Свободата днес и тук 13 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Между война и мир в Украйна

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Светломира Гюрова, http://www.capital.bg

 

Кризата навлезе в нова, опасна фаза. Русия изглежда решена да разкъса страната, а ЕС и САЩ нямат много време и опции

 
  •  

Със заграбването на Крим Владимир Путин възвести своята идея за нов световен ред. Промяната в отношенията между Запада и Русия ще се отрази и на България

 

Докато погледите продължават да са насочени към 40-те хиляди руски войници, струпани по украинската граница, атаката на Владимир Путин срещу по-малкия западен съсед вече се случва. Само че, не с помощта на руски танкове, а под далеч по-прикрита форма.

Със завземането една след друга на административни сгради в ред градове в източната част на страната от въоръжени групи, кризата в Украйна навлиза в нова и критична фаза. Правителството в Киев е в патова ситуация - от една страна не може да си позволи да загуби напълно контрол над части от държавата, от друга, ако започне военна операция срещу проруските сепаратисти и включи армията (както обещава и. д. президентът Олександър Турчинов), това може да бъде използвано от Москва като претекст за нахлуване.

Стратегията на Путин изглежда е да направи всичко възможно да минира президентските избори в Украйна на 25 май чрез нагнетяване на напрежението. Така, ако все пак не успее да попречи на провеждането им, после ще може да твърди, че новият президент е нелегитимен, защото е избран в ненормална ситуация. Същевременно случващото се в момента притиска и отслабва временното правителство в Киев и може да го принуди да бъде по-податливо на исканията на Москва - федерализация на Украйна и ангажимент за военна неутралност (т. е. никакво членство в НАТО). При всички положения Путин вдига залозите и се опитва да влезе с по-силна позиция в планираните за четвъртък разговори между Украйна, Русия, ЕС и САЩ. 

Междувременно Брюксел и Вашингтон са изправени пред дилемата как да реагират. И отговорът им ще зависи от това как дефинират "инвазия" и дали ще счетат сегашните действия на Москва за достатъчни да активират третия кръг санкции срещу Русия. Ако Путин се ограничи със сегашните действия - окуражаване и провокиране на "спонтанни" бунтове в Източна Украйна - за САЩ и особено за разкъсвания от вътрешни противоречия ЕС може да е по-трудно да вземат решение за сериозни санкции. Но пък ако продължават да чакат, може да се окаже, че съвсем скоро Украйна вече ще е отвъд всякакво спасяване.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional