Свободата днес и тук 13 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Русия купува българската енергетика

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://kafene.net

Руската "Стройтрансгаз", чийто собственик е близък приятел на президента Владимир Путин, е отправила оферта към закупуване на дял от Българския енергиен холдинг (БЕХ), съобщиха правителствени източници на Mediapool. 

Все още няма официално съобщение от БЕХ и ресорното Министерство на икономиката и енергетиката.

Компанията "Стройтрансгаз", която се кани да строи българската част на газопровода "Южен поток", е в преговори и за изкупуване на "Енергеромент холдинг". От българското дружество потвърдиха пред Mediapool, че има интерес от руски инвеститор.

Руската  „Стройтрансгаз" е основана през 1990 г. като неголяма строителна компания. През годините обаче прераства в мощен холдинг, който работи като инженерингова и строителна компания в областта на енергетиката, нефтогазовата и химическа промишленост, пътно строителство и промишлената екология.

Мажоритарен собственик на "Стройтрансгаз" с над 96% е STG Holdings Ltd, в което 63 % се държат от бизнесмена Генадий Тимченко, когото често наричат "приятеля на президента на Русия Владимир Путин".

Тимченко е в черния списък на САЩ заради анексирането на Крим. "Газпромбанк" държи 20% от акциите на строителната компания.

Руската компания е сред основните големи подизпълнители на "Газпром" за строителство на компресорни станции и е сред инициаторите за изграждането на "Южен поток".

Подозренията на редица наблюдатели, че БЕХ е умишлено източван и лишаван от средства, за да бъде закупен от руска компания, а съответно и от руската държава, се потвърждават с тази новина.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional