Свободата днес и тук 30 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Орешарски: България не подкрепя мащабни санкции

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Никола Лалов, Медиапул

България няма да подкрепи мащабни санкции срещу Русия, преди да е ясно какво ще е въздействието им, заяви премиерът Пламен Орешарски в Брюксел. Той участва в заседанието на европейските лидери в четвъртък вечер, които трябва да решат как да отговорят на незаконното анексиране на Крим. Премиерът каза още, че очаква да бъдат обсъдени и евентуални компенсации за засегнатите страни, ако настъпят щети за тях от санкциите срещу Русия.

"Държа да подчертая, че ние не бихме подкрепили широкомащабни икономически санкции преди оценка на въздействието, тъй като нашите оценки показват, че ние ще бъдем между страните, които ще бъдат най-сериозно засегнати", заяви премиерът.

Според него никой в Европа не е готов с оценка на въздействието на евентуални икономически санкции срещу Русия, въпреки че по същото време в София председателят на парламентарната комисия за външна политика Янаки Стоилов съобщи, че България е сред първите страни, които са поставили в ЕС въпроса за приблизителните размери на щетите.

Досега правителството не е обявявало публично каквито и да е разчети за евентуалните щети, които би претърпяла България, ако срещу Русия бъдат въведени икономически санкции. Независими експерти са на мнение, че последствията не биха били еднозначни и че предупрежденията, че ще сме най-засегнати, са мит.

Очаква се Европейския съюз да одобри и налагането на забрана за пътуване и замразяване на активите на висши руски служители, като Орешарски отбеляза, че България ще подкрепи допълването на "черния списък". Въпреки това той каза, че и това е мярка, която може да възпрепятства диалога, а според него решението на проблема в Украйна задължително трябва да мине през дипломатически и политически диалог.

Орешарски пристигна за срещата на европейските лидери в Брюксел без единна позиция на държавата за кризата в Украйна и за това как да бъде наказана Русия заради анексирането на Крим.

Една от причините за разминаването в позициите на БСП, ГЕРБ и ДПС, които се заявяват като проевропейски, е разминаването между коалиционните партньори и вътрешното разцепление по темата сред социалистите.

На този фон президентът Росен Плевенлиев продължи натиска си за "категорична" позиция, като заяви в интервю за ББС, че Европейският съюз трябва да застане категорично срещу всяка страна, която нарушава международното право и  да "действа срещу Русия".

Лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев, който също е в Брюксел, от своя страна отрече българското правителство да отива без позиция на Европейския съвет. По думите му позицията на страната ни е много ясна.

"При едни икономически санкции България може да загуби изключително много - нашата икономика, нашият туризъм, българските граждани. Нужен е политически диалог. Това го заявяваме от първия ден. Всички - и Русия, и Украйна, и ЕС трябва да търсят мостове, а не да градят нови стени въпреки тази изключително напрегната ситуация, защото в крайна сметка Европа ще загуби много от една нова Студена война", каза Станишев.

По-рано външният министър Кристиан Вигенин разясни объркването около нашата позиция с обяснението, че "нито сме "ястреб", нито "троянски кон".

ДПС бламира БСП за решение срещу санкции за Москва

Преди ден парламентът се отказа по искане на ДПС от обсъждане на обща декларация за Украйна, а в четвъртък стана ясно, че от ДПС са отказали да подкрепят левицата, която иска да прокара решение в парламента, че България не подкрепя санкции срещу Русия.

Депутатите от парламентарната комисия по външна политика изслушаха първия български дипломат Кристиан Вигенин и отново обсъдиха приемането на обща декларация. След заседанието Янаки Стоилов съобщи, че има изготвен вариант на позиция, който отчита предложенията на различните парламентарни групи, но въпреки това не е било постигнато съгласие.

"Ние не би следвало да допускаме икономически санкции с тежки отражения в страната или засягането на големи проекти", каза Стоилов.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров обясни, че ДПС и ГЕРБ заемат обща позиция, че не трябва да се приема декларация на Народното събрание преди заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност към президента в понеделник, а освен това в нея не трябва да има текст срещу санкции за Русия. БСП и "Атака" обаче са на противното мнение, като Сидеров обясни, че депутатите от партията му са готови да подкрепят предложения от Янаки Стоилов проект, в който е имало текст срещу санкционирането на Русия.

Мнозинството депутати били против санкции

Според Янаки Стоилов по-голямата част от депутатите са резервирани или против налагане на санкции.

"Не съм сигурен обаче дали всички те са готови ясно да го обявят и отстояват", каза още Стоилов.

Той е резервиран и по въпроса даби България може да получи ефективни компенсации и коментира, че усилията ни трябва да са съсредоточени върху решенията, а не върху евентуални компенсации.

Той отказа да коментира по същество изказването на съпартиеца си и издател на в. "Дума" Николай Малинов, който честити на всички славяни победата в Третата Кримска война и напомни, че "след Кримската идват Балканите по южния път".

БСП вижда България като посредник между ЕС и Москва

Стоилов обаче видя възможност България да има роля в кризата като посредник между ЕС и Москва.

"България да има по-активна роля в ЕС и в отношенията с Русия, тъй като имаме специфични възможности да влияем върху процеса заедно с някои други страни. Такава роля би била много полезна", каза Стоилов.

Според Волен Сидеров пък, ако България наложи вето на санкции срещу Москва, ще се превърне във фактор.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional