Свободата днес и тук 23 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Съкрушително поражение на Путин в Украйна

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Андрей Иларионов*, Ехото на Москва, 26 май 2014

Главният резултат на украинските президентски избори не е това, че за президент е избран Порошенко.

И не е това, че за първи път украински президент е избран на първи тур.

И даже не е това, че Юлия Тимошенко понесе сериозно поражение, което поставя под съмнение шансовете й за основна роля в политическия живот на Украйна.

Главният резултат от вчерашните президентски избори е формално-юридическата смърт на путинския мит за т.нар. “разкол” на Украйна на западноцентрална и югоизточна част, на “западници” и рускоезични, на Бандеровщина и Новорусия.

Това е погребение на путинския план за разделяне на Украйна.

Това е окончателният завършек на 20-годишния период на “украинизация”, важен етап по пътя на озападняването и европеизацията на Украйна.

За първи път от две десетилетия избори в независима Украйна държавният глава е избран не с гласовете на жителите от Изтока на Украйна срещу гласовете на жителите от нейния Запад и не с гласовете на жителите на Запада срещу гласовете на жителите на Изтока.

За първи път президентът на Украйна е избран с гласовете на цяла Украйна, с гласовете на жителите на всички големи украински региони.

Нещо повече, първите четири кандидати за президeнт на Украйна по количеството на получените от тях гласове на днешните избори (Порошенко, Тимошенко, Ляшко и Гриценко) независимо от детайлите на техните програми и персонални особености, политически представляват Запада и Центъра на Украйна, а не нейния Изток и Юг. По сумарния брой на получените от тях гласове (около 83% по данни на екзит-пол) това означава абсолютна победа на националния избор на украинските граждани на западния вариант на развитие на единна Украйна. Броят на гласовете, получени от най-популярния кандидат, който може да се разглежда като кандидат на Изтока – С. Тигипко (4,8%), а също от най-популярния путински кандидат – М. Добкин (2,1%), означава, че проектите на В. Путин за завладяването на Украйна, за налагането контрол върху Украйна, за разделянето на Украйна са претърпели съкрушително поражение.

С други думи, междинните резултати на десетмесечната путинска война срещу Украйна - въпреки многобройните твърдения на путинските пропагандисти за нейните уж невероятни успехи и победи – показват тотален крах на плановете на Путин в Украйна.

Украйна не стана бандеровска.

Или антирусийска.

Или антируска.

Украйна, на практика цялата Украйна, стана антипутинска.

И ориентирана към интеграция в западния, т.е. в съвременния свят.

Поздравяваме братския народ!

 

* Съветник на президента Путин по икономическата политика 2000-2005 г., подал оставка поради несъгласие с изграждането на държавен корпоративизъм.

Превод: Даниела Горчева


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional