Свободата днес и тук 08 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Станишев наказва ДПС със задължително гласуване и иска избори рано наесен

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

 Да се направят законодателни и, ако се наложи - конституционни промени, за да се въведе задължително гласуване, поиска в петък на нарочна пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев. Той също се обяви за предсрочни избори, и то още тази година, но "не днес, веднага, незабавно", както иска ГЕРБ, а след края на тази сесия на парламента. Тоест още пред септември.

 Искането за задължителни избори не е ново. Когато преди време президентът Росен Плевнелиев предложи въвеждането им, БСП се противопостави. Тогавашен анализ на социалистите показа, че такива избори биха намалили влиянието на ДПС и биха изкарали наяве националистическия вот.

 Станишев избегна пряк отговор на въпроса дали с искането за задължително гласуване БСП цели да накаже ДПС за критиката на лидера му Лютви Местан към левицата за позицията й по редица важни за държавата въпроси и да подсили мястото на "България без цензура" с нейния националистически вот, даван към коалиционния й партньор ВМРО. Той отбеляза само, че "поведението на ДПС и вчерашните изявления на Лютви Местан засилват точно тези настроения, че БСП е само мандатоносител, но не и реална политическа сила".

 "Не зная коя партия би спечелила или загубила от такава сериозна промяна", каза той.

 "Необходима е легитимност, а тя се постига само, ако гласът на хората наистина тежи. Рестартът на държавата за силно демократично и легитимно управление изисква на този етап промени – законодателни и конституционни, ако е необходимо, които да доведат до задължително гласуване", аргументира въвеждането на задължителното гласуване се лидерът на левицата.

 "Има нужда от масирано участие на хората в изборите, за да поемат съдбата на България в свои ръце. Смятам да потърся подкрепа за това и от Националния съвет на БСП, както и от парламентарните и извънпарламентарните политически сили, посочи Станишев.

 "Конституционните промени могат да се реализират достатъчно бързо при добра воля. Това не е шок за хората. За това има събрани подписки за референдум”, каза още той. "Това не е универсално решение на всички проблеми, но погледнете резултатите на партиите, които печелят избори от 1994 г. насам. На тези европейски избори, за които масово политическите партии казват, че са волята на народа – партията, която ги спечели, получи 600 000 гласа. Имаме една полулегитимна демокрация. Нарастваща сила е превръщането на изборите в пазар. Трудно се дава легитимност за сериозни реформи. Не знам коя партия би спечелила за това и коя би загубила”, посочи Сергей Станишев.

 ГЕРБ с идея за референдум за задължителния вот заедно с предсрочните избори

 ГЕРБ вида единственото положително в пресконференцията на Сергей Станишев в предложението му за задължителен вот. "Знаете, че имаше Инициативен комитет, сериозна обществена подкрепа за въвеждане на задължителното гласуване, защото това е единствено противодействие на контролирания вот, на купения вот, практика за други политически формации", припомни пред журналисти зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов след края на изявлението на Станишев.

 "Смятам, че БСП искаше по този начин да даде отговор на вчерашната позиция на ДПС за разтуряне на тяхната коалиция”, допълни Цветанов.

 Според него със законодателна промяна може да се проведе референдум заедно с предсрочни парламентарни избори. Така ще бъде дадена формулата, по думите му, която да повиши избирателната активност.

 "Дали ще бъдат със задължително гласуване, или ще приемем исканията за референдум по тази тема, смятам, че може да бъде също едно много ясно послание към всички български граждани, че зависи от нас какво трябва да направим на следващите избори”, заяви Цветанов.

 А лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изяви желание "100% от българите да отидат да гласуват, защото тогава е най-представително едно управление".

 "Президентът искаше задължително гласуване, а тогава БСП не искаше. Каквото искат решение да взимат, българите трябва да знаят какво е положението в момента и колко по-лошо ще стане. Пак повтарям - техните щения въобще не ме интересуват", каза Борисов пред журналисти.

 "Излизаш и казваш – висока избирателна активност, например, както видяхте във Франция 70-80%, излизат хората гласуват и след това си сърбат онова, което са избрали. Глас народен – глас Божи, е казал народът", заяви още лидерът на ГЕРБ.

 Предсрочни избори не до края на годината, а рано наесен

 Сергей Станишев призна, че са необходими предсрочни избори, но не "днес, веднага, незабавно", както иска ГЕРБ, не и следващата година.

 "Не смятам, че отлагането с една година е полезно и уместно, защото няма среда за успешна работа и реализиране на дългосрочни приоритети”, заяви той.

 "Ще проведем консултации и с нашите партньори, и с другите политически сили за предсрочни избори, кога това би било най-полезно за страната", продължи той.

 "Сами по себе си предсрочните избори няма да решат проблемите. Те трябва да гарантират възможност за перспектива за страната и хората", продължи Станишев и обяви, че БСП никога не се е плашила от избори.

 Избори напролет, според мен, не са добро решение, обясни още Станишев.

 "В рамките на тази сесия на парламента, могат да се свършат немалко неща. Правителството трябва да работи по подготовката на бюджета. Готови сме да обсъдим с всички политически партии възможни дати за изборите и ролята на служебното правителство”, заяви Станишев, като призна, че бюджет за следващата година не трябва да бъде приеман от парламент с ниско доверие като сегашния.

 От думите му се разбра, че вижданията на левицата са за работа на правителството до края на тази сесия на Народното събрание, която приключва през юли, подаване на оставка на кабинета на Орешарски, консултации при президента, служебно правителство с мандат два месеца и вероятни избори рано наесен, тоест - в края на септември или началото на октомври.

 Станишев не отхвърли широка коалиция след изборите по примера на ЕП

Лидерът на социалистите не отхвърли възможността да има широка коалиция след изборите, но не отговори пряко на този въпрос, а даде пример с разположението на силите в Европейския парламент.

 "Форматите на управление се определят от българските граждани. В този парламент по същество беше трудно да се мисли за какъвто и да било друг формат при неговия старт. В ЕС в резултат на евроизборите стартира процес на разговори за бъдещото формиране на Европейската комисия, работата на Европейския парламент. Там се очертава като най-вероятен вариант широка коалиция между ЕНП и ПЕС, която да гарантира стабилност на европейските институции", каза Станишев.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional