Свободата днес и тук 30 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Русия ще увеличи военното си присъствие в Крим

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Два дни след фактическото анексиране на украинския кримски полуостров от Русия, напрежението между Москва и Киев нараства.

Започналият в последните дни процес на овладяване на разположените на кримския полуостров украински военни бази и обекти бе продължен с превземането на два украински бойни кораба. Русия обяви, че ще засили военното си присъствие в Крим, за да се защитава от "външни заплахи". Русия затвори границите си или затрудни затрудни в голяма степен зостъпа през нея за украинска продукция, твърдейки, че се бори срещу контрабандата и трафика на оръжие. В това време Държавната Дума ратифицира договора за присъединяване на Крим и Севастопол към Руската Федерация

Украйна обяви, че ще се сражава за "освобождение" на Крим и "никога няма да признае анексията му от Русия". Полуостровът бе обявен за "временно окупирана украинска територия". Управляващите в Киев заявиха, че засега няма да бързат с въвеждането на визи за руски граждани, както реши в сряда украинският Съвет за национална сигурност и отбрана.

Проруски групи превзеха два украински бойни кораба

Проруски групи хора превзеха два украински военни кораба, предаде Асошиейтед прес в четвъртък. При превземането на украинската корвета "Хмелницки" в Севастопол е имало стрелба, но няма жертви, съобщава фотограф на АП, който се намира на мястото.

Друг кораб, "Луцк", също е бил обграден от проруски сили.

Украинското министерство на отбраната не разполага с информация за тези случаи.

Напрежението в региона остава силно, въпреки освобождаването на командващия украинския флот, задържан от проруски сили.Кримските власти освободиха задържания в четвъртък командващ военноморските сили на Украйна контраадмирал Сергий Гайдук и още седмина активисти - привърженици на новите власти в Киев. Това съобщи депутатът от Върховната рада на Украйна Андрий Сенченко.

Информационната агенция Криминформ съобщи вчера, че Гайдук е временно задържан, защото "има въпроси към него". Прокуратурата поясни, че по нейни данни висшият офицер "е препредал във военните части на Украйна дошла от Киев заповед за употреба на оръжие срещу мирни граждани".

По-късно руският министър на отбраната Сергей Шойгу се обърна към ръководството на Република Крим с молба Гайдук да бъде освободен. Шойгу изтъкна, че контраадмиралът е бил "принуден да изпълнява заповедите на своето ръководство", както предписват военните устави на украинските въоръжени сили.

Над 3500 украински военнослужещи в Севастопол са се регистрирали в пункта за временен отчет, за да продължат службата си в армията на Русия, заяви в четвъртък заместник-началникът на т.нар. Комитет за народна обрана на Севастопол Сергей Тутуев, цитиран от ИТАР-ТАСС. Всички украински офицери и цивилни служители в Севастопол получават при регистрацията парична компенсация от 2000 гривни, колкото е една средна месечна заплата в украинската армия. На онези, които искат да напуснат Крим, се изплащат допълнително 4000 гривни и им се отпускат пари за пътни разходи, посочва ИТАР-ТАСС.

Тутуев заявява още, че пред желаещите да заминат не се поставят "твърди срокове" да напуснат Крим, като добавя че "на думи това са десет дни". Той декларира, че не се нарушава правото на отпътуващите да отнесат със себе си своята собственост.

Междувременно от Москва бе съобщено, че руският президент Владимир Путин е подписал указ, според който на украинските военни, пожелали да влязат в редиците на руските въоръжен сили, ще бъдат признавани воинските звания и дипломи.

Русия ще засили военното си присъствие в Крим

Русия ще засили военното си присъствие в Крим, за да се защитава от външни заплахи, предаде Ройтерс, като цитира изявление на руския заместник-министър на отбраната Юрий Борисов. "Необходимо ще е да развием военната инфраструктура на полуострова, така че Крим да бъде достойно представен в Руската Федерация и да бъде защитен срещу всички възможни посегателства", каза Борисов.

Борисов не спомена подробности, но засилване на руското военно присъствие в Крим вероятно ще доведе до обединяване на руските обекти, собственост на руския Черноморски флот, с украинските бази, които са сега под контрола на руски военни.

Черноморският флот разполага с 40 кораба, 28 от които са на активна мисия, докато другите се модернизират.

Държавната Дума ратифицира договора за присъединяване на Крим

В четвъртък руската Държавна Дума ратифицира договора за приемане на Крим и на Севастопол в пределите на Руската Федерация, подписан в Кремъл на 18 март от президента Путин, председателя на Държавния съвет на Крим Владимир Константинов, премиера на Крим Сергей Аксьонов и кмета на Севастопол Алексей Чалий. Договорът се смята за влязъл в действие от момента на неговото подписване.

Документът беше приет формално в Държавната Дума с 445 гласа "за" и само един "против". Никой не се въздържа. Сега документът отива в горната камара - Съвета на федерацията, която ще го разгледа в петък.

Съгласно договора, считано от 18 март, гражданите на Украйна и лицата без гражданство, постоянно пребиваващи към този момент на територията на Крим и на Севастопол, се признават за граждани на Руската Федерация. Онези, които не искат да получат руско гражданство, имат един месец, за да заявят това. Държавни езици в Крим стават руският, украинският и кримско-татарският.

Предполага се, че до 2015 г. данъците в Крим ще постъпват в неговия бюджет. Русия ще оказва финансова подкрепа на Крим и Севастопол в съответствие със закона за федералния бюджет за 2014 г. и плановете за 2015 г. - 2016 г.

До 1 януари 2015 г. в Крим и Севастопол ще има преходен период, през който да бъдат уредени въпросите за интегриране на новите субекти в икономическата, финансовата, кредитната и правната система на Руската Федерация и в системата на органите на държавната власт на Русия. През преходния период ще бъдат уредени и въпросите за изпълняването на военните задължения и за военната служба на територията на Крим и в Севастопол. До изтичането на този срок наборниците от Крим и Севастопол ще отбиват военната си служба към Руската Федерация на територията на полуострова.

Избори за органи на властта в Крим и Севастопол ще се състоят във втората неделя на септември на 2015 г. Дотогава властта ще се упражнява от Държавния съвет - парламента на Крим и от правителството на Крим, както и от законодателното събрание на Севастопол.

Русия не пуска украинските камиони на своя територия

На 19 март в полунощ руско време, 22 ч. украинско, Русия е затворила напълно границите си за украински продукти. За това съобщиха украински информационни агенции, позовавайки се на участници в пазара. Информацията е била потвърдена от заместник-министъра на финансите на Украйна, отговарящ за митниците, Виталий Науменко.

По думите на представители на украински транспортни компании без никакви обяснения украинските камиони просто не се пропускат до руските митнически пунктове. В резултат на това от украинската страна на границата се бяха образували километрични опашки от камиони.

По-късно говорителят на руските митници Дмитрий Котиков, цитиран от ИТАР-ТАСС, опровергава информацията, че е спряно пропускането на украински стоки на руска територия и твърди, че руските гранични власти само са засилили проверките на стоки от Украйна заради възможен контрабанден внос. ИТАР-ТАСС допълва, че по информация на митниците сред забранените за внос стоки може да има и оръжие. Освен това се проверявали не всички автомобили и товари, а само подозрителните.

Украйна ще се сражава за "освобождение" на Крим

Украйна ще се сражава за "освобождение" на Крим и "никога няма да признае анексията му от Русия", се казва в декларация, приета в четвъртък от парламента в Киев и цитирана от Франс прес.

Декларацията съдържа апел към "всички членове на международната общност с настоятелна молба да се въздържат от международно признаване на т. нар. Република Крим", посочва ИТАР-ТАСС.

"От името на украинския народ Върховната рада на Украйна заявява, че Крим е бил досега, в момента е и занапред ще бъде в състава на Украйна. Народът на Украйна никога и при никакви условия не ще спре борбата за освобождение на Крим", се казва в документа.

Крим е обявен за "временно окупирана украинска територия"

Върховната рада прие на първо четене и законопроект, с който Крим се обявява за "временно окупирана територия на Украйна". Съгласно документа, предложен от парламентарната група на партия "Баткившчина", под това название попадат "територията на Автономна република Крим и град Севастопол, вътрешните води и териториалното море на Украйна, неговото дъно и недра, континенталният шелф и изключителната икономическа зона".

Освен това, окупирана територия се наричат също "подводното пространство в пределите на териториалното море и въздушното пространство, разположено над тази територия". "За гражданите на Украйна, чужденците и лицата без гражданство влизането във временно окупираната територия и излизането от нея се допуска само със специално разрешение", се посочва в законопроекта.

Той предвижда забрана на извършването на "временно окупираната територия" на всякаква стопанска дейност, ако тя подлежи на държавно регулиране, както и вноса и/или износа на стоки с военно и двойно предназначение, всякаква транспортна дейност, използване на природните, финансовите, кредитните ресурси и извършване на парични преводи".

Същевременно украинският посланик в женевската централа на ООН Юрий Клименко заяви, че Русия може би готви ново военно нахлуване на украинска територия. Той говори в четвъртък пред дипломати от ООН на брифинг за положението с човешките права в Украйна.

"Има индикации, че Русия подготвя широкомащабна военна интервенция в Източна и Южна Украйна", заяви Клименко. Много други посланици подкрепиха думите му, но руски дипломат прочете подготвено заявление, което оправдава руските действия до момента.

Киев "няма да бърза" с визовия режим за руснаци

И.д. премиерът на Украйна Арсений Яценюк заяви, че страната няма да бърза да въвежда визов режим с Русия, нито на изискване украинските граждани да пътуват с паспорти до Руската федерация. Според пресслужбата на правителството в Киев Яценюк е направил това изявление след пристигането си в Брюксел, където ще участва в среща на Европейската народна партия и в заседанието на Европейския съвет. Очаква се Яценюк да подпише в петък политическата част от споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС.

По думите му в случаи като този трябва "седем пъти да се мери и веднъж да се реже". Яценюк напомня, че Русия вече нееднократно е повдигала въпроса за пътувания със задгранични паспорти и въвеждането на визов режим в ОНД. "Затова едва ли подобна инициатива на Украйна ще бъде ефективна от гледна точка на въздействието върху Руската федерация", се казва в изявлението на украинския премиер.

Той подчертава, че много граждани на Украйна са на работа в Русия или имат там роднини и затова въвеждането на визи ще ги затрудни.

Вчера украинският Съвет за национална сигурност и отбрана реши до дни да бъде въведен визов режим за гражданите на Русия. В изявлението си от днес Яценюк обяснява, че заради отпътуването си за Брюксел е напуснал преждевременно заседанието на съвета и не е можал да изложи докрай аргументите си по визовия въпрос. Украинският и.д. премиер казва, че след завръщането си в Киев ще обсъди тази тема с председателя на Върховната рада Олександър Турчинов, който е и.д. президент.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional