Свободата днес и тук 26 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

БСП обяви война на ЕС: Ще строим "Южен поток" въпреки евросанкциите

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Екип на Mediapool

България ще строи "Южен поток" независимо от санкции на Европейската комисия (ЕК). Това "категорично решение" е взело Изпълнителното бюро на БСП, съобщи зам.-председателят на партията Димитър Дъбов във вторник, ден след стартираната наказателна процедура на Брюксел поради съмнения за нарушени правила за обществените поръчки при избора на строител за българското трасе на газопровода и отправеното искане за спиране на работата по проекта.

 Изпълнили сме всичко, което е поискала ЕК, претенциите очевидно са политически, коментира Дъбов. Трябва да проявим характер, какъвто проявяват в някои случаи Полша и Унгария, е другият аргумент на водещата партия в управляващата коалиция, цитиран от Дъбов.

 "Южен поток" се строи заради диверсификацията, каза той. На въпрос, дали точно поради тази причина не е необходимо по този газопровод да тече и друг газ, освен руския, каквито са правилата на ЕК, Дъбов отвърна, че не е специалист.

 БСП считат, че катастрофалната им загуба на евроизборите се дължи на проевропейската позиция на правителството и в частност на външния и военния министър по кризата в Украйна. Няма да има оставки в партийното ръководство, стана ясно от думите на Дъбов и колегите му, които въобще не споменаха за предсрочни избори, за каквито тон зададе коалиционният партньор ДПС.

 

Аталай: Европейските изисквания са спазени или ще се спазят, наказание няма да има

 В същото време депутатът от ДПС и шеф на енергийната комисия в НС Рамадан Аталай декларира, че няма институции в България, които няма да спазят европейските изисквания.

 "Ще дойдат европейските представители, ще проверят всичко документално и съм убеден, че след приключване на геополитическите препирни, ще се окаже, че България не е нарушила изискванията на Третия енергиен пакет. Ако пък се открият такива нарушения, ще бъдат отстранени и няма да се стигне до наказания", коментира Аталай пред БНР.

 Смятам, че "Южен поток" е полезен за ЕС. Не знам защо ЕК все още не се обръща към другите държави, които са се включили в този проект и не търси от тях определени претенции, каза Аталай.

 "На мене ми е по-мило да не останем без газ, отколкото в момента да се съобразявам с определени изисквания на чиновници от ЕК, без да са се запознали с документите. Г-н Стойнев е един от младите, които навременно се ориентираха в ситуацията и действията, които той прави, прилягат на един млад министър", заключи Аталай, говорейки за министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който месеци наред дава отпор на Брюксел, защитавайки контролирания от "Газпром" проект.

"Не виждам нужда да се правят драми", заяви по-рано във вторник Стойнев по повод стартираната наказателна процедура на Брюксел поради съмнения за нарушени правила за обществените поръчки при избора на строител за българското трасе. От изявлението му не стана ясно дали България ще се съобрази с искането на ЕК за спиране на проекта, но ръководството на партията му междувременно взе решение да не се съобразява.

 След поредица от предупреждения и критики, отправени към българските власти за "Южен поток", в понеделник ЕК съобщи, че започва наказателна процедура заради избора на изпълнител на проекта у нас. Освен това Брюксел настоява България, която е най-напреднала в подготовката за строителство, да спре работата.

 Шантал Хюз, говорител на еврокомисаря по вътрешния пазар Мишел Барние, във вторник обясни, че подозренията на ЕК са, че "Южен поток България" наема преференциално за подизпълнители руски и български фирми, без да обяви поръчки във вестника на Европейския съюз, каквито са правилата. Тя посочи, че е възможно да се стигне и до санкции срещу страната ни.

 

Стойнев: Проектът е заложник на конфликта Русия-Украйна

Стойнев обаче не смята така. До края на наказателната процедурата, открита от ЕК, ще минат месеци, коментира той пред журналисти при връчването на сертификат за инвеститор клас "А" на "Кока-Кола България".

"Проблемът е този проект да не се използва именно като заложник на бъдещите взаимоотношения на този конфликт, който е между Украйна и Русия. Защото, ако след 9-и юни, не дай си боже, не се подпише споразумение между Украйна и Русия и се пристъпи евентуално към спиране на природния газ, може би ще трябва да попитаме Европейската комисия ние какво да правим", каза Стойнев.

Според него не може едни държави да се възползват директно от руския природен газ, а други да стават заложници на този конфликт. "Там, накъдето водя страната, е към сигурност на доставки на природен газ", обяви министърът.

"Ние имаме право на обяснение и на диалог с ЕК, който смятам да водя", допълни той. По думите му проблемът може да бъде изчистен на 13 юни, когато в България пристигат експерти на ЕК за морската част на газопровода.

 

Липса на прозрачни и конкурентни процедури


Брюксел има две основни тревоги за "Южен поток", стана ясно от думите на Шантал Хюз във вторник пред БНР.

"Първата е, че на дружеството "Южен поток България" е възложен договор да проектира, да финансира, да строи и да управлява газопровода без съответните прозрачни и конкурентни процедури, каквито бихме очаквали да видим в подобен случай. И вторият проблем, който откриваме тук, е възможните последващи договори. Имам предвид, че се създават условия, когато "Южен поток България" наема подизпълнители, определени фирми, най-вече от Русия и България, да се ползват с преференции, вместо поръчката да се обяви в официалния вестник на Европейския съюз. Тук отново има противоречия с правилата за недискриминация и равни условия, а тези принципи са много важни за нас и искаме да гарантираме спазването им", заяви говорителят на еврокомисаря по вътрешния пазар.

 

Виновно е предишното правителство


В отговор Стойнев обясни, че веднага поискал от "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) (който държи 50% в "Южен поток България") и от проектната компания защо е направен търг за избор на строител, а не процедура за обществена поръчка. "Информираха ме, че процедурата е още от предишното правителство", каза министърът, независимо че по време на управлението на сегашния кабинет бе взето инвестиционното решение за строежа на "Южен поток", бе направена символична първа заварка на тръбата и бяха обявени две процедури за избор на изпълнител. Първата – през ноември 2013 г., бе прекратена заради краткия срок, втората - през декември, не бе с по-дълъг срок, но реално и двете са дело на сегашното правителство.

Катастрофата в енергетиката, която заварихме, никой не се съмнява, че е от предишното управление, не пропусна да отбележи Драгомир Стойнев. Той обясни още, че при запитване по време на управлението на ГЕРБ Агенцията за обществени поръчки изпратила официално писмо през 2010 г., че проектната компания "Южен поток България" няма право да бъде възложител по Закона за обществените поръчки, докато не получи лиценз (вероятно за оператор на газопровод – бел. Ред.).

Проектната компания за "Южен поток" не е публична, тя е 50 на 50 собственост между България и Русия, заяви още той. Според него сегашната наказателна процедура заради проекта не е по-различна от предишни, който той заварил и без да се оплаче ги затворил успешно.

 

Ще предоставим на ЕК исканата информация

"До крайното решение има месец, задачата ни с ЕК е да предоставим цялата информация. Писмото ще се представи и на медиите, няма какво да се крие. Всичко е въпрос на разговори”, допълни Стойнев.

Проектът е на стойност 3.5 млрд евро и за изпълнител бе избран консорциум между контролираната от Кремъл компания "Стройтрансгаз" и пет български фирми, гравитиращи около властта.

 Според наблюдатели именно поетите към "Газпром" ангажименти са една от причините управляващите упорито да отказват оставка, въпреки задълбочаването на кризата на доверие към правителството след катастрофалната загуба, която БСП претърпя на евроизборите.

Хюз обясни, че елементът на спешност за спиране на строежа в България е заради това, че у нас проектът навлиза в работна фаза, я ЕК установява, че съществуват проблеми с обществените поръчки. Тя допълни, че Брюксел следи как се развиват събитията и в останалите страни членки и ще изисква и Унгария, и Австрия, и останалите по трасето да се съобразят изцяло с европейското законодателство.

"В никакъв случай не оказваме натиск на една страна за сметка на други. Ще подходим еднакво и при равни условия към всяка от тях", заяви говорителят на ЕК.

На фона на новите неприятности, сполетели тръбата, с която Русия смята да заобиколи Украйна като трасе за износ на природен газ до Европа, външните министри на България и Австрия Кристиан Вигенин и Себастиан Курц на среща във Виена са потвърдили подкрепата на двете страни за реализацията на проекта "Южен поток".

 Зам.-шефът на "Газпром" Александър Медведев пък коментира в Москва, че пред "Южен поток" няма и не може да има пречки.
Въпреки негативните изказвания на някои европейски чиновници, "Газпром" не възнамерява да се отказва от своите планове за "Южен поток" и има готовност да построи газопровода самостоятелно, без външни инвестиции, заяви Медведев, но изрази надежда да се не стигне до такива решения.

 Газопроводът, чийто основен акционер е руската "Газпром", ще минава по дъното на Черно море от руския град Анапа до Варна, откъдето през българска територия ще продължава до Сърбия, Унгария, Словения и от там до Австрия и Италия. Капацитетът му ще е 63 млрд. куб. м годишно и строежът на морското трасе трябва да почне това лято. По същото време се планират и работите по сухопътното трасе у нас като намеренията са първият газ по тръбата да дойде в България в края на 2015 г

 Бившият енергиен министър и сегашен депутат от ГЕРБ Делян Добрев прогнозира, че обявената от Брюксел наказателна процедура срещу страната ни няма да е единствената.

"Не за пръв път чуваме различно говорене от ЕК и българските власти. ЕК иска да се спазват нормите за обществените поръчки. Тази процедура да бъде обявена в официалния вестник на ЕС, което означава срок от 6 месеца. Можем да очакваме и други наказателни процедури. Въпреки разговорите и коментарите на ЕК българското правителство прави точно обратното".


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional