Свободата днес и тук 11 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Политическата скара-бира

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Славея Балдева, www.slaveyabaldeva.wordpress.com


            Преди дни българският външен министър заяви пред ИТАР-ТАСС, че България ще даде всичко от себе си за „Южен поток”. За какво е тази жертвоготовност, при положение че Европа СЕ ОТКАЗВА от потока. Хем ще се съобразим с европейските съюзници да го запрем, хем още тази година ще почнем да го строим. Не е вярно, че цяла България подкрепя изграждането на „Южен поток” на наша територия. Не е вярно, че има единомислие между управляващи и опозиция. Всъщност – вярно е, ако става дума за парламентарната опозиция. Извънпарламентарната такава – в лицето на Реформаторския блок, е срещу изграждането му.

            Верен на себе си, министър Стойнев постигна нови висоти като вмени на Гюнтер Йотингер твърдения, превръщащи го в ревностен защитник на проекта. На какво ли е разчитал, при положение че последва опровержение. Или натискът от изток вече изисква пълна и безогледна мобилизация без оглед на истина, логика или някакви си национални интереси. Европа се отказва, но ние настояваме да строим през юни, а може би още през май.

            Кой от днешната опозиция – парламентарна или извънпарламентарна, подкрепя полския премиер Доналд Туск за създаване на европейски енергиен съюз. Така Русия ще се види принудена да преговаря не с отделни европейски държави и доказани слаби звена, а с общ европейски субект. Срамно е, че доказаното слабо звено е България. Срамно е, че привиждаме стратегически съюзник в агресията на уж бившата си слънчева система срещу целия останал свят. Без няколко знайни държави и няколко световно непризнати такива. Това вероятно значи, че Европейският съюз, в който членуваме, не ни е толкова стратегически съюзник.

            Сякаш вече не е толкова трудно да определим кой къде е. Не, че беше и преди, но става все по-ясно. От Реформаторския блок са солидарни с Доналд Туск за обща европейска позиция при преговорите с Москва, което ще допринесе за по-ниска цена при доставката на газ от Русия. Подкрепата за тази евентуална обща европейска позиция ще доведе до намаляване на сметките на всички българи – включително на привържениците на БСП. Лидерът на ГЕРБ г-н Борисов смята, че в Европа има съпротива срещу подобна идея. Защото големите западни компании, които участвали в доставките на газ от Русия, си пазели интереса. Европа узрява, макар и бавно, компаниите й да претърпят известни загуби сега, вместо бъдещи по-големи загуби от сегашното бездействие. Европа опроверга министър Стойнев и даде да се разбере, че не е ревностната квачка над яйцето „Южен поток”. България може да избере път за енергийна независимост, но в момента прави всичко, за да увековечи своята зависимост.

            Скарите вече са включени. Политици пекат кебапчета за благодарния електорат. Други откриват кампанията си в чужда/братска страна, където получават орден за съвестно свършена и вероятно бъдеща работа. Ако не се класират, ще се появят техни заместители-кебапчии. Каймата не спира да се меси, а новите й етикети не са проблем.

            И да имам, и да съм имала резерви към Меглена Кунева, в момента тя е на ясна позиция по оста Европа – Евразия. На противоположната позиция са всички политически клонинги, обявяващи се за алтернатива на статуквото, което ги създаде.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional