Свободата днес и тук 15 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Еврокомисията започва наказателна процедура срещу България заради "Южен поток" (обновена)

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
В. Дневник

 Европейската комисия започва наказателна процедура срещу България заради несъобръзяването й с европейските изисквания във връзка с изграждането на "Южен поток", съобщи "Капитал".


В писмото от Генерална дирекция "Вътрешен пазар и услуги" до българските власти, изпратено днес, се посочва, че притесненията на Брюксел са свързани с това дали проектът е съвместим с европейското енергийно законодателство. "Но ние имаме основание да вярваме, че и други правила на вътрешния пазар, в частност тези за обществените поръчки, са били нарушени.", каза говорителят на дирекцията Шантал Хюз пред "Капитал daily".

Процедурата започва не само заради начина, по който бе избран изпълнител на проекта на българска територия, но заради подписаното през 2008 г. междуправителствено споразумение за изграждането на газопровода между България и Русия. В него се дава предимство на компании от двете страни при доставките за газопровода.

България има месец, за да отговори на писмото, в противен случай комисията изпрати случая в Европейския съд, който може да наложи глоба на България.

Няма конкретно възражение от Брюксел по текст от промените в Закона за енергетиката, с които се въвежда понятието "морски газопровод", а "всичко са само приказки", обяви наскоро депутатът от БСП Явор Куюмджиев. Той е един от вносителите на промените, които според оценки на Брюксел са в полза на Русия и "Южен поток" и изключват част от територията на ЕС в България от европейското законодателство.

Европейската комисия вече предупреди, че ще започне  процедура срещу България, ако страната допусне нарушение на европейското законодателство.

Конкурсът за строител на газопровода на българска територия беше обявен на 31 октомври като той не беше съобразен със Закона за обществените поръчки, защото от смесеното дружество "Южен поток-България" (в което участват държавните "Газпром" и Българският енергиен холдинг) твърдят, че няма нужда да спазва този закон в случая.

Победителят в търга - консорциум между руската "Стройтрансгаз" и българското обединение "Газпроект юг" (водено от фирми, близки на депутата от ДПС Делян Пеевски и Корпоративна търговска банка), беше обявен миналата седмица. Новината съвпадна със срещата на премиера Пламен Орешарски с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. По време на срещата е бил обсъждан проблемът и Орешарски е обещал да вземе под внимание бележките на Брюксел.

Европейската комисия започна проверка на процедурата за строител през януари след като кандидати в търга се оплакаха, че са ощетени. Причианта за оплакването стана прекалено краткия срок, в който кандидатите трябваше да подадат оферти.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional