Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

​Единодействието на десните е обречено да успее, но кога?

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Георги Боздуганов

Движение “22септември” е отстоявало и продължава да отстоява своята позиция за приемане на нова българска конституция. На състоялият се на 31 март коснтитуционен форум, повечето от участниците изказаха същото мнение. Възникват обаче и множество въпроси, които се нуждаят от специално внимание.

Първо. В настоящият парламент е най-малкото неуместно да се търси мнозинство за свикване на Велико народно събрание и приемане на нов, качествен обществен договор съответстващ на интересите на българските граждани. Всички десни сили трябва да са наясно какво искат - оставка на правителството и нови парламентарни избори или преговори с БСП и ДПС за промени в настоящата конституция.

Дори да приемем, че се постигне някакво съгласие с БСП и ДПС за конституционни промени, някой вярва ли сериозно, че могат да се отстранят принципните недостатъци на настоящия основен закон:

- липса на справедливост

-липса на взаимен контрол на властите

-липса на ефективно устроена съдебна система работеща в полза на обществото

-липса на норми за безусловното отстояване на националната независимост

Длъжни сме да знаем, че повечето основополагащи текстове на тази материя могат да бъдат променяни единствено от Велико народно събрание и да помним, че демагогията на двете партии е напълно предсказуема след четвърт век позната политическа практика.

Намаляване на броя на депутатите, забрана за прескачане от група в група и качествени структурни промени в съдебната власт са изцяло в правомощията на Велико народно събрание и не могат да бъдат постигнати чрез преговори в настоящия парламент. Отделен въпрос е, че галещото ушите на гласоподавателите предложение за свеждане на депутатите до 120 души би довело до формиране на един неработещ парламент. Отсъствията поради участие в парламентарни делегации, работни посещения в чужбина , срещи с избирателите, здравословни проблеми и пр. биха довели до перманентна липса на кворум и пуста зала. В съседна Гърция броя на депутатите е 300 души, а в добре уредените Норвегия и Дания, където необходимостта от обществени промени е минимална, народните представители са съответно 169 и 179 души.

Второ. Необходимо е цялостно обединение на всички десни, национално отговорни политически сили за предизвикване на предсрочни парламентарни избори и постигане на 2/3 мнозинство от народното представителство. За да го постигнем трябва да убедим българските избиратели, че всичко, което ще правим е единствено в служба на тяхното добро и просперитета на страната. Затова искаме нова конституция и нови правила в обществото. С такова мнозинство можем да свикаме Велико народно събрание и да напишем добър обществен договор, какъвто сме обещали. Без да разчитаме на “добрата воля” на БСП и ДПС. Днес половината от българските граждани не гласуват докато част от гласуващите го правят с отвращение. Всички те трябва да бъдат убедени, че имат кауза и ще гласуват за себе си и своите деца. Новата конституция, която ще положи началото на истински демократичната държавност е именно тази кауза , която може да мобилизира вота на българския народ

Трето. Отстояване на европейските ценности според принципите на Европейската народна партия са основа за единодействие на десните политически сили на предстоящите евроизбори и след тях. Постигане на взаимна толерантност ще бъде не само едно добро начало за увеличаване на доверието, но и условие без което не може. Когато от другата страна са изправени поне пет евразийски партии подкрепени с огромна медийна мощ, всички десни разпри са контрапродуктивни.

Четвърто. Българската икономическа и енергийна независимост е не по-малко важна от приемането на нова конституция. Повечето партии избягват темата. Когато обаче спираме развитието на технологиите и се лишаваме от собствени енергийни източници се обричаме на бедност, икономически застой и външна зависимост.

Последно. Надявам се първата политическа сила ГЕРБ да остане първа и след евроизборите. Радвам се, че там четат написаното от “22 септември” и дори ползват някои от идеите за мото на своята кампания (“Няма време само за протакане, защото нашето бездействие е най-сигурната защита на родната плутокрация и руската пета колона.), но още-повече ще се зарадвам да осмислят докрай втората част на изречението и не си правят илюзии по отношение на БСП и ДПС.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional