Свободата днес и тук 10 Декември 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Фалиралата Агробизнесбанк е била като филиал на ДС

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

 Част от шефовете на затворената през 1997 г. пловдивска банка Агробизнесбанк се оказаха агенти и сътрудници на бившата Държавна сигурност. Това показа проверка на комисията по досиетата за принадлежност към структурите на ДС на шефовете на банката, резултатите от която бяха оповестени в петък.

 Агробизнесбанк бе заличена от регистрите през 2001 г., като преди това БНБ безуспешно се опита да я спаси през 1995 г., купувайки я за един лев, а сетне съдът я затвори през 1997 г.. Петима души от ръководството й бяха подведени под отговорност и съдени за раздаване на необезпечени кредити за 22 млрд. лв. неденоминирани лева, или за източването на банката. И това дело, част от т. нар. банкови "мегадела", завърши с оправдателни присъди на четирима от подсъдимите. Петият получи десетгодишен затвор, но по друго дело.

 Христо Александров, Гинко Ализотов и Петър Нейчев - трима от петимата подсъдими по делото за източване на Агробизнесбанк - са били сътрудници на ДС.

 Александров, известен като Ицо Салфетката заради някогашната му битност на сервитьор, е сътрудничил на Шесто управление на ДС под псевдонима "Тошо". Досието му е унищожено със заповед от 1990 г. Той е бил член на Съвета на директорите и след това на Надзорния съвет на фалиралата банка. Десетгодишната му присъда бе издадена през 2007 г. по друго дело - затова, че чрез своя застрахователна компания и брокерски къщи е източил големи средства от Булстрад. Наказанието му бе намалено на осем години от Върховния съд. Миналата година Александров излезе от затвора след като му бяха опростени оставащите десет месеца от присъдата, а преди това бе прекарал две и половина години под домашен арест.

 Другите двама от подсъдимите по делото за фалита на Агробизнесбанк - Гинко Ализотов и Петър Нейчев - са били също нещатни сътрудници на ДС. Ализотов е бил агент с псевдоним "Юлиян", а Нейчев - явочник под името "Ракета". И на двамата досиетата също са унищожени.

 Ивайло Мутафчиев, който е бил член на Съвета на директорите на банката между 1992 и 1993 г., е вербуван на 18-годишна възраст. Водил се е под псевдонима "Камен" и е бил на отчет в Шесто, Второ и Първо управление на ДС. Досието му също е унищожено през 1990 г.

 Ивайло Мутафчиев в момента е съсобственик заедно с Цеко Минев на 85% от акциите на Първа инвестиционна банка (ПИБ), която е сред петте най-големи банки в България. Банковия си опит той натрупва през фалиралите Първа частна банка и Агробизнесбанк, за да го реализира най-успешно в ПИБ.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional