Свободата днес и тук 19 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Русия и НАТО си играят на стражари и апаши край морската ни граница

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Панайот Ангарев, http://www.segabg.com

 

Между два и десет пъти на седмица българските МиГ-29 излитат, за да прехванат руските разузнавачи Ил-20

От началото на годината са се увеличили драстично полетите на руски разузнавателни самолети в близост до българското Черноморско крайбрежие. Това е причината все по-често българските МиГ-29, които изпълняват задачи по Air policing, да излизат по нареждане на НАТО. Между два и десет пъти на седмица се е налагало на изтребителите да излитат от авиобаза "Граф Игнатиево", за да наблюдават руските машини и да им пречат да не навлязат в българското въздушно пространство, научи "Сега" от източници от Министерството на отбраната. Руските самолети досега не са нарушили българското въздушно пространство, но летят до границата му.

Засега официални данни за броя на самолетите няма, но случващото се беше официално потвърдено от министъра на отбраната. "В последните месеци по-скоро имаме зачестяване на полети на руски самолети, което поражда необходимостта да бъдат вдигнати във въздуха и съответно да бъдат контролирани тези полети от страна на ВВС", каза пред "Дарик" Ангел Найденов. По думите му почти всеки ден се налага българските МиГ-29 да излитат, за да прехващат руските самолети.

Причината, поради която изтребителите излитат, е, че руските самолети се намират във въздушното пространство над Черно море без полетен план и летят в близост до националните граници. Не е ясно какво превозват и каква е целта на полета им. Руските Ил-20 се използват за радиотехническо разузнаване и по неофициална информация, прелитайки в близост до въздушната ни граница, те целят да наблюдават радарите ни.

В играта на стражари и апаши вече се включиха и военновъздушните сили на Турция. На 3 март турски изтребители F-16 са препречили пътя на руски Ил-20 в близост до турското Черноморско крайбрежие, съобщи турската частна телевизия НТВ. След намесата на осем самолета F-16 на турските ВВС руският самолет, който летял паралелно на турското Черноморско крайбрежие, е останал в рамките на международното въздушно пространство. Ситуацията се следи отблизо и от натовски летящ радар AWACS, който се намира над Румъния.

Именно с напрегнатата ситуация над Черно море неофициално се обяснява и форсирането на второто техническо споразумение за Air policing, което България и Гърция подписаха миналата седмица. Първото - между правителствата на двете страни, беше подписано още през 2010 г. България вече има подобно споразумение и с Румъния. Според авторитетния сайт http://www.janes.com документът между София и Атина регулира охраната на българското въздушно пространство от изтребители на ВВС на Гърция, подобно на това между НАТО и прибалтийските републики, както и между Италия и Словения. Засега тази информация не се потвърждава, но споразумението ще позволи на България да разчита на гръцки изтребители в случай на нарушаване на въздушното й пространство.

Българските ВВС, които са част от Интегрираната система за противоракетна и противовъздушна отбрана на НАТО, осигуряват въздушния суверенитет на страната и са длъжни да предприемат мерки в случаи на констатирани нарушения на въздушното пространство на страната, на правилата за провеждане на полети в него, както и в случаите, когато в близост до морските граници летят въздухоплавателни средства без летателен план, с неизвестен товар и неизвестни намерения. В случаи на полети от подобен характер в зоната на отговорност на България над Черно море по команда от Обединен център за въздушни операции на НАТО българските изтребители, носещи дежурство за Air Policing, изпълняват задачи по откриване и съпровождане на въздухоплавателни средства, летящи без полетен план над международни води в близост до държавните граници.

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional