Свободата днес и тук 22 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ДОСТАТЪЧНО, КРИМЧАНИ! Окончателно ме ядосахте… Ето ви тогава истината!

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Автор: Семьон Задворний, блогър, http://pavelnik.blogspot.com/

Новините днес са много смешни. Върховната рада на Крим взе решение за влизане в състава на Русия и за преминаване в зоната на рублата. Русия срочно „редактира“ собствените си закони, за да позволи на Крим да се присъедини към нея.

Но на мене ми се иска не да се смея, а да крещя. Кримчани, скъпи мои, започнете най-сетне да мислите с главите си! Започнете да ги използвате по предназначение, а не само по време на хранене!

„Искаме в Русия!“ – това е чудесно. Руски депутати идват и разказват как всичко ще бъде гладко и перфектно. Путин по телевизията обещава да даде пари. „Град на руските моряци“ – звучи гордо! Но си размърдайте мозъците и помислете ето за какво.

Сега пред вашите очи и с вашето мълчаливо участие или неучастие се върши престъпление срещу всеки един от вас. Аз няма да говоря за легитимността или нелегитимността на кримската власт, избрана с всичките мислими нарушения. Няма да се интересувам легитимен ли е кметът, избран на митинг, и дали сте участвали лично вие в избирането му (макар че по закон би трябвало да сте участвали!). За друго ще ми е думата.

След една седмица Крим ще се присъедини към Русия. Добре, чудесно. Но какво означава това за всеки от вас?

Ето вие, многобройни кримски приятели, чиито деца учат и живеят в Киев, Харков и Днипропетровск – утре вашите деца ще се озоват в чужбина. Утре даже няма да можете да им позвъните по вътрешната тарифа „Моето семейство“ – ще ви се наложи да звъните до чужда страна, на чуждестранен номер. Добре ли го разбирате това?

А вие, скъпа пенсионерко, на която децата всеки месец изпращат пари от Киев. Сега само х-о-о-п и ви ги прехвърлят на картата от Приват банк. А утре такъв вариант няма да има. Готови ли сте точно за това?

А вие, които пътувате до Одеса на седми километър за дрешки и ги препродавате след това в Крим много изгодно за себе си – осъзнавате ли всъщност, чу утре до никаква Одеса за „стока“ няма да отидете? Че ще има граница, митница, такси и данъци?

Ето вие, които имате в Крим дребен бизнес и делови връзки с доставчици от Киев, Харков и Лвов, от които купувате продукти, козметика, резервни части, компоненти и всичко, каквото ви е необходимо за бизнеса – имате ли ясна представа, че утре всичко това ще трябва да минава през граница с всичките необходими гранични плащания?

Или вие, свикнали чешмяната вода да не ви е „по график“, а да я имате винаги или почти винаги (това по правило зависи от степента на крадливост на вашата местна управа) – вие добре ли помните откъде идва водата? Ще ви припомня – от Днипровския канал, от Украйна. А електричеството откъде идва, знаете ли точно? Ще ви кажа – в по-голямата си част от Николаевска област, от тамошната АЕЦ. А добре ли разбирате колко ще струват всичките тези комунални блага, ако ви ги доставя не родната страна, а „чужда“? Можете ли да смятате?

Или вие, посрещащи туристи и печелещи от това. Вие, разбира се, си давате сметка, че тези туристи сега ще минават през две-три граници. Че продължително време Крим изобщо ще стане „съмнителен“ район. Че водата, с която пълните басейна до вашето малко хотелче, ще стане „златна“. Че продуктите, с които храните гостите, ще трябва да ги карате или по море, или от чужбина, още утре. Наистина, осъзнавате ли това?
 

Руснаци горят в Крим украински книги. Началото е поставено...

 

И вие, които си поръчвате покупки и подаръци чрез интернет и ги получавате на следващия ден с „Нова поща“, така удобна и прекрасно организирана – знаете ли, че никаква „Нова поща“ няма да има утре, защото „Нова поща“ не доставя стоки за чужди страни? Знаете ли, а?

А вие, в чието съседство живеят кримски татари – вие разбирате, че на тях вариантът „Напред, в Русия!“ няма да им хареса. Вие не сте идиоти, вие умеете да виждате перспективата – а перспективата за вътрешни конфликти, разкол и нестабилност изобщо, ама изобщо ли не ви плаши?

Или вие, майко, чийто син всеки момент ще навърши осемнадесет. Вие добре ли разбирате, че утре вашият син ще отиде да служи в руската армия? И знаете добре каква означава това, наистина ли?

Да, вие можете да кажете: „Е, ще помислим, ще отидем на референдума и ще кажем, че не искаме да сме в Русия“. Но вие трябва много-много-много добре и ясно да разбирате, че нищо вече няма да зависи от това как ще гласувате и в кое квадратче ще поставите „чавката“. Резултатите от референдума са вече решени и без вас. От вашето мнение не се интересува никой. На Птин му трябва Крим, а не вашето волеизлияние, не се лъжете.

Аз разбирам, че в Крим има душевноболни идиоти, които няма да се спрат пред нищо, само и само „Крим да е Русия“! Дори познавам няколко такива лично. Но не мога, не искам да се откажа да вярвам, че вие точно вие сте душевноболните идиоти. Че точно вие сте готови за всичко най-страшно. Че точно вие не разбирате, че е невъзможно да се късат мирно и безболезнено връзки, създавани с десетилетия.

Честно казано, не зная какво да правя за вас. Просто искам да разберете какво става с вас. С всеки един от вас.

Превод от руски: Павел Николов


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional