#72] от "winnie__": С какво е заслужила Фандъкова, за да продължи. С това, че търпи корупцията около себе си ли?" към "Прошков: Балотаж между ГЕРБ и БСП в София запазва статуквото" в Дневник

croushet 21 окт 2011: "До коментар [#4] от "barcelonski": Фандъкова може да не е корумпирана, но е ФАКТ, че прикрива огромни далавери." към "Последният дебат за София – за бездомните кучета и паркирането, и недоволни кандидати" в Дневник

Паралелно с политическия активизъм, crouchet и Мани (и двете се представят във виртуалността като дами) възхваляват M-tel и громят Виваком и Глобул, което показва, че Лийдуей не разчита само на политическа комуникация, но и на корпоративна такава.

ДСБ - Имахме такъв договор

Ковчежникът на Кърниградска по това време Юлиян Войнов потвърди пред Биволъ, че такъв договор с Лийдуей за мрежово позициониране съществува и е бил отчетен пред Сметната палата. Той потвърди също, че е виждал отчети, подобни на тези на БСП и Илияна Йотова, в които са отбелязани коментарите и медиите, в които са пуснати.

Новият лидер на ДСБ Радан Кънев отговори, че изобщо не е бил в течение за тази кампания, но ще направи проверка и ще има официален отговор на партията на запитването ни до синята централа за взаимоотношенията с "Лийдуей".

От "Лийдуей" до момента не са пратили отговор на запитването на Биволъ за подробности относно договора с ДСБ и договори с други политически партии.

Троловете на ГЕРБ

Първото очевидно доказателство за платен форумен коментатор се появи в края на 2012 г, Потребителят Wrornoxmaniak публикува няколко хвалебствени коментар за Бойко Борисов под негово интервю. В един от тях той е забравил инструкциите на Центъра къде и с какво настроение да публикува.

"Да се публикува под пост номер 3, в началото. Настроението да бъде неутрално или разстроено".

Още тогава в Дневник дават заявка, че обмислят да въведат "правило или друга функционалност, които да ограничат включването на "платени" коментатори". Това обаче не пречи на crouchet, Мани и другите тролове ветерани на Лийдуей да се вихрят кампанийно, както показва анализ на в. Капитал от събота. Изявите им през последните месеци са неизменно в полза на БСП. Има и конкретни възхвали за Илияна Йотова.

croushet на 30 юли 2013 публикува коментар [#76]: "и с право - то при толкова крадене и саботажи от страна на ГЕРБ не знам какво друго можем да очакваме. " към "Йордан Цонев се опасява от рецесия до края на 2013 г." в Дневник

Мани преди 5 дни публикува коментар [#21]: "Права е Йотова, не трябва да има специална политика и кампания спрямо АБВ - на умряло куче нож не се вади. Всъщност от АБВ неистово се опитв..." към "Листата на БСП за евроизборите ще е готова до две седмици" в Дневник

Мани на 11 сеп 2013 публикува коментар [#82]: "Много точна прогноза на Йотова - дори предсрочните президентски избори са по-реални отколкото предсрочните парламентарни...Изцепките на през..." към "Илияна Йотова прогнозира избори за евродепутати, парламент и президент напролет"

и т.н. десетки коментари на ден от актуалната кампания за БСП и лично за Илияна Йотова могат да бъдат видени в профилите на "ветераните" Мани и crouchet.

Операция "Чисти форуми"?

Биволъ познава много добре проблема с троловете, тъй като самите ние сме били жертва на злостни, много добре координирани и организирани атаки след публикацията на досието "Буда", разкриващо престъпното минало на Бойко Борисов.

Тези практики малко се отличават от прийомите на Държавна сигурност, когато ченгета и агенти на службите разпространяваха в обществото слухове и клевети, манипулирайки и без това едва тлеещото обществено мнение, облъчвано от централните печатни и ефирни органи на Партията.

В наше време троловете не само са досадни, но тяхното натрапчиво клакьорстване и хейтене обезмислят ефекта от свободата на изразяване във форумите и по-скоро пречи на информирания избор. Вече стана категорично ясно, че предлагане на този черен пазар има и то не само от една фирма, хваната в издънка. Издънките най-вероятно ще продължат и ще дискредитират предлагащите, но това не е достатъчно.

Борбата с троловете ще успее единствено, ако обществените актьори - партиите, спрат да търсят тези услуги и да ги заплащат с парите на данъкоплатците от щедрите си субсидии. До момента не сме видяли ясна партийна заявка за доброволно отказване от платената форумна любов, с хвърлена ръкавица към останалите. Видяхме в изобилие лъжи, увъртания и полупризнания от страна на БСП и лично на Илияна Йотова, притисната и от Брюксел. В този контекст очакваме реакцията на ДСБ с повишен интерес.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional