Свободата днес и тук 25 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Защо арх. Станишев налита на бой за Карадере?

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
https://www.bivol.bg

 


Сергей Станишев, лорд Норман Фостър и Георгий Станишев на изложбата на Норман Фостър в София декември 2007 г. Няколко месеца по-късно държавата заменя 700 декара терени на Карадере за реализация на проекта "Черноморски градини" на Фостър и Станишев.

Очевидно изнервен от документалните разкрития на Биволъ, арх. Георгий Станишев се закани да хвърли един бой на всеки, който твърди за връзката му с проекта за застрояване на Карадере. Биволъ твърди, че такава връзка е имало, има и до момента. Ето фактите:

Факт 1. Архитектурното бюро на Георгий Станишев "Проджектс" е българският партньор на световно известният архитект Норман Фостър в проектирането на комплекса "Черноморски градини". 

Самият Фостър идва в България, където в края на 2007 му е организирана изложба. На изложбата лорд Фостър е представен от Георгий Станишев на премиера Сергей Станишев и министър Асен Гагаузов, които разглеждат неговите проекти. По време на това събитие е представен и проектът за застрояване над плажа Карадере, който се казва "Черноморски градини".

Българската архитектурна авантюра на Фостър не остава незабелязана и от английската преса "Това, което ние като български екип от архитекти и Фостър и Партнърс правим е напълно адекватно на законодателството и законите в тази страна" - така е цитиран Георгий Станишев от най-авторитетния британски вестник Гардиън на 14 юли 2008.

Факт 2. На 26.05.2008 (шест месеца след дефилето на лорд Фостър в София) е актувана скандална заменка на 700 декара земя на Карадере между Държавна агенция на горите и фирмата Мадара Бяла. Тази земя е предназначена за проекта "Черноморски градини" на арх. Георгий Станишев. Как се случва това е абсолютно обяснимо: с държавна протекция на най-високо ниво.

Извадка от имотния регистър за заменените от държавата 700 декара край плажа Карадере срещу "имоти в друг регион"

Факт 3. Внесеният преработен проект от Мадара Юръп, който получи инвестиционен клас А преди дни е същият проект, изготвен от Фостър и Станишев, но преработен за реализация на по-малка част от постройките - три хотела и 1500 къщички с апартаменти. Мадара Юръп изрично посочва в отчетите си през 2013 г., че качеството на проекта на "Фостър и Партнърс" е залог за успешни продажби. Освен това от фирмата смятат да си гарантират разрешение за строеж чрез проектантите. Как точно ще стане тази гаранция? Както е станала заменката, за да се осигури земята за проекта? Чрез държавна протекция на най-високо ниво?

Из предложение на Съвета на Директорите до акционерите на Мадара Юръп от 2013 г.:

Такива инвеститори са привлечени от проекта Блек сий гардънс поради сравнително ниските цени, възможностите за отдаване под наем и качеството на дизайна на Foster + Partners.

Ръководството възнамерява да намали размера на проекта, както и да наеме международни и местни архитекти с голям опит, за да се гарантира, че за проекта Блек сий гардънс са спазени всички нормативни изисквания за получаване на разрешение за строеж.

(подчертаванията са от редакцията)

Факт 4. Правата на архитектурния проект са обект на договор между офшорката "Мадара Бългериън Пропърти Фънд Лимити"д в Джърси и "ББТ Проджектс" и до този момент. Това личи от документ на Комисията за финансов надзор (РЕШЕНИЕ №19 - ПД 04.01.2013 г.), в който е описано точно за какви права става дума.

"прехвърляне на права и задължения по договор, сключен между "Мадара Бългериън Пропърти Фънд Лимитид" и "ББТ Проджектс" АД.: "договорът държи правата върху проекта на Норман Фостър "Блек Сий Гардънс" и е важен за бъдещия успех на проекта и съответно на дружеството".

В същото време обаче българската фирма ще поеме и задължението на "Мадара Бългериън Пропърти Фънд Лимитид" към "ББТ Проджектс" в размер на 3 млн. евро. Тоест, уреждането на правата има и финансово измерение.

Следователно арх. Георгий Станишев има интерес от реализацията на проекта, така както един писател има интерес да бъде издаден ръкописа му. Най-малкото той ще го отбележи в своето портфолио, а е възможно да има и финансова изгода при построяване. Във всички случаи на базата на гореизложените факти можем коректно да твърдим следното: 1. имало е колизия на интереси на сем. Станишеви при заменката през 2008 г. и 2. договора за правата върху проекта, за който знаем, че съществува, дава отговор на въпроса има ли колизия на интереси на сем. Станишеви и в момента.

Очакваме арх. Станишев да покаже договора за правата върху проекта и да даде обяснения за това как ще бие журналисти - в полицията ли, с мутри, или лично? 

Да се говори за бой над журналисти от ефир и то от брата на лидера на ПЕС и лидер на управляващата партия в България е ясен знак и послание за саморазправа! Това е и предвестник за настъпващо мракобесие и връщане на мутренските времена от времето на Тройната коалиция, когато журналистите станаха директно мишени на мутренски престъпления и покушения.  Още повече, че арх. Георгий Станишев е свързан с един такъв прецедент. За едно от тези покушения, директно свързано с публикация за арх. Георгий Станишев от 2007 г. ще разкажем в следващия материал.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional