Свободата днес и тук 30 Септември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Депесарски шут: Местан предпочита избори до края на годината

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Екип Mediapool

 "Нашите предпочитания са - избори до края на годината", съобщи лидерът на ДПС Лютви Местан, който спусна и политическия график: оставка на кабинета през месец септември, плавно предаване на властта на служебен кабинет и провеждане на предсрочни избори през последната неделя на месец ноември или първата неделя на месец декември.

 

"Надявам се да сме ясни. Не налагаме на никого тази позиция. Ако някой има по-добра идея, ние сме готови за разговор", допълни Местан.

 

"Депесарският шут", както се изразяваше на времето бившият лидер и настоящ почетен председател на ДПС Ахмед Доган, бе обявен на специална пресконференция в четвъртък, но бе анонсиран от Местан още преди седмица, когато каза, че пълният мандат на кабинета "Орешарски" е невъзможен.

 

"Пълен мандат не води към стабилност", повтори той и сега, позовавайки се на резултатите от евроизборите, които водещата партия в правителството БСП изгуби, но отказва оставка, защото евровотът не отразявал отношението на хората към управлението на страната.

 

"Южен поток" да не се строи въпреки Брюксел

 

Тази сутрин, преди пресконференцията, Местан се е срещнал с премиера Пламен Орешарски. Както се разбра обаче, планът, който изложи, не е съгласуван със социалистите, които се оказаха тотално неподготвени и продължиха да настояват, че правителството трябва да изпълни ангажиментите си, основен сред които е да строи газопровода "Южен поток".


Точно по този най-важен въпрос обаче Местан заяви, че бил стреснат от позицията на ръководството на БСП: "Ще строим "Южен поток" въпреки Брюксел". ДПС като последователна евроатлантическа партия настоява газопроводът да се строи в постоянно сътрудничество с Брюксел, а не въпреки него", изтъкна Местан.

 

Бюджетната процедура няма е проблем за оставка на кабинета през септември

 

Преди това той изреди три варианта пред кабинета: първият, хоризонт до октомври 2015 г. и едновременно провеждане на местни и парламентарни избори; вторият - избори догодина по това време, и третият вариант - избори до края на тази година.

 

Това ще рече мандат от още четири месеца, оставка на кабинета в края на септември и най-късно началото на октомври. Нашите предпочитания са към третия вариант - избори до края на годината, посочи Местан, като подчерта, че ДПС не налага на никого тази позиция и е отворено за разговори за други варианти.
 

Той уточни, че минусът пред този вариант е бюджетната процедура. Не съм казал, че това е основание да не дадем предимство на този вариант, консултирах се с наши финансисти, това не е нерешим проблем, отбеляза Местан и напомни, че има текст, който предвижда каква е процедурата, ако не бъде приет бюджет до края на настоящата година.
 

Местан отбеляза, че съгласието за предсрочни избори не трябва да се тълкува като признание за лошо управление, а е проява на политическа отговорност и намиране на нова формула за партийно управление.

 

Сравнението между управлението на Орешарски и предишното правителство е в полза на настоящото, заяви Местан. По думите му обаче в интерес на страната е по-стабилно управление, което да стъпи на нов кредит на доверие от българските граждани.

 

Той съобщи, че тази сутрин се е срещнал с Пламен Орешарски. Впечатлен съм от зрелостта и отговорността на премиера, това е класически пример как властта не трябва да се осмисля като самоцел, отбеляза Местан. Основното мерило за политическа зрялост е не как влизаш във властта, а как излизаш от нея, изтъкна той.

 

Подобно признание обаче не прозвуча за лидера на БСП Сергей Станишев. Местан каза единствено, че двамата са разговаряли в сряда и мисли, че са в добър диалог.

 

Вероятно този диалог не е довел до разбирателство, като се има предвид, че изложеният от ДПС план се разминава с основните цели на БСП – правителството да остане на власт поне до октомври, за да има Станишев опцията да бъде излъчен за еврокомисар; изборите да не са под натиск, а по инициатива на БСП, и да не се правят от служебно правителство, назначено от президента.

 

Лютви Местан разказа, че е обсъждан и още един вариант - незабавна оставка, но той не генерира стабилност, а ще породи проблеми.

 

Независимо от уверенията на правителството, че финансите на държавата са в ред, Местан препоръча да се анализира изпълнението на бюджета за първото шестмесечие и да се приемат корективни мерки.


ДПС не произнася "присъди", евровотът направи това

 

Имам съзнанието, че поемам тежък риск с тази пресконференция, защото са възможни най-различни интерпретации на това, което ще ви представя като последващ анализ на евровота и вижданията на ДПС за развитието на политическия процес в България, заяви лидерът на ДПС с встъпителните си думи. Притесненията му били породени и от това, че изявлението му от миналата седмица било интерпретирано като "ДПС произнесе присъда на кабинета Орешарски".

 

"ДПС не произнася присъди", заяви Местан и допълни, че представя позиция за "възможния преход към политическа стабилност".

 

По думите му "най-важният въпрос, от който зависи животът на кабинета "Орешарски", е дали евровотът легитимира този кабинет, "за да е в състояние той да премине от стратегия на оцеляване към ефективно управление".

 

Местан посочи, че партиите, които стоят зад правителството, са получили 810 000 гласа на евоизборите, а малко над 800 000 са получили партиите, които се обявяват за алтернатива.

 

800 000 гласа не са достатъчно силна подкрепа за кабинета "Орешарски", каза Местан и повтори, че вотът не дава основание на никого да повишава децибели и да размахва пръст, защото първата и втората политическа сила измерват своето място не с колко са надградили доверието, а колко са загубили. ГЕРБ губят над 400 000 гласа, БСП – 500 000 гласа, РБ – над два пъти по-малък вот за тях от 300 000 на 144 000, напомни той.

 

Сега е време за кафе

 

По думите му, публичният интерес е намиране на силна управленска формула. Сега е време за кафе, отбеляза председателят на ДПС и обясни, че кафето се приема за символ на диалога, като медиатор.

 

"Сега е време за много прецизен анализ, без еуфория и с грижа за бъдещето на страната. Сега е време за кафе", каза още председателят на ДПС, очевидно имайки предвид неофициални консултации и преговори между партиите за бъдещи управленски конфигурации. Най-известното пиене на кафе от последните месеци е това между Лютви Местан и лидера на опозиционната партия ГЕРБ Бойко Борисов в Кърджали, когато зад гърба на БСП се разбраха за попълването на ЦИК и промени в Изборния кодекс, каквито социалистите не желаеха.


"Трябва да се преодолее дефицитът на ефективен политически диалог. Свикнахме да градим политическа идентичност чрез противопоставяне. Политическият език е монолог. Изразяваме позиции, но малко чуваме насреща. Само тези, които успяват да постигнат политическа идентичност чрез диалог, постигат успех", посочи Местан.
 

"Призовавам всички да пият кафе", продължи той.


"Правим крачката, но повтарям изразяваме доблестно своето виждане без да го налагаме на когото и да било. Предполагам, че не очаквате да бъда говорител на г-н Станишев. Вчера разговаряхме с него, в добър диалог сме. След подобни избори беше разбираемо, те да имат повече време за своя анализ. Трябва да попитате г-н Станишев как той вижда политическото бъдеще", каза Местан.


"Нужно е малко повече европейска култура и във вътрешната политика на страната. С г-н Борисов разговорите ни бяха задочни чрез медиите. Не сме имали среща", заяви Местан.
 

ДПС се разполага в политическия център и в този смисъл, не виждам политическа логика и необходимост от подписването на каквото и да било споразумение с дясното или лявото. Диалогът не означава подписване на споразумение, каза още той.


За възможните властови конфигурации след вота засега ще кажа само: би трябвало да сме се поучили от уроците на тези 24 години и те ни казват да се въздържаме от заклинения дали по посока на "Да", дали по посока на "Не". Не е време за заклинания, не е време за чертане на сценарии. Основният сценарист е суверенна. Трябва да го уважим, посочи още той.
 

По отношение на твърденията на Иван Костов, че ДПС е ляво и че партията на Николай Бареков е балансьор, Местан каза следното: Г-н Костов е ясен, не прави изключение. Върху него тегнат тежки ДПС-комплекси. ДПС е ляво - е клише – продукт на ангажирано политическо съзнание. По тази причина няма смисъл да влизам в спор. Готови сме на диалог без обременености. Диалогът ще бъде ефективен, ако сме освободени от оковите на анти- ДПС митологемите. Ако това условие беше налично, щях да вляза в спор по същество – кое е лявото на ДПС. Това, че съхрани плоския данък, че в групата си има либерални икономисти, които в добрия смисъл на думата играха юздите на буйния социален кон на БСП. Анализът на Иван Костов е конюнктура. БСП и ДПС са лявото, ГЕРБ и РБ са дясното и затова везните са на новия субект ББЦ – не е анализ, а сценарий. Мога да прозра и причините и интересите, които стоят зад този сценарий. Сценаристи много, но основният сценарист е суверенът", каза още Местан.

 

Социалистите, които от 25 май насам не са съобщили официално какъвто и да е план за изход от задълбочаващата се криза на доверие към кабинета, твърдят, че са били в пълно неведение за това какви ще обяви Местан. Според тях разговори с ДПС са водени, докато партньорите им казват, че вече десет дни чакат, а БСП само "тупкат топката" и правят анализи.

 

За БСП е "въпрос на чест" тя да обяви избори, оставката може и да е през юни

 

Депутати от левицата, с които Mediapool разговаря веднага след изявлението на Местан, заявиха, че за БСП е въпрос на чест, ако ще има оставка на кабинета, да стане по тяхна "команда", тъй като те са партията мандатоносител.

 

Според тях първо трябва да бъде чут отчетът на правителството, което ще стане към 20 юни, а след това, ако не се разберат с ДПС за определени задачи, които кабинетът да изпълни, оставката да е в края на юни, а изборите – през септември. Най-важната задача според социалистите е да се даде необратим старт за строежа на "Южен поток", независимо от исканията на Брюксел проектът да бъде спрян.

 

В своето изказване Лютви Местан уточни, че ако хоризонтът на този кабинет е по-кратък, няма нужда от сериозни промени в правителството, освен избора на нов екоминистър на мястото на Искра Михайлова, която стана евродепутат. Местан отново посочи, че евентуалните рокади в кабинета са от компетентността на премиера, а ДПС не иска и микрон разширяване на властовите позиции.

 

"Чухме вариантите на политическата хронограма", бе първият коментар на заместник-председателя на БСП Янаки Стоилов по повод пресконференцията на лидера на ДПС. Нашата цел е да се постигне стабилност, но не просто чрез разговори за различните варианти на изборите, а за изпълнението на конкретни ангажименти, подчерта той.

 

"Кротко с кафетата"

 

Кротко с кафетата, за да не ги предозираме и да не навредим на сърцето, каза още Янаки Стоилов, коментирайки призива на Местан.

 

За предсрочните избори той заяви, че "тази прогноза е била казана на езика на тотализатора-1 X 2", т. е. тя предлага всички възможни опции, но има още две - изборите да са по-рано или по-късно от тези дати.

 

Крайно време е да се даде възможност на БСП да се държи като мандатоносител и да бъде такъв. Ние не водим консултации просто за времето на изборите, ще водим разговори за това какви задачи е оправдано да продължи живота на правителството и парламента, заяви Стоилов. Той обясни, че всички задачи, които си е поставил кабинетът, трябва да започнат да се реализират в следващите месеци и ако те дават основание, да се продължи дейността.

 

Стоилов изброи и задачите - реализация на няколко индустриални проекта, промяна в начина на разпределяне на земеделските субсидии в интерес преди всичко на средните дребните производители, стабилизиране на здравния сектор, отстояването на позициите на България по "Южен поток", търсене на резерви, за да се подобрят доходите и др.

 

БСП в терзания с какъв лидер отиват на изборите 
 

Поставени в ситуация да мислят за скорошни предсрочни избори, в БСП са разделени по въпроса дали да отидат на тях отново начело със Станишев. Мненията са разделени. Привържениците на лидера твърдят, че ще е демонстрация на сила да продължат със Станишев, а другите се опасяват, че така партията е изправена пред предсказуем погром.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional