Свободата днес и тук 25 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Първи лица!

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Милен Радев, http://de-zorata.de/

Отдавна се каня да споделя с читателите във Фейсбук възхищението си от една донесена при последното ми пътуване до България книга на наша приятелка – филолога, философа, журналистката и публицистка Виолета Радева.

“От първо лице” събира беседи и интервюта, които авторката е водила през десетилетията (първият разговор е от 1977 г. с Иван Богданов, а последните са от началото на новото хилядолетие) с наши съвременници, интелектуалци, хора на перото и мисълта, граждани, покрай които е позволена и мъничко гордост от това, че делим една културна и национална общност с такива личности.

Със страх, че сигурно ще пропусна имена, които за другиго са особено важни все пак споменавам такива, чиито разсъждения лично аз четох с особен интерес и душевна полза: Невена Крапчева, Дянко Марков, Петър Константинов, Жана Николова-Гълъбова, Методи Спасов (“БПЦ е стратегическо звено за Московската политика”!), Георги Елдъров, Зденка Тодорова, Богдан Йоцов (син на убития на 1.2.1945 г. Борис Йоцов!), Стефан Хинков, Биньо Иванов, проф. Стефан Робев, д-р Панайот Панайотов, мъченици и деца на мъченици на комунистическия терор, бегълци от него като Светослав Нелчинов, Константин Бакалов, Константин Куцаров…

Пропускам много други важни (всъщност всички в книгата са такива!) имена сред събеседниците на Виолета Радева, но съм принуден да ползвам в момента само записките си за нея, защото книгата отдавна обикаля приятелски кръгове тук из Германия и рядко се задържа у мен.

Прекрасно е това, че Виолета въвежда всеки от съ-авторите си с фотография, с кратко жизнеописание, с важни данни за ориентиране в драматичния им често пъти жизнен път. Беседите си тя води деликатно, с човешко участие и респект към преживяното от всеки събеседник, но и от позицията на човек, съ-изживявал, съ-чувствал и съ-размишлявал Българската съдба на последните десетилетия.

Защото това е книга именно за нея, за страшната и славна Българска съдба, пречупена през погледа и митарствата на десетките достойни българи, чиито свидетелства е запазила и сега ни ги предоставя Виолета. За което трябва всички да сме й благодарни!

Книгата на Виолета Радева се намира не само в Хеликон, но преди всичко в “Български книжици” пред Кристал и струва 15 лева за 270 страници. Може да се поръчва и по интернет.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional