Свободата днес и тук 19 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Проверката срещу Василев, Пеевски и Бареков се върти между прокуратурата, БНБ и данъчните

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Екип на Mediapool

Проверката по сигнала на "Протестна мрежа" за съмнителното финансиране и данъчни престъпления срещу банкера Цветан Василев и политиците кандидати за евродепутати Делян Пеевски и Николай Бареков продължава вече три месеца и не се вижда финала й. Тя се върти между държавното обвинение, образувало проверката, и институциите, които трябва да подадат необходимата информация - БНБ, Националната агенция за приходите, Комисията за финансов надзор.

 В сряда главният прокурор Сотир Цацаров каза пред журналисти, че проверката не може да приключи бързо, тъй като са възложени и данъчни ревизии и ще се наложи и разкриване на данъчна тайна.

 Така активната предизборна кампания на лидера на "България без цензура" Николай Бареков и "отсъстващата" кампания на сложения под №2 в листата на ДПС Делян Пеевски приключва щастливо непомрачена от евентуални смущаващи разкрития.

 Друг е въпросът дали такива можеше да има, ако институциите, от които прокуратурата очаква отговори, са реагирали своевременно.

 "Данните (от БНБ - бел. ред.), които са ни изпратени, или не са данните, които бихме искали да получим в хода на проверката, или са непълни и се нуждаят от разширяване", коментира в сряда главният прокурор.

 "По отношение на част от данните от НАП ни бе отговорено, че представянето им изисква разкриване на данъчна тайна по реда на ДОПК. Подписал съм писмо по силата на разпоредбите на този кодекс, с което искам разкриване на данъчна тайна, след като НАП счита, че това е данъчна тайна. И най-сетне вчера (във вторник - бел. ред.) е пристигнало допълнение към сигнала, което има същите податели, и което допълва отделните пунктове от него (...). Вътре има твърдения, които изискват много конкретни, събиране на данни от КФН, както и допълнителни данни от тази комисия и от финансов надзор по отношение на конкретна банка", каза още Сотир Цацаров.

 "Проверката не би могла да приключи твърде бързо (...), тъй като са възложени и данъчни ревизии, които не могат да приключат в рамките на две седмици, а необходимо да бъде разкрита и данъчна тайна. Предприети са тези стъпки. До БНБ на три пъти са изисквани документация и документи за тези лица. Така че не очаквайте тази проверка да бъде приключена бързо", потвърди и зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

 В материалите, подадени до прокуратурата, са визирани съмненията за сериозни несъответствия между подадените от "успелия млад човек" Пеевски (както той сам се окачествява) официални декларации и действително притежаваното от него имущество.

 Цитирани са и данни за връзки между Пеевски, майка му Ирена Кръстева и офшорни дружества. В сигнала се визира и дейността на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев, както и кредити, които КТБ отпуска на свои клиенти – свързани лица, в пропорции, които многократно надхвърлят законовите ограничения. В сигнала се обръща внимание и на произхода на средствата на движението на Бареков "България без цензура", което прерасна в партия.

На въпрос на Mediapool как да се разбират думите на главния прокурор за многократната и продължителна комуникация на обвинението с БНБ и Националната агенция за приходите, от двете институции отказаха какъвто и да е официален коментар.

 Това не е изненадващо, тъй като БНБ и НАП по принцип се въздържат да дават информация по текущи проверки. Проблемът е, че ако съмненията, посочени в сигнала на "Протестна мрежа" са факт, то нарушенията са станали със знанието и съдействието (активно или пасивно) на БНБ, КФН и НАП. В такъв случай на прокуратурата се отваря много по-голяма работа и от съвсем друг порядък, тъй като близостта на управляващото мнозинство с визираните лица предопределя реакцията на парламента, който избира управителя на БНБ и Комисията за финансов надзор, и правителството, което отговаря за НАП.

 От думите на главния обвинител не стана ясно в какъв срок може да завърши проверката дали три публични фигури са изрядни във финансовите и данъчните си отношения, за да бъдат потвърдени или прекратени съмненията за тяхната обществена порядъчност. Не се разбра и какво би предприел спрямо институциите, които бавят исканата информация, тъй като ако няма реакция, биха възникнали подозрения за бавене на топката по "взаимно съгласие".

 По време на предишния си шеф Борис Велчев прокуратурата превърна в запазена марка практиката да разтегля във времето проверки по обществено значими случаи, като се позовава на обема на работата. Така преди шест години бе назначена проверка на няколко крупни имота на ДПС, свързвани с тогавашния лидер на ДПС Ахмед Доган.

 Депутатите от комисията за борба срещу корупцията в 40-ото Народно събрание поискаха да разберат кой е действителният собственик на тези имоти. Сигналът, който комисията изпрати в прокуратурата, послужи за образуване на проверка. Последно за развоя на проверката се чу чак в средата на 2012 година.

 Причината бе, че тогавашното ръководство на НАП начело с Мария Мургина на практика отказваше да сътрудничи на депутатите. Приемникът й на поста Красимир Стефанов изпрати две писма до парламента. От тях стана ясно, че имотите, свързвани с Доган, са купени на съмнително ниски цени, работят на загуба, но получават огромни банкови кредити.

 Четири години по-късно - през 2012 година, прокуратурата съобщи, че не води разследване около имотите на Доган.

 Прословутите имоти на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов бяха проверявани от НАП, която след доста месеци "работа" не установи нищо нередно, но не разсея съмненията, че има несъответствие между доходите на проверявания и стойността на имотите. След като приходната агенция се сдоби с ново ръководство, в края на миналата година започна нова проверка на същите имоти. Резултат още няма.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional