Свободата днес и тук 21 Май 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Великогръцки активист и служител на Пламен Тимев - Ганди начело на НAБЧ

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Биволъ

Председателят на НАБЧ Димитър Канариев е зам.-председател на великогръцката организация АХЕПА в България

Сдружението Национална Асоциация "Българско Черноморие" (НАБЧ), започна да разпраща до медиите своите становища през лятото на 2013, няколко месеца след основаването си през април в Поморие. НАБЧ се позиционира като проводник на интересите на "местните жители", защитава "инвестиционните проекти" и се активизира след всеки протест срещу застрояването на Черноморието. Последната му изява е срещу екопротестите за спасяване на Карадере.

Основен враг на НАБЧ са "злите сили" от вътрешността на страната и "жълтите павета": протестиращи срещу застрояването и природозащитни организации като "Зелени Балкани". Срещу тях сдружението сипе откровени лъжи и клевети, в пълен синхрон с фантазиите за "зелени октоподи", публикувани в олигархичните медии. Стремежът на НАБЧ е да се легитимира поне в медиите като "еко" организация, проявяваща особена загриженост за "чистотата" по крайбрежието. По тази тема на мушката му са любителите на дивото къмпиране.

Мегали ВИС-2

Най-активен в медиите е председателят на НАБЧ Димитър Канариев. От профила му в професионалната мрежа Linked In научаваме, че в момента той работи като търговски мениджър във фирмата "В.Р.Б. груп », собственост на добре известния Пламен Тимев - Ганди - кредитен милионер, оцелял в гангстерските войни висаджийски бос, известен също като Агент "Димов" на Държавна сигурност.

Преди това Канариев е бил четири години на служба в гръцкото посолство, а още по-рано - служител в гръцката Алфа банк.

Проследявайки « гръцката връзка » особено интересно е включването на Канариев като зам.-председател на българския клон на асоциацията АХЕПА - елинистка и великогръцка организация, ревностно защитаваща т.нар. "Мегали Идея" за Велика Гърция.

Справка в Дакси показва, че председател на сдружението АХЕПА БЪЛГАРИЯ ЧАПТЪР-СОФИЯ е живеещият в България бизнесмен с гръцко гражданство Йоаким Каламарис.  Той се занимава се с управление на имоти и строителство. Каламарис е доктор на науките от висшето икономическо училище в Свищов, титуловащо се Академия. Там аспирантстваше и известният съдебен лобист Красьо Черния.

Страницата AHEPABG.ORG с информацията за нейните създатели и членове в момента не е активна. Според справка в световния интернет архив archive.org, сайтът е бил видим през лятото на 2013 г., но изчезва след като Димитър Канареев започва активната си дейност в полза на инвеститорите и против природозащитните организации. Интернет домейнът е регистриран от изпълнителния директор на АХЕПА Йоанис Патиас. Той е управител на българския клон на люксембургската фирма за софтуерни разработки "Интрасофт Интернешънъл".

Фамилията Канариев нашумя публично преди 14 г., покрай бащата на Димитър Канариев, Славей Канариев - един от управителите на Българо-гръцко дружество "Анхиало". Неговите членове още тогава бяха започнали война срещу поморийския свещеник отец Петър Куманов, защото отказва да служи на гръцки език в храма за Великден. Прогръцките активисти организираха църковен съд и се опитаха да отстранят свещеника, заради позицията му да защити националния интерес. По този повод в медиите се появиха разкрития за това как резиденти на гръцкото разузнаване, изграждат мрежа от сътрудници по Южното Черноморие и са организирали в Несебър дори конгрес. Мероприятието се нарича "Конгрес на Източно-Румелийските гърци", като в името директно се прокарват антибългарски теории, според които 120 г. след Съединението Южна България не съществува, а се счита за Източна Румелия. Разкрити са специални списъци на всички деца в определени селища, като по-талантливите от тях се финансират от Гърция, чрез прогръцките НПО-та, за различни лагери, курсове за изучаване на гръцки език и предложения за образование в южната съседка. Според анализи на българските служби така се работи дългосрочна цел и се създава трайна предпоставака за промяна на националното самосъзнание на млади българчета, от по-бедни семейства, главно от Югоизточна България. След изнасянето на тези данни в печата дейността на великогръцките структури външно затихна, но явно не е прекратила своята активност.

Имотни контрапротестиращи

Другите членове на НАБЧ са хора с имотни и икономически интереси в района, показа разследване на сайта Club-Z.  Донка Китанова и Апостол Транов участват в "Сдружение на собствениците на земи от село Емона, местността Иракли и село Баня". Кирил Димитров е производител на сол, а Тодор Георгиев - ресторантьор и хотелиер.

НАБЧ организират и контрапротести. Така например шефът на местния клон в Царево, Стоян Йовнов, беше сред най-активните на контрапротеста в подкрепа на унищожителя на Странджа Петко Арнаудов миналото лято. Тогава "контрите" нападнаха протестиращите срещу назначението на Арнаудов за шеф на горското с възгласи "Нудисти", "нудисти" и станаха за смях наистина в национален мащаб.

Освен като местен шеф на НАБЧ, Йовнов е известен като бивш кмет на Царево от БСП и дългогодишен секретар на общината. Дъщерите му Петра и Донка са получили в края на 2006 г. право на строеж на общинска земя като "лица с жилищни нужди". В момента двете дъщери строят две внушителни сгради, които очевидно могат да задоволят летните жилищни нужди на десетина семейства, почиващи на море.

Двете сгради "за крайно нуждаещи се" на дъщерите на Стоян Йовнов


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional