Свободата днес и тук 04 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Украйна потъна в анархия и се разцепи

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

 По-малко от ден след като проруски ориентираният украински президент Виктор Янукович и опозиционните лидери подписаха с европейско посредничество споразумение за изход от кризата, което предвиждаше връщане на старата конституция, ограничаваща президентските правомощия, коалиционно правителство на националното единство и предсрочни избори, Украйна потъна в анархия и на практика се разцепи. Протестиращите пък установиха контрол върху правителствения квартал на Киев.

В събота следобед Върховната Рада свали от власт Янукович и насрочи избори за 25 май. Съгласно текста, подкрепен от 328 народни представители, решението е взето във връзка с това, че Виктор Янукович сам се е отказал от задълженията си на президент, пише агенция РИА "Новости". Депутатите стигнаха до този извод, тъй като в събота сутрин се оказа, че украинският президент не е в столицата Киев и до момента няма официална информация къде се намира.

Янукович заяви обаче, че няма да подава оставка. В интервю за украинска телевизия той е посочи, че всички последни решения на Върхвната Рада са незаконни и той няма да ги подпише. "Събитията в нашата страна, които целият свят гледа, са пример за държавен преврат", каза той и добави, че ситуацията напомня идването на власт на нацистите в Германия през 30-те години.

Около час преди изявлението му лидери на рускоговорящите източни райони в страната обявиха, че се отцепват до възстановяване на "конституционния ред“ и не признават решенията на парламента.

Решенията на Върховната Рада

След като в събота сутрин стана ясно, че председателят на парламента Владимир Рибак е подал оставка, на негово място бе избран близкият съратник на Юлия Тимошенко, депутатът от опозицията Александър Турчинов. Той е високопоставен член на партията на Тимошенко Общоукраинско обединение "Баткившчина" ("Отечество). За него гласуваха 288 депутати от общо 450 в парламента.

Веднага след това с 233 гласа "за" парламентът гласува постановление за освобождаването на бившия премиер на страната Юлия Тимошенко. При обявяването на резултатите от гласуването в залата се чуха аплодисменти и скандиране "Свобода за Юлия".

Радата на Украйна реши да възобнови и действието на конституцията от 2004 година без подписа на президента. "За" гласуваха мнозинството депутати (325 души). С връщането на конституцията от 2004 година силно се ограничават правата на президента.  

После парламентът опозиционния депутат Арсен Аваков за вътрешен министър, докато бъде съставено ново коалиционно правителство. Аваков ще заеме силовия пост, след като вчера депутатите уволниха от поста съюзника на президента Виталий Захарченко.

Отцепване на Източна Украйна

По същото време обаче лидерите на рускиговорящите райони в Източна Украйна обявиха, че поемат контрола над тази част от територията на страната "до възстановяване на конституционния и правовия ред".

Лоялните на президента Виктор Янукович местни ръководители се събраха в Харков, на около час път от руската граница, и поставиха под въпрос легитимността на националния парламент в Киев. Те приеха и резолюция, с която отказват да се съобразяват с решенията на Върховната Рада.

"Решенията, взети от украинския парламент при тези обстоятелства, поставят под съмнение тяхната легитимност и законност. Централните държавни органи са парализирани. До възстановяване на конституционния ред и законността... решихме да поемем отговорност за гарантиране на конституционния ред, законността, правата на гражданите и тяхната сигурност на нашите територии", се казва в документа.

Според руската агенция "Интерфакс" на конгреса в Харков освен представители на всички нива на властта в Югоизточна Украйна, град Севастопол и автономната република Крим има и много руски политици.

От Москва в ролята на "наблюдател по поръка на председателя на Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент - бел.ред.)" е пристигна Михаил Маргелов, ръководител на комисията по международни отношения в Съвета. Там е и колегата му от същата комисия в Държавната Дума (долната камара) Алексей Пушков. С тях са и губернаторите на четирите южни области на Русия, съобщават още световните агенции.

Янукович няма да подаде оставка, ще управлява от Харков

Малко след практическото отцепването на Източна Украйна, харковската телевизия 112 излъчи интервю с президента, с което той се отметна от подписаното от него преди ден споразумение с опозицията.

Янукович нарече случващото се в страната "държавен преврат", а протестиращите "бандити". Той декларира, че няма намерение да напуска страната, и поясни, че е получил гаранции за сигурността си от международните посредници. Президентът освен това твърди, че някой е стрелял по автомобила му, докато в петък пътувал към киевското летище, за да лети до Харков.

"Но аз не се страхувам . . .обзет съм от отговорност за страната", каза той. По думите му е имало и заплахи за живота на председателя на подалия оставка по здравословни причини председател на Върховната Рада Володимир Рибак. Затова той го е взел със себе си в самолета и сега Рибак е на лечение в Донецк, също в Източна Украйна.

В телевизионното из изявление Виктор Янукович подчерта, че очаква "реакцията на международната общност" и това как тя "ще изпълнява своите ангажименти". Президентът обаче заяви, че не само няма да подава остава, но и няма намерение да подписва, приетите от Върховната Рада закони, защото са нелегитимни.

Варшавският вестник "Газета виборча", цитиран от БТА, коментира, че ако Янукович не подпише приетите от парламента в петък и в събота закони от парламента – за възстановяване на конституцията от 2004 г., за пълна амнистия на демонстрантите и т. н.. - това би означавало, че ще станат невалидни издействаните с посредничеството на трима външни министри от ЕС споразумения между властите и опозицията.

В предварително записаното интервю Янукович каза, че случващото се в Украйна е държавен преврат, който е бил видян от страната и от целия свят. Той сравни действията на радикалната украинска опозиция с действията на германските нацисти през 30-те години на миналия век и каза, че националисти са подпалили 500 офиса на неговата Партия на регионите.

Янукович каза, че е пристигнал в Харков късно снощи с намерение да участва в днешния конгрес на депутати, представляващи тази партия в областни и общински съвети в източните украински области. После обаче не е присъствал на конгреса, за да може да следи ситуацията в страната.

Президентът каза, че се опитват да му отправят заплахи и че в страната сега има "вандализъм, бандитизъм и държавен преврат". Той декларира, че прави всичко възможно "за да защити страната си от разкол, да спре кръвопролитието" и че ще продължи да пътува и да се среща с хора.

"Искам да намеря отговора -  какво да правим по-нататък в нашата страна, по какъв път да тръгнем", заключи Виктор Янукович.

Междувременно докато той е в Харков, хиляди украинци се стекоха да разгледат изоставената му обширна резиденция в района "Межигорие" на Киев. Контролът над комплекса е поет от гражданските отряди на т.нар. самоотбрана. Те пуснаха първо журналистите, след което организират малки групи от извилите се на опашка граждани, съобщава местната агенция УНН.

Представители на националистическата партия "Свобода" са внесли в парламента проект на решение, с което "Межигорие" да придобие статут на общинска собственост с идея на нейна територия да се изгради нещо полезно от типа на модерна детска болница.

Опозицията превзе летището, търси депутати и бойци от "Беркут“

По-рано през деня кореспондентът на руската служба на Би Би Си Олег Болдирев съобщи, че опозиционните сили в Украйна са завзели и международното летище в Киев "Жуляни" и извършват безпрецедентни проверки на пасажерите в самолетите.

По думите му в ръцете на проверяващите има списъци. Най-дългият списък е с фамилиите на 1467 служители на специалните части "Беркут". Има и списъци на депутатите от Върховната Рада, на чиновници и олигарси.

По думите на един от проверяващите, до този момент не е открит нито един човек от списъците.

Полицията застана "на страната на народа", армията пази неутралитет

По-рано през деня след избора на нов министър на вътрешните работи в комюнике от името на целия състав на Министерството на вътрешните работи, публикувано на официалния му сайт, украинската милиция заяви, че е "на страната на народа" и споделя неговите въжделения "за бързи промени", предаде агенция "Франс прес".

"Отдаваме почит към убитите" при насилието тази седмица в Киев, чийто брой достигна 80 души, се допълва в комюникето, цитирано от АФП. 

След като стана ясно, че Украйна на практика е разделена изявление направи и новият началник на Генералния щаб на въоръжените сили на страната адмирал Юрий Илин. Аримята няма да се замесва във вътрешнополитически конфликт, цитира думите му агенция "Интерфакс".

"Въоръжените сили са верни на конституционния си дълг и не могат да бъдат въвлечени във вътрешнополитически конфликт. Ръководството на армията ще действа изключително в съответствие с изискванията на действащото законодателство. Личният състав се намира в местата на постоянната си дислокация и изпълнява планови задачи в системата от всекидневния си живот", се казва в специалното изявление на интернет сайта на Министерството на отбраната.

Освен това адмирал Илин добавя, че като офицер не вижда никакъв друг път, "освен честно да се служи на украинския народ" и заявява, че не е издал и няма да издава "никакви престъпни заповеди".

Юлия Тимошенко е на свобода

Междувременно стана ясно, че часове след като парламентът направи необходимите изменения в Наказателния кодекс, които да направят възможно освобождаването на бившият премиер Юлия Тимошенко, тя вече е на свобода.

Тимошенко е напуснала затворническата болница в Харков, където излежаваше 7 годишна присъда, съобщи Ройтерс, позовавайки се на очевидци.

Тя бе осъдена през октомври 2011 г. за превишаване на правата си при сключване на газовите договори с Русия през 2009 г., като Западът определяше присъдата й като политически мотивирана.

Преди да отлети от Харков за Киев, Тимошенко каза пред журналисти, че се отправя към киевския Площад на независимостта. На въпрос за по-нататъшните си планове тя отговори: "Ще се кандидатирам за поста президент", съобщи ИТАР-ТАСС.

"Диктатурата падна, но не се прибирайте по домовете си“

Бившият премиер била изведена от харковската клиника, къдетосе лекуваше, на инвалидна количка, но имала бодър вид. Според агенцията тя е отлетяла за Киев със специаленсамолет, където по-късно се появи пред демонстрантите на"Майдана".

"Диктатурата падна", гласи първото изявление на ЮлияТимошенко след освобождаването й, поместено на уебсайта нанейната партия "Баткившчина" и цитирано от АФП.

Пристигайки на столичното летище "Жуляни" тя каза на журналистите, че първо ще отиде на водещата към площада улица "Грушевски", където тази седмица загинаха десетки протестиращи, за да почете паметта им.

"Сега първите ми стъпки искам да са на "Грушевски", където отдадоха живота си първите наши герои", каза Тимошенко. Тя добави, е след това ще отиде на Майдана на независимостта.

"Всички, виновни за насилието срещу украинци, трябва да бъдат наказани. Ще бъдем достойни за паметта на тези хора, които загинаха, които ни отвориха пътя... ако накажем всички до последния, който им е отнел живота, който би студентите, който би мирните ни хора."

Според агенция "Интерфакс" тя е заявила при излизането си от болницата в Харков, че е "сигурна, че Украйна ще стане в близко бъдеще член на Европейския съюз и това ще промени всичко".

В речта си пред препълнения до краен предел Площад на независимостта Тимошенко призова хората да не се разотиват, докато украинците не видят, че новата власт е именно тази, на която народът се доверява.

"Ако някой ви каже: "Можете да се прибирате у дома, вече всичко е решено, повече няма какво да правите тук" - не вярвайте на такива изявления, не вярвайте нито една дума", каза тя. "Докато не завършите докрай това дело, до последната крачка, никой не може да си тръгва."

Пред десетките хиляди на площада тя призова да се накажат всички, виновни за насилието.

"Когато снаперистите пускаха куршуми в сърцата на убитите момчета, те стреляха в сърцето на всеки един от нас. И ако тези, които организираха и извършиха това, не бъдат наказани с най-жесток съд, с вас нищо не сме свършили. Ако им позволим да се измъкнат от отговорност, ако простим на всеки, стрелял в сърцата на нашите герои, това ще е позор навеки." Според думите й загиналите "ще бъдат нашата отговорност за всяка крачка, която ще направим в бъдеще".

Тимошенко отбеляза още, че разбира, че хората са спрели да вярват на политиците.

"Ще бъда гарант на това да знаете какво става зад кулисите... Не просто се кая, умолявам ви за прошка за всички политици, без значение от коя партия. Искам да кажа от името на всички - политиците не бяха достойни за вас, за вашата кръв. Искам да направя всичко, за да видите други политици, чиновници, длъжностни лица. И да бъдете част от построяването на нова страна."

Макар да изглеждаше немощна и да се придвижваше в инвалидна количка, бившият премиер завърши изказването си с обещание, че ще се върне на работа.

"Завръщам се на работа. Нито минута няма да пропусна, за да се почувствате щастливи в своята страна."

След края на нейното изказване целият площад скандираше "Украйна е Европа!"


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional