Свободата днес и тук 26 Септември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Джон Кери: Русия се държи като през ХIХ век, ще има санкции срещу нея (видео)

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.dnevnik.bg

 
 
 

Държавният секретар на САЩ Джон Кери използва в неделя много остър тон за руските действия, които осъди като "невероятен акт на агресия" срещу Украйна. Той заплаши, че САЩ и съюзниците им ще изолират икономически Москва, но и призова за мирно уреждане на кризата.

"През ХХI век просто не се държиш като в ХIХ и да нападаш друга държава с напълно измислен претекст", каза Кери за телевизионното предаване Face the Nation на мрежата Си Би Ес.

Русия все още разполага "с подходящ набор от възможности", за да избере как да премахне кризата, добави Кери. Запитан дали САЩ обмислят военни мерки, той отвърна, че за президента Барак Обама "всички възможности са сложени на масата".

След това Кери добави, че "надеждата на САЩ и на всички по света е да не ескалира всичко това до военна конфронтация. Няма да е добре за света и смятам, че всички осъзнават това."

Държавният секретар каза още, че "искаме мирно решение чрез нормален процес на международни отношения".

"Това е невероятен акт на агресия. Наистина е шокиращо президентът Путин съвсем съзнателно да нападне друга държава. Русия нарушава суверенитета на Украйна. Русия нарушава собствените си международни задължения."Кери разкри още, че в продължилият 90 минути телефонен разговор между президентите Обама и Путин късно в събота американският президент е заявил, "че е императив да се открие друг подход, да се отстъпи от тази инвазия, да бъде прекратена тя."

По думите му страни от Г-8 и някои други държави "са готови да изолират Русия" с "широк набор от средства". "Те са готови да въведат санкции, да изолират Русия икономически, рублата вече потъва. Пред Русия има сериозни икономически предизвикателства."

Кери спомена забрана за издаване на визи, блокиране на активи, търговска изолация и забрани за инвестиране като някои възможни стъпки. "Американският бизнес може да започне да се замисля дали иска да прави бизнес с държава, която се държи по този начин.""Ще последват много сериозни последици от всичко това. Налице са широк набор от инструменти - не само за САЩ, но и за партньорите ни."

Кери призова Конгреса да работи с администрацията на Обама за сглобяването на икономическа помощ за Украйна. То добави ,че САЩ са "абсолютно готови" да бойкотират насрочената за юни среща на лидерите на Г-8 в Сочи. Белият дом съобщи ден по-рано, че засега САЩ замразяват участието си в подготовката на срещата на върха.

Според държавния секретар последните събития "поставят под въпрос капацитета на Русия да бъде в Г-8". "Ако Русия иска да бъде страна в Г-8, тя трябва да се държи като страна от Г-8".


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional