Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Руската "Стройтрансгаз" и 5 български фирми избрани да строят "Южен поток"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Екип Mediapool

 Консорциум между руската компания "Стройтрансгаз" и пет български фирми ще поемат строителството на българския участък на "Южен поток". Това съобщиха за Mediapool два независими един от друг източници. Новината идва дни след като Брюксел обяви, че отлага преговорите с Русия по "Южен поток", но българският министър на икономиката Драгомир Стойнев каза, че замразяване не значи спиране и работата продължава.

От възложителя на конкурса – проектната компания "Южен поток България" нито потвърдиха, нито отрекоха информацията, че за изпълнител е избран "Стройтрансгаз консорциум" ДЗЗД. ПредMediapool от дружеството посочиха, че когато имат официална информация, ще я съобщят. От ресорното министерството на икономиката и енергетиката допълниха, че на този етап нямат какво да кажат. Заради изисквания за конфеденциалност по провежданата процедура е необходимо и съгласие от участниците в търга за да бъдат разкрити, обясниха от ведомството на министър Стойнев. ( Нещо като историята с решението на КЗК по случая с продажбата на "Булгартабак").

Така най-голямата строителна поръчка на страната - за над 3.5 млрд. евро, която, по думите на министър Стойнев, ще изправи на крака Северна България, е обвита в пълна тайнственост и мистерия.

Единствената официално съобщена информация от проектната компания до момента е, че в търга са участвали 11 кандидати, като до втория етап са били допуснати четирима.

Не е ясно как част от компаниите са осигурили изпълнението на условието за достъп до 500 млн. лв. кредитна линия или собствен капитал, тъй като три от петте български фирми са със сериозни финансови затруднения и банки разпродават активите им. По неофициална информация "Стройтрансгаз консорциум" е предоставил гаранции от руската банка ВТБ, но други източници на Mediapool твърдят, че гаранциите са от друга финансовата институция.

Моделът, по който ще се финансира българският участък от "Южен поток", предвижда 70% от средствата да дойдат чрез банкови заеми, за които все още не е ясно дали са осигурени.

Останалите 30% (около 1.05 млрд. евро), трябва да бъдат осигурени като собствени средства от "Газпром" и БЕХ. Тъй като БЕХ няма такива възможности, е договорен заем от "Газпром" в размер на 620 млн. евро, който ще се изплаща за срок от 22 години при лихва от 4.25%, според изявления на министър Стойнев на 31 октомври, когато бе направена символичната първа заварка на българска територия.

Въпреки уверенията на управляващите, че България няма да плаща нищо за строежа на "Южен поток" на своя територия, а проектът ще се финансира изцяло с руски заем, първите 191 млн. лв. български средства станаха факт през декември, когато "Българският енергиен холдинг" (БЕХ) и "Газпром" са увеличили по толкова своето участие в капитала на съвместното дружество "Южен поток България" със средства от облигационната емисия на БЕХ от 500 млн. евро.

Българският строителен консорциум регистриран на адреса на КТБ

Петте български компании, които ще участват в изграждането на "Южен поток", са обединени в акционерно дружество "Газпроект Юг" с капитал от 50 000 лв. Всяка една от фирмите има равен дял от по 100 акции за по 10 000 лева, показва справка в Търговския регистър.

"Газпроект Юг"е вписано в началото на годината, след като предишният конкурс за изпълнител на проекта бе отменен през ноември без ясни обяснения. Срокът, в който можеха да бъдат подавани оферти за строежа на българското трасе на газопровода - всичко от проектиране на съоръженията, през доставка на тръби и оборудване до строителство, пускане на газопровода и обучение на персонала – бе до 10 януари – отново твърде кратък, за да предизвика съмнения за нагласен избор.

Друг проблем е, че окрупняването на всичко в една процедура лишава проектната компания от възможността да постигне конкуренция (оттам и по-ниски цени) при отделните дейности, ако това изобщо е цел за възложителя.

В българското обединение влизат "Промишлено строителство холдинг", "Техноекспортстрой", "Главболгарстрой" (ГБС), "Понсстройинженеринг" и "ПСТ Холдинг". От тях единствено ГБС има опит в изграждането на газопроводи, а три от фирмите са в тежко финансово състояние, притиснати от банки и липса на оборотен капитал.

Седалището на "Газпроект Юг" е на столичната улица "Шандор Петьофи" 13 – 15, на чийто адрес се води и офисът на Корпоративна търговска банка (КТБ) с мажоритарен собственик Цветан Василев.

"Промишлено строителство холдинг" е собственост на "Водстрой 98", зад което дружество стоят офшорни компании, но регистрацията на фирмата е на адреса на КТБ. Неофициално от строителния бранш твърдят, че от началото на годината компанията е под контрола на неуспелия шеф на ДАНС Делян Пеевски.

Преди две години държавата продаде "Техноекспортстрой" за 51 млн. лв., като парите бяха осигурени чрез заем от КТБ. Тогава като купувач по сделката беше представен "АТ Инженеринг 2000" на Илиян Терзиев. Днес компанията вече е собственост на офшорка от Панама, като прокурист на дружеството е сестрата на депутата от БСП Кирил Добрев – Марияна, а дружеството се представлява в "Газпроект Юг" от бившия зам.-министър на регионалното развитие по времето на НДСВ-ДПС Калин Рогачев.

"Главболгарстрой" е собственост на Симеон Пешов и синовете му Калин и Камен Пешови. По-малкият Калин представлява дружеството в компанията за "Южен поток".

Бургаската "Понсстройинженеринг" е собственост на Милко Милков. Компанията има опит в строителството на ваканционни комплекси по морето, както и на ВиК мрежи и пречиставателни станции, предимно в общини управлявани от ДПС. Компанията се пробва и в пътното строителство, но опитът й не беше особено успешен.

"ПСТ Холдинг" е собственост на офшорни фирми, зад които стоят собствениците на ПИБ и Васил Божков. Компанията има опит в пътното и водното строителство.

Мажоритарният собственик на "Стройтрансгаз"  приятел на Путин

Още през август руски медии писаха, че "Стройтрансгаз" се готви да подпише договори за строителството на надземните участъци на "Южен поток".

Руската компания е сред основните големи подизпълнители на "Газпром" за строителство на компресорни станции и е сред инициаторите за изграждането на "Южен поток".

"Стройтрансгаз", която според неофициална информация е участвала и в отменения първи конкурс, е основана през 1990 г. като неголяма строителна компания. Изграждала е редица газопроводи и компресорни станции в Русия и зад граница в САЩ, Индия, Гърция, Финландия, Алжир, Чехия и други. През миналата година компанията прераства в холдинг, който обединява различни видове строителство.

"Стройтрансгаз" вече изгражда компресорната станция на територията на Русия, която ще захранва "Южен поток".

По данни на "Стройтрансгаз" над 96% от акциите са собственост на STG Holdings Ltd, в което 63 % се държат от Volga Group на бизнесмена Генадий Тимченко, когото често наричат приятеля на президента на Русия Владимир Путин. "Газпромбанк" държи 20% от акциите на строителната компания. Предприемачите Максим Воробьов и Михаил Кенин имат съответно по 11.3% и 5.7%.

 

Генерален директор на "Стройтрансгаз" е Вадим Гуринов, а председател на съвета на директорите е Игор Ромашов.

 

Освен всички неизвестни около избора на изпълнител за българското трасе на газопровода, българските власти не са съобщили какви са резултатите от проверката на Европейската комисия за евентуални нарушения на европейското законодателство във връзка с обявената на 21 декември 2013 г. процедура.

Така за пореден път декларациите за "открито управление" се сблъскват с реалностите на плътната "димна завеса за прикриване и неотговаряне на много други въпроси за българското задкулисие", ако използваме думите на лидера на БСП Сергей Станишев, с които на въпросната открита медийна среща отговори на питания, свързани с Делян Пеевски.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional