Свободата днес и тук 18 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Говорит советское Информбюро

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Спас Спасов, в. Дневник

 Вентрологията е сценично изкуство, вид фокусничество. То позволява на актьора да променя гласа си така, че да звучи сякаш не излиза от собствената му уста. По този начин с гласа на вентролозите говорят други актьори, кукли и дори предмети. Подобен фокус вече няколко дни разиграват депутатите от парламентарните групи на БСП, ДПС и "Атака".


От самото начало на кризата в Украйна БСП и ДПС не са формулирали ясна позиция нито за кървавите сблъсъци между гражданите и държавата в Киев, нито за последвалата ги руска инвазия в Крим. Но посещението на външния министър Кристиан Вигенин в Украйна стана повод за странно говорене. Формално то уж няма нищо общо с липсващата позиция на двете партии. Но от друга страна явно изразява точно нея.

"Русия е монополист на енергийния пазар и ние имаме определени договорености и зависимости, с които трябва да се съобразяваме", заяви вчера депутатът от ДПС Янко Янков, който е член на Комисията по външна политика в Народното събрание.

В рамките на същия коментар той каза

и още нещо, което звучи като нищо:

"Ситуацията в Украйна не е еднозначна – от една страна, е недопустимо такова отношение към протестиращите, от друга, не може да се взима по такъв начин властта".

Сценичният глас на мълчащата БСП дойде откъм депутата Страхил Ангелов. Преди време неговата конспиративна визита в Дамаск бе логично изтълкувано от пресата на Башар Асад като подкрепа за режима му.

Сега, по повод посещението на Вигенин в Украйна, Ангелов постна във "Фейсбук" следното: "Този човек дава ли си сметка какви последствия за България може да има тази позиция? Много по-големи и силни държави си мълчат, а това лице бърза да подкрепи форми на площадни органи, които издигат откровено фашистки и антисемитски лозунги!".

Сякаш, за да създаде контекст за казаното от Янков и написаното от Христов в българския парламент прозвуча и следното:

"През последните седмици в столицата на тази държава действаха въоръжени и финансирани от други страни терористи, които извършиха поредица от убийства, палежи и разрушения. Тези терористи бяха пряко подстрекавани от помощник държавния секретар на САЩ Нулънд, сенатори от САЩ и други официални лица, представляващи Съединените щати или държави от ЕС. (...) Всички тези официални лица и организации подпомагаха откровени фашисти, антисемити и криминални елементи в тяхната терористична дейност".

Цитатът не е от кремълско комюнике

Той е част от декларация, която според "Атака" би трябвало да се превърне в позиция на българското Народно събрание. Засега това не се е случило. Но не е и късно! Защото откъм неформалните говорители на БСП и ДПС долитат гласовете не на европейски държавници, а на притеснени склададжии - запасите ни от ядрено гориво щели да стигнат само за година и половина, а тези от газ за два месеца.

Докато тази паника вдига налягане, в Киев (за пред хората) Вигенин стиска десницата на Кличко, в София съпартийците му мълчат официално и се гневят в частно качество, а парламентът кънти от гласа на самото "советское Информбюро".

Този фокус също е описан в теорията на вентрологията. Виртуозите можели да водят дълги диалози сами със себе си, при това твърде убедително за публика, раздвоена между този, който уж говори и другия, който уж мълчи.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional