Свободата днес и тук 23 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Южен поток" и неговата логика

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Дойче веле

Започналата наказателна процедура срещу България заради нарушения на европейското право при строителството на "Южен поток" не изнанадва наблюдателите. Илиян Василев, Красен Станчев и Огнян Минчев не вещаят нищо добро.

 

DW.de


 

Погазването на суверенитета и енергийното законодателство на Европейския съюз в принадлежащата на България част от черноморския шелф и незачитането на европейските правила при избора на изпълнител на проекта за изграждане на газопровода "Южен поток" са основните мотиви на Европейската комисия да започне поредната си наказателна процедура срещу България.


След многобройни предупреждения към правителството в София, Брюксел вече е отправил официална молба да бъде спряно изпълнението на дирижирания от Кремъл и подопечния му "Газпром" енергиен проект още в първата "информационна" фаза на стартиралата наказателна процедура, в която страните обясняват своите действия и претенции.


И битката, и залозите са огромни


Експертът по енергийните въпроси и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев е категоричен, че съдбата на "Южен поток" е свързана с преговорите за регулиране на проблемите около доставките на руски природен газ за Украйна, в които участва и Европейският съюз. Бъдещето на проекта е минирано от ескалацията на събитията в Източна Украйна, която прави осъществяването му почти невъзможно.


"Няма логика Брюксел да мобилизира огромни средства в помощ на Украйна и едновременно да позволи бюджетът на тази страна да губи приходи от транзита на газ. Разбира се, възможностите на Европейския съюз да се намеси директно и да спре началните строителни работи са силно ограничени, особено в морския участък на съоръжението. Но Русия няма да започне строителството без достатъчно гаранции, че газопроводът ще премине през територията на България.


Експертът по енергийните въпроси Илиян Василев


Уверенията на шефа на "Газпром" Алексей Милер, че "Южен поток" ще се случи въпреки всичко, звучат като пропагандни твърдения на руски министър, а не като думи на предприемач в международния газов бизнес, който мери внимателно всяка своя дума. Милер трябва да изпълни заръката на Кремъл за поредната офанзива на фронта срещу Европейския съюз", отбелязва Илиян Василев.


Неговото становище е, че "Южен поток" е само една от картите, които ще бъдат изиграни в покера между Москва и Брюксел. "В него има и по-високи залози - например реакцията на Европейския съюз спрямо резултатите от разследването срещу "Газпром" за монополно положение на европейския пазар или проектът за въвеждане на еднакви цени за руския газ във всички държави-членки на Европейския съюз“, убеден е Василев.


"Отношението към проекта е фактор, който формира вътрешнополитическата ситуация в България и съдбата на политическите играчи. Битката и залозите в нея са огромни и са най-значимите за подобни външни зависимости в целия Европейски съюз", обобщава бившият посланик.


Какво е обещала България на "Газпром"?


Икономистът Красен Станчев не се съмнява в източника на руската непоколебимост, че проектът за газопровод между Русия и Европа по дъното на Черно море ще се реализира въпреки съпротивата на Европейския съюз. "Явно в Москва са получили уверения за това от София. В "Газпром" не се интересуват от обстоятелството, че българските данъкоплатци ще плащат всеки ден по 8000 евро глоба до отстраняване на нарушенията на европейските правила по проекта "Южен поток", каквато е стандартната парична санкция. Но тя може и да е по-голяма в зависимост от повода за налагането ѝ. Има хипотеза и за по-тежък вариант, а именно България да излезе от Европейския съюз", резюмира последствията Красен Станчев.

 

Икономистът Красен Станчев

 

Илиян Василев не смята, че възможеният изход от създалото се напрежение между София и Брюксел е подобно крайно решение.


"По-скоро можем да очакваме нов "ледников" период между България и Европейската комисия, който ще доведе до замразяване на редица европейски програми и фондове за страната. Очакваните от българите жизненоважни решения и процедури, като влизането в Шенгенската зона или в еврозоната, ще бъдат отложени в необозримо бъдеще. Страхувам се, че залозите на немногочислената кохорта от български политици и бизнесмени, която разчита "Южен поток" да продължи, са толкова големи, че тя няма да се поколебае да влезе дори в открити стълкновения с Европейския съюз и с българското общество, само и само да запази статуквото", убеден е бившият български посланик в Москва.


Според Василев, в руските енергийни проекти няма ясна бизнес логика и доказателства, че са търсени на пазара и че могат да бъдат печеливши. "Подозирам, че една от следващите реакции на Еврокомисията ще бъдат разследванията за неправомерна помощ от страна държавите-членки при осъществяването на тези проекти и така може да се стигне до истината за непрозрачните и изкуствено завишени цени на руските енергийни начинания, както и да бъдат разкрити кръговете и конкретните лица, които се облагодетелстват от тях. Експертите откриват в изчисленията за себестойността на "Южен поток" завишение от поне два милиарда евро, което не намира оправдание и не може да се обясни при сравнения със сметките за подобни проекти в Европа. Този факт поражда съмнения за циркулирането на нерегламентирани бизнес практики и създава огромно напрежение в обществото. Подобни разминавания няма как да убягнат от погледа на Еврокомисията", убеден е Илиян Василев.


Българският "национален" интерес


Политологът Огнян Минчев


Политологът Огнян Минчев оприличава хиперактивността на сегашното българско правителство в подкрепа на руския геополитически проект "Южен поток" като действия на марионетки в защита на спонсориращ ги пазарен монополист.


"В ценоразписа на този газопровод няма елементарна бизнес логика. Оказва се, че километър от тръбата през Дунавската равнина ще бъде два пъти по-скъп, отколкото километър от трасето през начупения релеф на сръбска територия и три пъти по-скъп спрямо километър от газопровода през труднодостъпните алпийски терени на Словения. България се оказва едновременно под корупционния натиск от Москва и под абсолютно легитимния натиск от страна на Европейската комисия да не допуска тарикатлъци като измисления от депутатите на БСП "морски газопровод", за който не важат правилата на Третия енергиен пакет на Европейския съюз. А той цели именно редуцирането и уеднаквяването на налаганите сега от "Газпром" високи монополни цени. Усилията на сегашните управляващи в София да подпомогнат руския монополист имат потенциала да доведат до национална катастрофа. В "Южен поток" няма и следа от български национален интерес. Нещо повече - осъществяването му поставя под съмнение независимостта на страната", заключава политологът Огнян Минчев.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional