Свободата днес и тук 21 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Телеграф": Европа се готви да замрази дълбоко "Южен поток"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Медиапул

Европейският съюз се готви да замрази плановете за завършване на газопровода Южен поток през Черно море от Русия на стойност 50 милиарда долара - първото сериозно действие, с което ЕС да накаже Кремъл за завземането на Крим. Това пише във вторник британският вестник "Телеграф".

Вестникът твърди, че важни подробности са станали известни от изтекла в медиите информация за среща на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу с български политици, на която той предупредил България да не пречи на новата твърда линия на ЕС към проекта и да не се опитва да подкопава единния отговор на ЕС за Украйна.

"Казваме на България да бъде много предпазлива", заявил Барозу, цитиран от български медии. Барозу казал, че "в България има хора, които са агенти на Русия", намеквайки за личности в Социалистическата партия, които се опитват да сключат двустранна сделка с Кремъл, посочва "Телеграф".

Брюксел се отнася сдържано към проекта Южен поток, свързан с огромни договори за олигарси, близки до Путин. Официалната линия е, че проектът все още е в сила, но изтеклите изявления на Барозу потвърждават, че той е политически мъртъв.

Германската канцлерка Ангела Меркел очевидно губи търпение към Путин, който изглежда я е заблудил два пъти в телефонни разговори, обещавайки й първо, че няма да завземе Крим, а след това, че няма войски по границата с Украйна, посочва "Телеграф".

Заради кризата в Украйна е прекъснато изграждането на "Южен поток” на Балканите. Това пък твърдиамериканският посланик Карлос Паскал. Македонското електронно издание "Фактор", цитирано от "Фокус", пише, че според Паскал в резултат на украинската криза Брюксел е решил изцяло да спре издаването на разрешения, необходими за изграждане на газопровода, от който Македония очаква да получи газ.

"Газопроводът "Южен поток” е съществен въпрос. Той няма да донесе нови количества газ в Европа, а ще пренасочи тези, които сега минават през Украйна. За да може да се изгради този газопровод,са необходими огромен брой разрешения от ЕС. Брюксел съобщи, че е прекратил този процес и няма да позволи нови крачки в тази посока. Няма банка която да одобри средства за изграждане на газопровода”, заявил Паскал.

Зам.-министър на енергетиката: Няма такова нещо, не е в интерес на Европа

Към момента няма информация, че Европейският съюз обмисля замразяване на "Южен поток", като санкции срещу Русия заради анексирането на Крим, коментира пред журналисти във вторник заместник-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов. Според него не е в интерес на Европа да стори това, тъй като в проекта участват сериозни европейски капитали.

Подводното трасе на газопровода се реализира от консорциум между руската "Газпром", италианската ЕНИ, френската "Е Де Еф" и германската "Винтерсхал". Тази проектна компания в последните два месеца подписа редица договори за доставка на материали за тръбата и за построяването й с редица германски и италиански фирми, сред които и "Сименс".

"След като се появиха тези съобщения за замразяване на проекта, говорителката на комисар Йотингер каза, че няма такова нещо и разговорите продължават между ЕК, в лицето на Йотингер и неговия екип и Русия. Комисар Йотингер обсъжда с Русия три проблема - за разделяне на доставчика от оператора, за тарифите и за допуска на трета страна", каза Айолов. Той допълни, че по последния въпрос България е представила протокол от 31 октомври миналата година, в който "Газпром" дава съгласие на нейна територията да има допуск на трети страни.

Всъщност, споменатото от заместник-министъра споразумение засега не е публично и не е ясно какво точно е подписано в него. Освен това внесената от депутати-социалисти и приета на първо четене поправка в Закона за енергетиката предвижда различен статут на отделните участъци на газопровода. Морският участък се предвижда да бъде изключен от обхвата на европейската директива, задължаваща оператора "Гозпром" да допусне и други търговци на газ до тръбата.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional