Свободата днес и тук 23 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Проруската власт в България шепне за Украйна, а роденият там Станишев направо мълчи

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев, http://ivo.bg

 

28 февруари е- седмица след клането на режима на Янукович в Киев и провала на Путин в опита му да си купи Украйна за 15 милиарда евро.
Гледам информационните емисии на телевизиите с най-голяма аудитория в България. Сменям каналите в момент, когато се състезават вечерно за вниманието на зрителите. Но очакваната от мен новина не се появява.
Официална България почти неофициално, много тихо споделя западната позиция за Украйна, но толкова внимава да не дразни Путин, че направо шепне!
Направо чувам шъткането: шшшъът…тихо.
Shit!
В адрес до новия министър на външните работи на Украйна, Вигенин изразява готовността на България да окаже съдействие за европейската интеграция на Украйна.
Запазването на единството и териториалната цялост на страната, както и приобщаването на цялата нация към амбициите за демокрация и европейско бъдеще, биха осигурили на Украйна сигурност, стабилност и европейска перспектива.

Това се посочва в адрес на министъра на външните работи Кристиян Вигенин до Андрей Дещица по повод назначаването му за министър на външните работи на Украйна, съобщиха от МВнР.

“Бих желал да отправя моето искрено пожелание новото украинско правителство да създаде необходимите условия за трайно стабилизиране на положението във Вашата страна и нейното извеждане на пътя към просперитета и благоденствието за целия украински народ”, пише Кристиян Вигенин.

Той изразява твърдата си увереност, че само по пътя на възстановяването на реда и законността, спазването на човешките и граждански права по отношение на всички граждани на страната, независимо от тяхната етническа или езикова принадлежност, Украйна ще бъде в състояние да излезе от тежката политическа и обществена криза.

“В Украйна живее многобройна българска диаспора, която е интегрирана в украинското общество и дава своя значим принос за развитието на Вашата страна.

Приехме с голяма загриженост отменянето от Върховната Рада на Закона за държавната езикова политика на Украйна”, се посочва в писмото на българския външен министър.

Кристиян Вигенин подчертава, че България очаква в най-скоро време парламентът на Украйна ще приеме алтернативен закон в тази област.

Този закон следва да отчита интересите на различните етнически групи и национални малцинства, включително и на българската общност в Украйна.

По думите на министър Вигенин, България е готова да окаже необходимото съдействие за реализиране на европейските аспирации на Украйна.

“В този смисъл от особено значение е осъществяването на възможностите, които ни дава подписаният през ноември 2013 г. в Киев Меморандум за сътрудничество между министерствата на външните работи на нашите страни в областта на европейската интеграция и в рамките на Комисията НАТО – Украйна”, пише в заключение външният министър. (Dir.bg)

Същевременно в шепнещите солидарно с властта медии гърмят какви ли не новинарски пиратки. Сред тях научаваме например от телевизионните новини какво бил казал в Рим председателят на ПЕС за етническия мир в България.
Председателят на ПЕС е наполовина етническия руснак, бил е гражданин на СССР, а след неговата кончина- на Русия (до 1996-та). Сергей Дмитриевич Станишев е роден в украинския град Херсон.
Да сте го чули да каже нещо човешко за нечовешките гадости, сътворени от Янукович, слугата на Путин в Украйна?
Повече от три месеца украинската криза, колкото и да не се иска на управляващите в България русофили, гърми съвсем истински, а не като пиратка, в центъра на световното внимание.
Български репортери, с риск на живота си, отидоха на фронта в Киев, за да отразяват как шовинистичната политика на Путин се проваля защото срещна отпор, какъвто руският шовинистичен режим не беше предвидил – с презумпцията, че братята славяни са длъжни да обичат Кремъл. Но индивидуалната им репортерска храброст не може да компенсира усещането за колективна медийна подчиненост на проруската власт .
Във всяка една свободна и демократична държава медите биха изстискали всяка капка информация, анализ или емоция от ключов политик с лична история, свързана с водещата тема на деня, седмицата и тримесечието.
Какви ли не събеседници се изредиха да говорят по темата в българските телевизии. Само един, роден в Украйна и половин руснак, бивш български премиер, настоящ шеф на ПЕС и на управляващата партия в България, отсъства от говорилнята.
Никой не безпокои с въпроси по водещата световна тема Сергей Дмитриевич Станишев.
Възможно ли е да е случайна тази идилия на съгласието между нежелаещия Станишев и медиите, уважаващи безпрекословно неговия отказ да се включи сред събеседниците с мнение по въпроса за кризата в и около Украйна?
Подчертавам отново: имаме си уникален важен политик с руски корени и украинско местораждане, когото никой не търси за мнение по украинско-руската драма с всичките й световни и български проекции. При това др. Станишев е предполагаем партиен спец по международните отношения- второ поколение!
Нима не е интересно на медиите да чуят нещичко от иначе словоохотливия по избрани от него теми Станишев – например да разкаже спомени или да опише контакти с днешна дата с познати и роднини в раздираната от противоречия негова украинска родина?

Примерно:
„Г-н Стнишев, имате ли роднини или познати сред разстреляните от наетите от режима главорези„титушки” и частите Беркут на киевския Евромейдан”?
„ Редно ли е Путин, чрез своето протеже Янукович, да мери мегдан с привлекателната сила на ЕС за украинците по този брутален начин на киевския Евромейдан”?
Станишев явно не желае да говори, за да не ядосва Путин, (както премиера Борисов, който си призна пред мен в телефонен разговор нежеланието да дразни Путин по повод съветския окупационен монумент в София).
Щом Сергей Дмитриевич няма желание да говори, това явно е оказва закон за също така солидарно шепнещите български медии.
Това не е просто медиен комфорт, а конформизъм на конци, който издава веригите на зависимостите по най-забранената тема в България: командната роля на съветофилската пета колона.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional