Свободата днес и тук 06 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Президентът: България не може да се снишава в ъгъла на европейската политика, за да не се наложи един ден да крещим

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. Дневник

"Няма как да си затваряме очите, когато виждаме анексирането на територия от една независима държава. Ние трябва да кажем ясно, че България няма да признае анексирането на Крим, че Крим е част от Украйна, а Украйна е Европа... Ние не можем да стоим в ъгъла на европейската политика, да се крием, да се снишаваме. Защото някой път ще ни се наложи не да се снижаваме, а да крещим". 

Така президентът Росен Плевнелиев коментира пред БНТ украинската криза, анексирането на Крим от Русия и позицията на България и другите европейски страни. 

Той каза, че се радва, че българското правителство е подкрепило позицията на ЕС за действията на Русия. "ЕС трябва да покаже, че ние сме готови да защитаваме ценностите, ако трябва – и да забравим калкулациите и да се обърнем към това кои сме ние и кои са нашите ценности. Българският народ със сигурност ще оцени честната позиция на българските политики", каза Плевнелиев.

Напомни, че балансът в международните отношения след Втората световна война "се крепеше на това, че страните знаеха какво другите държави няма да направят. Имаше червени линии. Днес Русия знае какво ние няма да направим, но ние не сме наясно какво Русия няма да направи".

На въпроса дали не е трябвало да търси по-балансирана позиция между интересите на ЕС и на Русия, Плевнелиев отговори, че позицията му е базирана на закона и демократичните ценности. "Можете ли вие да търсите баланс между законна и полузаконна, между демократична и недемократична", попита още той. Зададе и въпроса дали, ако руското малцинство в Латвия обяви референдум и поиска да Русия да го присъедини, политиците ще се разхождат с екселски таблици и ще изчисляват възможните загуби.

"Тук не става въпрос за про-руска или про-западна политика, а за про-българска политика и за националния интерес", каза още Плевнеливе. По повод интересите на българското малцинство в Украйна, каза, че българите навсякъде по света са най-добре защитени, когато България е добре интегрирана в европейското семейство  

На въпроса не е ли Русия "майката на всички български разделения" и как този проблем може бъде преодолян, президентът каза: "Има разлика между Русия и Кремъл. Достоевски и Чайковски не пратиха войските в Крим". 

Надявам се да постигнем обща позиция на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, аз ще работя за това, каза още президентът. Този седмица парламентът отложи дискусията по темата Украйна, както и идеята Народното събрание да излезе с обща декларация.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional