Свободата днес и тук 21 Май 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Повече НАТО, по-малко БСП

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

На конференция на НАТО в София президентът Росен Плевнелиев апелира за повече НАТО в България като гаранция за сигурността на страната. Лидерът на Атака Волен Сидеров пък заяви, че партията му ще свали правителството, ако то подкрепи нови санкции на ЕС срещу Москва във връзка с руската агресия в Украйна. По темата слушаме Пламен Асенов.

„Необходимо е повече НАТО в България и региона. Апелирам за това” – каза вчера президентът Росен Плевнелиев на конференция в София под надслов „Бъдещето на НАТО”. Според него „Повече НАТО” означава „по-силно сътрудничество, да специализираме, да посочим какво още можем да направим заедно – може да не са самолети, а запасен център за киберзащита, може да бъде нова програма за подобряване на способностите”.

„Призовавам за пръв път на Балканите да се научим да работим заедно – България, Румъния и Турция да пазят заедно Черноморското пространство – каза още българският държавен глава. – По същия начин Румъния, България и Гърция да се опитат да подобрят сътрудничеството си. Докато много други държави вече го правят, България все още не е част от процеса на споделяне на отбранителни способности и интелигентната отбрана” – допълни Росен Плевнелиев.

Двудневната конференция в София е по повод 10-годишнината от членството на България в северно-атлантическия алианс, а президентският призив е свързан пряко със заплахата, която страната усеща заради ескалацията на напрежението в региона след анекса на Крим от Русия и очакванията за предстояща руска военна инвазия в Украйна.

Най-пресният и конкретен пример за това напрежение е рязкото повишаване на разузнавателните полети на руски самолети по самите граници на трите черноморски натовски държави – България, Румъния и Турция, полети, които задействат единната отбранителна система на НАТО и вдигат във въздуха дежурните изтребители. Както съобщи малко по-рано президентът Плевнелиев, който е и върховен главнокомандващ на страната, само за последните няколко седмици тези провокативни полети са повече на брой, отколкото всички подобни инциденти през последните 20 години, взети заедно.

Тази информация бе еднозначно потвърдена и от министъра на отбраната Ангел Найденов от БСП, който съвсем не може да бъде заподозрян в особени про-натовски чувства или антипатии към Русия. Нещо повече, в интервю онзи ден той добави, че засилващото се напрежение между НАТО и Русия може да означава, че в България ще се предислоцират бойни части на американската армия.

Бившият военен министър в правителството на ГЕРБ Аню Ангелов пък призова официална София да не чака предложение от Алианса, а веднага да поиска разполагането на американски самолети Ф-16 на летището в Граф Игнатиево, за да се спрат руските провокации по границата.

Според него трябва да започне също по-пълноценно използване от страна на НАТО на военния полигон в Ново село, както и на българско пристанище от Подвижната военно-морска група на НАТО.

Дали конкретни стъпки в тази посока ще бъдат предприети, предстои да се разбере вероятно още в близките дни – особено ако наистина се стигне до все по-очевидно подготвяното от Русия военно нахлуване в Украйна. При всички случаи обаче е ясно нещо друго – че дори в България да се дислоцират допълнителни сили на НАТО, това ще стане по решение на самото НАТО, а не по искане на сегашното ляво управление на страната.

През последните дни все по-силни и все по-явни стават тенденциите в основната политическа сила, която стои зад правителството – БСП, да подкрепя руската агресия в Украйна, като се противопоставя на евентуалното засилване на европейските санкции срещу Кремъл. Това не е форма на обикновена политическа слепота или некадърност да се преценят реалните заплахи за България в тази ситуация. Това е проява на отдавна известното подчинено отношение на българските социалисти спрямо Русия, което и сега, както е ставало няколко пъти във важни исторически моменти през последните стотина години, граничи с национално предателство.

Нещо повече, сегашните неотложни въпроси, свързани с агресивното руско поведение, освен че вкарват в силен психически дискомфорт българските социалисти, но ги сварват и в изключително неподходящ, от тяхна гледна точка, момент, поставят ги в сложна политическа ситуация. От една страна, те са изправени пред избори за Европейски парламент, така че трябва поне да запазят подкрепата, която традиционно имат, от предимно русофилски ориентирания си електорат.

От друга страна – точно преди изборите БСП е в ситуация на ефективно разцепление, след като доскорошният президент-социалист Георги Първанов и други влиятелни фигури, се отцепи и създаде движението АБВ. На практика неговата единствена опция за политическа реализация е откъсването на електорат от БСП. А един от основните му инструменти за тази цел пък е не друго, а критики към ръководството на БСП, начело със Сергей Станишев, че то предава интересите на Москва, като се солидаризира с европейските санкции и не прави достатъчно за реализация на руските енергийни проекти в България.

Това е пряк удар точно в сърцето на левицата, който е наистина болезнен за тях не само защото идва отвътре, а и защото е прицелен точно в центъра на социалистическата орбита – връзката с Русия.

От трета страна БСП има все по-големи проблеми с досегашния си съюзник – пронацистката и проруска партия Атака, с чиято парламентарна подкрепа бе създадено и продължава да съществува правителството на Пламен Орешарски. В интервю за Ройтерс онзи ден лидерът на Атака Волен Сидеров предупреди, че ако БСП продължи да подкрепя европейските санкции срещу Русия и не наложи вето върху тях, Атака ще започне да действа за сваляне на правителството.

От четвърта страна пък не бива да се забравят и противоположно действащите фактори. БСП вече доста години опитва, поне привидно, да играе ролята на социалистическа партия, реално възприела европейските принципи и ценности. Макар с мимикрията си тя да не заблуди никого в България, заблуди мнозина в Европа. Стигна се дотам, че лидерът на БСП Сергей Станишев дори беше избран за председател и на Партията на европейските социалисти.

В момента обаче традиционните партии от европейската левица отчитат явните аналогиите между поведението на Путин сега и поведението на Хитлер преди 75 години. Те се опасяват от това и еднозначно са част от европейската политика за възпиране на руската агресия. Затова ако българските социалисти тръгнат активно да обслужват вътрешните си нужди, като открито защитят кремълския режим и неговите действия, точно преди европейските избори те биха изпаднали в европейска изолация – нещо, което също не им се иска да се случи.

Така че в момента БСП се намира в твърде шизофренична ситуация и не се знае ще намери ли изход от нея. Това продължава вече повече от месец, а лошата новина за всички е, че социалистите нямат изход, който да е добър едновременно и за тях, и за националните интереси на България. А в такива случаи, както отдавна се знае, те винаги предпочитат себе си.

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional